Dijital Kameradaki SD Karttan Silinen Videoları Kurtarma?

Dijital kameramın SD kartındaki birkaç önemli videoyu yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve durumu daha da kötüleştirmeden SD karttan silinen videoları kurtarmanın en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Kart silme işleminden sonra yalnızca kısa süre kullanıldı ve kamera görüntüleri için güvenli SD kart video kurtarma seçeneklerini anlamak konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.
# Kamera kartınızdaki bir videoyu mu kaybettiniz? Önce bunu yapın Bir klibi yanlışlıkla sildikten sonra ilk öğrenmek istediğim şey basitti. Sonsuza kadar gitmiş miydi? Çoğu zaman, hayır. Bir video silindiğinde, kamera genellikle video verisini hemen değil, dosya girişini kaldırır. Veriler çoğu zaman kartın üzerinde, üstüne yeni şeyler yazılana kadar kalır. Bu yüzden ilk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir. Bunu zor yoldan öğrendim. ## 1. Kartı kullanmayı bırakın Video kaybolduysa, çekimi hemen durdurun. Daha fazla görüntü kaydetmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Kartı formatlamayın. Birkaç yeni dosya bile silinen videonun bazı bölümlerinin üzerine yazabilir. Parçalar bir kez üzerine yazıldığında, kurtarma şansı hızla düşer. Bellek kartını çıkarın ve kurtarma işlemine başlayana kadar bir kenara koyun. ## 2. Yazılımın yeterli olup olmadığını anlayın Ben her kart sorununa aynı şekilde yaklaşmazdım. Bazı durumlar kendiniz kurtarma için uygundur. Bazıları ise kurcalamaya değmez. Şu durumlarda yazılımla kurtarma mantıklıdır: 1. Dosyaları yanlışlıkla sildiniz. 2. Kart formatlandı. 3. Kart RAW olarak görünüyor. 4. Kameranız veya bilgisayarınız dosya sistemi sorunu bildiriyor. 5. Videolar kayboldu, ancak kart hâlâ okunabilir görünüyor. Şu durumlarda durup bunun yerine bir kurtarma hizmetine bakardım: 1. Kart çatlamış, eğilmiş veya fiziksel olarak hasarlı görünüyor. 2. Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyor. 3. Kartın bağlantısı sürekli kopuyor. 4. Cihaz donanım arızası bildiriyor. 5. Görüntüler deneme yanılma ile riske atılamayacak kadar önemli. Kart hasarlıysa, tekrarlanan tarama denemeleri bazen durumu daha da kötüleştirir. İnsanların bir kötü durumu, bir kez daha deneyelim diye ısrar ederek tamamen ölü bir karta çevirdiğini gördüm. ## 3. Taramadan önce kartın tam bir kopyasını oluşturun Bu kısım çok sık atlanır. Ben de bir kez atladım. Kötü fikirdi. Önce bellek kartının bir disk imajını oluşturun. Bu size kartın mevcut durumunun tam bir kopyasını verir. Kurtarma ters giderse, en azından orijinal korunmuş olur. Veri kurtarma uzmanlarının bunu yapmasının bir nedeni var. Aynı karta tekrar tekrar yük binmesin diye kopya üzerinden çalışırlar. Yazılımınız imaj oluşturmayı destekliyorsa, kullanın. Desteklemiyorsa önce başka bir araç kullanın ve imajı yeterli boş alana sahip bir yere kaydedin. ## 4. Videoyu Disk Drill ile kurtarın Fotoğraflar bir şeydir. Video ise daha karmaşıktır. Birçok kamera, drone, araç kamerası ve aksiyon kamerası video verisini karta parçalar hâlinde dağıtır. Bazı kurtarma uygulamaları dosyanın parçalarını bulur, sonra da açamadığınız bozuk bir klip çıkarır. Bunu aksiyon kamerası görüntülerinde yaşadım ve inanılmaz sinir bozucuydu. Bu durumda yardımcı olan şey Disk Drill oldu; özellikle de Advanced Camera Recovery modu, desteklenen kameralar ve bellek kartlarındaki parçalanmış videolar için tasarlandığı için. Videoya tek parça temiz bir blok gibi davranmak yerine, parçaları inceler ve orijinal yapıyı yeniden kurmaya çalışır. Bu, GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlardan gelen görüntülerde özellikle önemlidir. ### Adımlar 1. Orijinal bellek kartını bir kart okuyucu ile bağlayın. 2. Disk Drill'i açın. 3. Cihaz listesinden bellek kartını seçin. 4. Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin. 5. Taramayı başlatın. 6. Taramanın tamamlanmasını bekleyin. 7. Bulduklarını önizleyin. 8. Videoları farklı bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan dosyaları aynı bellek kartına geri kaydetmeyin. İnsanların bunu yapıp kalan şanslarını da mahvettiğini gördüm. ## 5. Rahatlamadan önce kurtarılan videoları test edin Bir dosyanın sonuç listesinde görünmesi, iyi durumda olduğu anlamına gelmez. Kurtarılan birkaç videoyu açın. İçlerinde ileri geri sarın. Sadece ilk saniyeye değil, ortasına da bakın. Bazı kurtarılan dosyalar ilk başta normal görünür, sonra donar, takılır veya yarısında çalışmayı bırakır. Kurtarılan bir video oynatılmıyorsa, önce VLC Media Player'ı deneyin. Bazı durumlarda ayrı bir video onarım aracı da yardımcı olur. Kısa versiyonu bu. Kartı kullanmayı bırakın, önce bir imaj oluşturun, başka bir sürücüye kurtarın, sonra dosyaları test edin. Kart fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa, ben zorlamaya devam etmezdim.

