Czy mogę odzyskać pliki z karty CF po usunięciu sesji?

Przypadkowo usunąłem pełną sesję zdjęciową z mojej karty CompactFlash przed wykonaniem kopii zapasowej i próbuję znaleźć najlepszy sposób na odzyskanie utraconych plików RAW i JPEG. Zdjęcia pochodziły z ważnej sesji dla klienta, więc naprawdę potrzebuję pomocy w zakresie bezpiecznych kroków odzyskiwania zdjęć z karty CF oraz oprogramowania, które nie pogorszy sytuacji.

Miałem taką sytuację po długiej sesji, wróciłem do domu, włożyłem kartę CF do czytnika, a komputer zachowywał się tak, jakby karta dostała amnezji. Brakujące pliki, nieczytelny wolumin, cały ten bałagan. To bardzo szybko potrafi zepsuć humor. Mimo to, jeśli karta nie jest fizycznie zniszczona, szanse są całkiem dobre. Niejednokrotnie odzyskiwałem zdjęcia i klipy z uszkodzonych kart CompactFlash, w tym zestawy RAW i duże pliki wideo.

Pierwsza część jest ważniejsza niż oprogramowanie.

Zrób najpierw te 3 rzeczy

1. Przestań używać karty. Wyjmij ją z aparatu. Nie rób więcej zdjęć. Nie testuj jej, kopiując na nią jakieś śmieci. Każdy nowy zapis naraża stare dane na utratę.
  2. Odrzuć monit o formatowanie. Windows i macOS uwielbiają sugerować sformatowanie nieczytelnej karty. Nie rób tego. Jeśli klikniesz tak, odzyskanie danych stanie się trudniejsze bez żadnego dobrego powodu.
  3. Użyj prawdziwego czytnika kart CF. Nauczyłem się tego w irytujący sposób. Podłączanie aparatu przez USB jest gorsze przy odzyskiwaniu danych. Chodzi o bezpośredni dostęp do karty, a nie o to, żeby przeszkadzał tryb transferu aparatu.

Potem podłącz kartę do Maca lub komputera z Windows i sprawdź, czy system w ogóle widzi urządzenie. W Windows sprawdź Zarządzanie dyskami. Na Macu otwórz Narzędzie dyskowe. Jeśli karta pojawia się z mniej więcej właściwym rozmiarem, nadal jest z czym pracować. Jeśli się tam nie pojawia albo karta jest wygięta, pęknięta lub zamokła, domowe odzyskiwanie zaczyna wyglądać mniej realnie. W takim momencie następnym krokiem może być laboratorium takie jak centrum odzyskiwania CleverFiles.

Jeśli komputer wykrywa kartę, zwykle wybiera się drogę programową. Przy takim zadaniu od tego bym zaczął, zanim zrobię cokolwiek innego. Instrukcja na YouTube tutaj:

Z czasem wypróbowałem sporo narzędzi do odzyskiwania danych. Niektóre dobrze radziły sobie z JPEG-ami i dokumentami biurowymi, a potem kompletnie zawodziły przy plikach z aparatu. Tym, z którym miałem mniej problemów, był Disk Drill. To, co się dla mnie wyróżniało, to obsługa formatów aparatów takich jak CR2, NEF, ARW, a także większych plików wideo bez zamieniania wyników w kompletny bałagan.

Dlaczego nie trzymałem się darmowych opcji

PhotoRec działa, tak jakby. Użyłem go raz, kiedy nie miałem innego wyjścia. To było jak siłowanie się z automatem z przekąskami. Wiersz poleceń, brzydki wynik, brak oryginalnych nazw plików, a wszystko wróciło w jednej wielkiej kupie. Recuva jest łatwiejsza w użyciu, ale moje wyniki z profesjonalnymi formatami RAW były bardzo różne. Jeśli potrzebujesz tylko podstawowego odzyskiwania usuniętych plików, jest w porządku. W przypadku kart CF z prawdziwej pracy aparatem wybrałbym narzędzie, które pozwala podejrzeć pliki przed zapisaniem.

Kroki odzyskiwania, których się trzymam

1. Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na głównym dysku komputera. Nie na karcie CF. Brzmi to oczywiście, ale zmęczeni ludzie robią dziwne rzeczy.
  2. Najpierw utwórz pełny obraz karty, jeśli jest niestabilna. Ten krok uratował mnie kiedyś. Jeśli karta się rozłącza, zawiesza lub zgłasza błędy odczytu, utwórz kopię bajt po bajcie i przeskanuj obraz zamiast samej karty.
  3. Przeskanuj kartę lub obraz. Pozwól programowi wykonać pełne skanowanie. Nie przerywaj go tylko dlatego, że przez pierwsze kilka minut wygląda na powolne.
  4. Przejrzyj wyniki. Otwórz obrazy. Przewiń filmy. Chcesz potwierdzić, że pliki nadają się do użytku, zanim odzyskasz sto gigabajtów śmieci.
  5. Przywróć na inny dysk. Zapisz odzyskane pliki na dysku wewnętrznym lub zewnętrznym SSD. Nigdy nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie CF.

Jeszcze jedna rzecz, bo to często zaskakuje ludzi.

Jeśli odzyskane filmy nie chcą się odtwarzać

Widziałem to przy klipach HD. Plik wraca, ale odtwarzanie jest uszkodzone albo zatrzymuje się w połowie. VLC czasem pomaga. W ustawieniach wejścia i kodeków ustaw obsługę uszkodzonych lub niekompletnych plików AVI na „Zawsze naprawiaj”. W systemie Windows program Untrunc pomógł mi kiedyś przy problemie z uszkodzonym nagłówkiem. Jest darmowy i warto go wypróbować, zanim spiszesz ten klip na straty.

