CompactFlash kartımdaki tam bir fotoğraf çekimini yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve kaybolan RAW ile JPEG dosyalarını kurtarmanın en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Görüntüler önemli bir müşteri çekimindendi, bu yüzden güvenli CF kart fotoğraf kurtarma adımları ve durumu daha da kötüleştirmeyecek yazılımlar konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Uzun bir çekimden sonra bunun başıma geldiği oldu; eve geldim, CF kartı okuyucuya taktım ve bilgisayar kart hafızasını kaybetmiş gibi davrandı. Kayıp dosyalar, okunamayan birim, tam bir karmaşa. İnsanın morali hemen bozuluyor. Yine de kart fiziksel olarak yok edilmemişse, şansınız fena değildir. Hasarlı CompactFlash kartlardan birden fazla kez fotoğraf ve video klip kurtardım; buna RAW setleri ve iri video dosyaları da dahil.
İlk kısım, yazılımdan daha önemlidir.
Önce şu 3 şeyi yapın
- Kartı kullanmayı bırakın. Kameradan çıkarın. Daha fazla kare çekmeyin. Üzerine işe yaramaz dosyalar kopyalayarak test etmeyin. Yapılan her yeni yazma işlemi eski verileri riske atar.
- Biçimlendirme istemini reddedin. Windows ve macOS, okunamayan bir kartı biçimlendirmeyi önermeye bayılır. Bunu yapmayın. Evet derseniz, kurtarma gereksiz yere daha zor hale gelir.
- Gerçek bir CF kart okuyucu kullanın. Bunu can sıkıcı şekilde öğrenmiştim. Kamerayı USB üzerinden bağlamak, kurtarma işleri için daha kötüdür. İhtiyacınız olan şey karta doğrudan erişimdir; kameranın aktarım modunun araya girmesi değil.
Bundan sonra kartı Mac veya PC’nize takın ve sistemin aygıtı hiç görüp görmediğine bakın. Windows’ta Disk Yönetimi’ni kontrol edin. Mac’te Disk İzlencesi’ni açın. Kart yaklaşık doğru boyutla görünüyorsa, hâlâ üzerinde çalışabileceğiniz bir şey vardır. Orada görünmüyorsa ya da kart eğilmiş, çatlamış veya suya maruz kalmışsa, evde kurtarma daha az gerçekçi görünmeye başlar. Bu noktada, CleverFiles kurtarma merkezi gibi bir laboratuvar bir sonraki adım olabilir.
Bilgisayar kartı algılıyorsa, genellikle izlenen yol yazılımdır. Bu tür bir iş için, başka bir şey yapmadan önce ben oradan başlardım. YouTube anlatımı burada:
Zaman içinde bir sürü kurtarma aracı denedim. Bazıları JPEG’ler ve ofis belgeleri için iyiydi, sonra kamera dosyalarında dağıldı. Daha az sorun yaşadığım araç Disk Drill oldu. Benim için öne çıkan şey, CR2, NEF, ARW gibi kamera formatlarını ve daha büyük video dosyalarını, sonuçları tamamen karmakarışık hale getirmeden desteklemesiydi.
Neden ücretsiz araçlarla devam etmedim
PhotoRec işe yarıyor, bir bakıma. Başka seçeneğim olmadığında bir kez kullandım. Otomat makinesiyle boğuşmak gibi hissettirdi. Komut satırı, kötü çıktı, orijinal dosya adları yoktu ve her şey tek bir dev yığın halinde geri geldi. Recuva ile yaşamak daha kolay, ama profesyonel RAW formatlarında aldığım sonuçlar tutarsızdı. Yalnızca temel silinen dosya kurtarmaya ihtiyacınız varsa, iş görür. Gerçek kamera çalışmalarından gelen CF kartlar için, dosyaları kaydetmeden önce önizlemenize izin veren aracı seçerdim.
İzlediğim kurtarma adımları
- Kurtarma uygulamasını bilgisayarınızın ana sürücüsüne yükleyin. CF karta değil. Kulağa bariz geliyor ama yorgun insanlar garip şeyler yapabilir.
- Kart kararsızsa önce tam bir imajını alın. Bu kısım beni bir kez kurtardı. Kart bağlantıyı kesiyorsa, donuyorsa veya okuma hataları veriyorsa, kartın kendisi yerine bire bir bir yedeğini oluşturun ve imajı tarayın.
- Kartı veya imajı tarayın. Yazılımın tam taramayı çalıştırmasına izin verin. İlk birkaç dakika yavaş görünüyor diye işlemi yarıda kesmeyin.
- Sonuçları önizleyin. Görselleri açın. Videolarda ileri geri sarın. Yüzlerce GB gereksiz veriyi kurtarmadan önce dosyaların kullanılabilir olduğunu doğrulamak istersiniz.
- Başka bir sürücüye geri yükleyin. Kurtarılan dosyaları dahili sürücünüze veya harici bir SSD'ye kaydedin. Bunları asla aynı CF karta geri yazmayın.
Bir şey daha, çünkü bu insanları hazırlıksız yakalıyor.
Kurtarılan videolar oynatılmıyorsa
Bunu HD kliplerde gördüm. Dosya geri geliyor, ancak oynatma bozuk oluyor ya da yarıda duruyor. VLC bazen yardımcı oluyor. Giriş ve kodek ayarlarında, bozuk veya eksik AVI işleme seçeneğini Her Zaman Düzelt olarak ayarlayın. Windows için, hasarlı başlık sorunu yaşadığım bir durumda Untrunc bana bir kez yardımcı olmuştu. Ücretsizdir ve klipten tamamen vazgeçmeden önce denemeye değer.
