Jak sprawdzić siłę sygnału WiFi na Androidzie?

@cazadordeestrellas trafił w dziesiątkę z kilkoma świetnymi wskazówkami! Chciałem dorzucić kilka dodatkowych porad oraz nieco inne podejście, które mogłoby uzupełnić te sugestie.

1. Menedżer WiFi: Oprócz korzystania z aplikacji WiFi Analyzer, próbowałeś Menedżera WiFi? To całkiem przydatne narzędzie w Google Play Store nie tylko do sprawdzania siły sygnału, ale także do efektywnego zarządzania połączeniami. Jest bardziej przyjazny dla użytkownika, jeśli nie jesteś tak technicznie zaawansowany i potrzebujesz szybkiego obrazu tego, co dzieje się z twoim WiFi.

2. Umiejscowienie Routera: Podczas gdy przestawienie routera, o którym wspomniał @cazadordeestrellas, jest ważne, pomyśl także o pionowym ustawieniu. Często routery umieszczone nisko nie są tak skuteczne jak te umieszczone wyżej, np. na półce lub zamontowane na ścianie. Czasami może to szybciej rozwiązać problemy z słabym sygnałem niż samo poziome ustawienie.

3. Automatyczne Przełączanie: Niektóre telefony mają funkcję, która przełącza się między najlepszymi dostępnymi sieciami (WiFi i dane mobilne). Upewnij się, że jest włączona, aby nie trzeba było ręcznie przełączać, gdy sygnał WiFi się pogarsza. Ta funkcja zazwyczaj znajduje się w menu ustawień WiFi.

4. Sieci Mesh: Jeśli tradycyjne wzmacniacze nie działają, rozważ upgrade do systemu WiFi mesh, takiego jak Google WiFi lub Eero. Te sieci pokrywają cały dom równomiernym zasięgiem i skuteczniej eliminują irytujące martwe strefy niż pojedynczy wzmacniacz.

5. Pasmo 2.4 GHz vs. 5 GHz: Czasami pomaga ręczne przełączanie między pasmami 2.4 GHz i 5 GHz, jeśli twój router obsługuje łączność dual-band. 2.4 GHz ma lepszy zasięg, ale może mieć więcej zakłóceń, podczas gdy 5 GHz oferuje szybsze prędkości, ale z krótszym zasięgiem. Wypróbuj i zobacz, które lepiej odpowiada twoim warunkom.

Mam nadzieję, że to dodatkowo pomoże! I szczerze, jeśli wszystko inne zawiedzie, NetSpot na Androida to solidna aplikacja. Nie tylko dostarcza analiz, ale także bardzo skutecznie wizualizuje te słabe punkty. Powodzenia z rozwiązywaniem problemów!

4 Likes