Co zrobić z kartą po odzyskaniu danych

Gdy pliki są już bezpieczne i sprawdzone, zajmij się samą kartą. W systemie Windows możesz spróbować CHKDSK. Na Macu uruchom Pierwszą pomoc w Narzędziu dyskowym. Jeśli po tym karta działa poprawnie, i tak sformatowałbym ją ponownie w aparacie przed kolejnym użyciem. Jeśli zawiodła więcej niż raz, nie ufałbym jej przy płatnych zleceniach. Jedną wyrzuciłem po drugim incydencie. Nie warto przeżywać tego stresu.

Działaj powoli. Niczego nie zapisuj na karcie. Sprawdź, czy system ją widzi, a potem odzyskuj dane na inny dysk. Te trzy decyzje wykonują większość najważniejszej pracy.

Tak, jeśli usunąłeś sesję i nie używałeś dalej karty CF, szanse na odzyskanie są nadal całkiem dobre.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej zasady: natychmiast przerwij wszelkie zapisy. Tam, gdzie trochę się różnię, to że pominąłbym narzędzia naprawcze takie jak CHKDSK czy First Aid do czasu odzyskania zdjęć. Takie narzędzia czasem zmieniają system plików, a ja nie ruszałbym karty klienta, dopóki pliki obrazów nie będą bezpieczne.

Co bym zrobił:

1. Odłóż kartę CF na bok.
  2. Użyj czytnika, a nie aparatu.
  3. Jeśli karta się montuje, nic z niej nie kopiuj poza pełnym obrazem, jeśli twoje oprogramowanie to obsługuje.
  4. Przeskanuj ją czymś stworzonym do odzyskiwania zdjęć. Disk Drill to jeden z lepszych wyborów do odzyskiwania plików RAW i JPEG z kart CompactFlash. Widziałem, jak odzyskiwał zestawy CR2, NEF, ARW i JPG z brakującą strukturą folderów, ale z nadal nienaruszonymi danymi obrazów.
  5. Odzyskuj na inny dysk.

Jeszcze jedna wskazówka, którą ludzie często pomijają. Posortuj odzyskane pliki według typu i rozmiaru. Pliki RAW z jednej sesji często mają podobne rozmiary, więc bardzo małe pliki to często uszkodzone śmieci. Przejrzyj wszystko przed przekazaniem. Sprawdziłbym też znaczniki czasu EXIF, aby odtworzyć kolejność sesji.

Jeśli karta została tylko „usunięta” w aparacie, twoje szanse są lepsze niż po formatowaniu. Jeśli po usunięciu zrobiłeś nawet 20 do 50 nowych ujęć, część oryginałów mogła zostać nadpisana. Żadne oprogramowanie nie naprawi nadpisanych sektorów, kropka.

Aby szybko zobaczyć cały proces, ten przewodnik po odzyskiwaniu zdjęć z karty CompactFlash jest łatwy do śledzenia.

Jeśli Disk Drill lub podobne oprogramowanie nie widzi prawidłowych podglądów, zatrzymaj się na tym etapie i wyślij kartę CF do laboratorium odzyskiwania danych. Nie grzeb dalej i nie pogarszaj sytuacji. Zrobiłem to kiedyś, zły pomysł.

Jeśli zostało tylko usunięte, a nie nadpisane, to tak, nadal masz realną szansę na odzyskanie plików RAW i JPEG. W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @cacadordeestrelas, ale jestem trochę mniej skłonny robić cokolwiek naprawczego z kartą, dopóki pliki nie zostaną z niej skopiowane. Żadnych napraw, żadnego ponownego formatowania, żadnych testów aparatu, żadnego głupiego sprawdzania, czy nadal działa.

Dodałbym jeszcze to: sprawdź, czy aparat zapisywał pliki w dwóch formatach według przewidywalnego schematu. Wiele aparatów zapisuje pary RAW+JPEG sekwencyjnie, więc jeśli odzyskiwanie zwróci ci ogromny stos nienazwanych plików, często możesz odtworzyć sesję według czasu wykonania i schematu rozmiaru plików. To bardzo pomaga przy pracy dla klientów.

Poza tym, jeśli karta odczytuje się dziwnie, ale nie jest martwa, nadałbym priorytet wykonaniu kopii obrazu całej karty CF przed uruchamianiem wielu skanów. Jeden skan jest w porządku, ale dziesięć różnych aplikacji męczących niestabilną kartę to sposób, w jaki ludzie zamieniają odzyskiwalne w tylko do laboratorium. Disk Drill to solidne miejsce na początek, ponieważ dobrze obsługuje popularne formaty aparatów, a podgląd jest naprawdę przydatny do oddzielania śmieci od tego, co warto zachować.

Jedna mała niezgoda ze zwykłą radą: darmowe narzędzia nie zawsze są złe, ale często są fatalne pod względem organizacji. Jeśli to była płatna sesja, twój czas też ma znaczenie. Oszczędzenie 40 dolarów i spędzenie sześciu godzin na zmianie nazw uszkodzonych plików jest szczerze mówiąc trochę głupie.

Jeśli chcesz poznać więcej opinii społeczności, warto zajrzeć do tego wątku o rekomendacjach oprogramowania do odzyskiwania danych z kart CF.

Najważniejsze jest to, że jeśli podglądy wracają uszkodzone albo karta traci połączenie, przestań przy niej grzebać. To moment, w którym samodzielne działania bardzo szybko stają się ryzykowne.