Kurtarma sonrası kartla ne yapılmalı
Dosyalarınız güvende ve kontrol edilmiş olduğunda, ardından kartın kendisiyle ilgilenin. Windows'ta CHKDSK'yi deneyebilirsiniz. Mac'te Disk İzlencesi içindeki İlk Yardım'ı çalıştırın. Kart bundan sonra düzgün davranıyorsa bile, tekrar kullanmadan önce kamerada yeniden biçimlendirirdim. Bir kereden fazla arıza yaptıysa, ücretli işler için ona güvenmezdim. Ben birini ikinci olaydan sonra attım. Midene inen o hissi yaşamaya değmez.
Ağırdan alın. Karta hiçbir şey yazmayın. Sistemin onu görüp görmediğini kontrol edin, ardından kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın. Bu üç tercih işin büyük kısmını halleder.
Evet, çekimi sildiyseniz ve CF kartı kullanmaya devam etmediyseniz, kurtarma olasılığı hâlâ oldukça iyidir.
Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, tüm yazma işlemlerini durdurun. Biraz farklı düşündüğüm nokta, fotoğrafları kurtardıktan sonraya kadar CHKDSK veya First Aid gibi onarım araçlarını kullanmamanız olurdu. Bu araçlar bazen dosya sistemini değiştirir ve görüntü dosyaları güvence altına alınmadan bir müşteri kartına dokunmazdım.
Benim yapacağım şeyler:
- CF kartı bir kenara koyun.
- Kamerayı değil, kart okuyucuyu kullanın.
- Kart bağlanıyorsa, yazılımınız destekliyorsa ondan yalnızca tam bir imaj alın, başka hiçbir şeyi kopyalamayın.
- Fotoğraf kurtarma için tasarlanmış bir şeyle tarayın. Disk Drill, CompactFlash kartlardan RAW ve JPEG kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir. Klasör yapısı kayıp olsa da görüntü verileri hâlâ sağlam olan CR2, NEF, ARW ve JPG dosyalarını çıkardığını gördüm.
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin.
İnsanların atladığı bir ipucu daha. Kurtarılan dosyaları dosya türüne ve boyutuna göre sıralayın. Tek bir çekimdeki RAW dosyaları genellikle benzer boyutlarda olur, bu yüzden çok küçük dosyalar çoğu zaman bozuk çöptür. Teslim etmeden önce her şeyi önizleyin. Oturum sırasını yeniden oluşturmak için EXIF zaman damgalarını da kontrol ederdim.
Kart sadece kamerada silindiyse, format atılmasına göre şansınız daha yüksektir. Silme işleminden sonra 20 ila 50 yeni kare bile çektiyseniz, bazı orijinal dosyaların üzerine yazılmış olabilir. Üzerine yazılmış sektörleri hiçbir yazılım düzeltemez, nokta.
Hızlı bir görsel anlatım için, bu CompactFlash kart fotoğraf kurtarma rehberi takip etmesi kolaydır.
Disk Drill veya benzeri yazılım geçerli önizlemeler görmüyorsa, orada durun ve CF kartı bir kurtarma laboratuvarına gönderin. Kurcalamaya devam edip durumu daha kötü hale getirmeyin. Bunu bir kez yaptım, kötü fikirdi.
Sadece silindiyse ve üzerine yazılmadıysa, evet, RAW ve JPEG dosyalarını geri getirme şansınız hâlâ gerçekten yüksek. @mikeappsreviewer ve @cacadordeestrelas ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim, ama dosyalar çıkarılana kadar karta herhangi bir düzeltme amaçlı işlem yapma konusunda biraz daha temkinliyim. Onarım yok, yeniden biçimlendirme yok, kamera testi yok, saçma bir şekilde hadi bakalım hâlâ çalışıyor mu denemeleri yok.
Benim ekleyeceğim şu: kameranızın çift formatlı dosyaları öngörülebilir bir düzende yazıp yazmadığını kontrol edin. Birçok kamera RAW+JPEG çiftlerini sıralı olarak kaydeder, bu yüzden kurtarma işlemi size isimsiz dev bir dosya yığını verirse, çekimi çoğu zaman çekim zamanı ve dosya boyutu düzenine göre yeniden oluşturabilirsiniz. Bu, müşteri işleri için çok yardımcı olur.
Ayrıca, kart garip okunuyorsa ama tamamen ölmemişse, birden fazla tarama çalıştırmadan önce tüm CF kartının bir imaj yedeğini almayı önceliklendirirdim. Bir tarama sorun değil, ama arızalı bir karta on farklı uygulamanın yüklenmesi insanların kurtarılabilir durumunu yalnızca laboratuvarlık hale getirmesinin yoludur. Disk Drill başlamak için sağlam bir yerdir çünkü yaygın kamera formatlarını iyi işler ve önizleme özelliği de gereksizleri saklanacak olanlardan ayırmak için gerçekten kullanışlıdır.
Genelde verilen tavsiyeye küçük bir itirazım var: ücretsiz araçlar her zaman kötü değildir, ama düzenleme konusunda çoğu zaman berbattırlar. Bu ücretli bir çekimse, sizin zamanınız da önemlidir. 40 dolar tasarruf edip altı saat bozuk dosyaları yeniden adlandırmak açıkçası biraz saçma.
Daha fazla topluluk görüşü istiyorsanız, CF kart veri kurtarma yazılımı önerileri hakkındaki bu başlığa göz atmaya değer.
Asıl önemli olan şu: önizlemeler bozuk geliyorsa veya kart bağlantıyı kesiyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte o nokta, kendin yap çözümlerinin çok hızlı şekilde riskli hâle geldiği yerdir.