Kart hâlâ PC veya Mac’inize takıldığında okunuyorsa, şansınız fena değil. Silinen kamera videoları, üzerlerine yeni veri yazılana kadar genellikle SD kartta kalır. Bu yüzden en önemli şey kartı boşta tutmaktır.

@mikeappsreviewer ile kullanımı hemen durdurma konusunda aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta, çok sayıda araç deneme konusundaki aciliyet. 5 uygulama arasında gidip gelmeyin. Her tarama, özellikle okuyucu veya kart zaten garip davranıyorsa, sorunlu bir karta daha fazla yük bindirir.

Benim yapacağım şeyler:

1. Kartın yazma koruma anahtarını kontrol edin ve Kilit konumuna getirin.
  2. Kamera kablosu yerine kaliteli bir USB kart okuyucu kullanın. Kameralar bazen düşük seviyeli erişimi gizler.
  3. Kart yanlış kapasite gösteriyorsa, G/Ç hataları veriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, evde kurtarmayı atlayın ve profesyonel bir laboratuvara gidin.
  4. Sorunsuz okunuyorsa, sağlam bir tarama aracı çalıştırın ve sonuçları asla SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.

Video dosyaları için Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü kamera videosu kurtarma, fotoğraf kurtarmadan daha zordur. Büyük MOV ve MP4 dosyaları daha sık parçalanır, bu yüzden genel silme geri alma araçları bazı parçaları kaçırır. Klipleriniz Canon, Sony, Nikon, GoPro, DJI veya benzeri ekipmanlardan geldiyse, Disk Drill eski tip dosya kurtarma uygulamalarına göre daha iyi sonuç verme eğilimindedir.

Ayrıca, kurtarma sonrası dosya adlarına güvenmeyin. Kurtarılan birçok video genel parçalara ayrılmış halde geri gelir. Dosya boyutuna ve önizleme süresine göre sıralayın. 2 KB’lık bir MP4 işe yaramaz. Doğru zaman damgası aralığına sahip 1,8 GB’lık bir MOV kontrol etmeye değerdir.

Başka bir kaynak isterseniz, şu bağlantı silinen fotoğraflar ve videolar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı hakkında iyi bir açıklamadır.

İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Videoları kamera içinde sildiyseniz, bazı markalar sidecar dosyalarını veya veritabanı girdilerini geride bırakır. Listeleniyorlarsa onları da kurtarın. Bazen onarım veya düzgün oynatma konusunda yardımcı olurlar.

@mikeappsreviewer ve @reveurdenuit’in yalnızca kısaca değindiği bir şeyi eklerdim: videoların gerçekten silinip silinmediğini, yoksa sadece kamera veritabanı karmaşasında gizlenip gizlenmediğini kontrol edin. Bazı kameralar dizini kaybeder ama dosyalar hâlâ DCIM veya PRIVATE klasörlerinde durur. Kurtarma taramaları yapmadan önce SD kartı bilgisayara takın ve elle göz atın. “Silinmiş” kliplerin aslında tamamen sağlam olduğunu, sadece kamerada görünmediğini gördüm. Biraz saçma, ama oluyor.

Dosyalar gerçekten gittiyse, karşıma çıkan ilk ücretsiz geri getirme uygulamasıyla başlamazdım. Kamera videosu için bu bazen işe yarar bazen yaramaz çünkü MP4/MOV dosyaları genellikle parçalanmıştır. Dijital kamera SD kart video kurtarma için özellikle genel geri dönüşüm kutusu tarzı araçlardan ziyade Disk Drill bu noktada daha mantıklı. Kurtarılanları karta geri değil, bilgisayarınıza kaydedin. Bariz, ama insanlar hâlâ yapıyor lol.

Genelde verilen tavsiyeye biraz katılmadığım bir nokta var: kart stabilse ve normal şekilde tanınıyorsa, tek bir dikkatli tarama genellikle yeterlidir. İnsanlar karta bakmanın bile onu mahvedeceğini sanıyor. O kadar da değil. Asıl tehlike karta yazmak veya arızalı bir kartla tekrar tekrar uğraşmaktır.

Ayrıca, kurtarılan klip açılmıyorsa, hemen bozuk olduğunu varsaymayın. Bazen VLC veya ffmpeg ile yeniden mux yapmak sorunu çözer.

Bozuk bir karttan kaybolan görüntülerle ilgili benzer bir durum için şu başlığa göz atmaya değer: bozuk SD kart video kurtarma için gerçek dünya örneği.

Küçük kontrol listesi: