En iyi Mac veri kurtarma yazılımını tavsiye edebilecek var mı?

Mac bilgisayarımdan önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Daha fazla zarara yol açmadan kaybolan belgeleri ve fotoğrafları kurtarabilecek güvenilir bir Mac veri kurtarma yazılımı arıyorum. Sizin için ne işe yaradı?

Buna, macOS yeniden kurulumu sırasında harici bir SSD’yi sildikten sonra denk geldim. Aptalca bir hataydı, uzun bir geceydi. Sonrasında bir sürü kurtarma uygulamasını denedim ve dönüp dolaşıp kullandığım Disk Drill oldu. Benim için tarama hızı, dosya kalitesi ve temel kullanım kolaylığı arasında en az can sıkıcı dengeyi o sağladı.

Birçok Mac kurtarma uygulaması ekran görüntülerinde temiz ve şık görünüyor, sonra gerçek bir tarama başlatınca dağılıyor. Birden fazla kez yavaş taramalar, bozuk önizlemeler ve garip APFS desteği gördüm. Disk Drill, denediklerimin çoğuna göre daha yeni Mac’lerde daha iyi çalıştı. Apple Silicon üzerinde yerel olarak çalışıyor, APFS, HFS+ ve exFAT okuyabiliyor ve eğer ilk kez kurtarma yapıyorsanız adımları yeterince basit.

Önizleme kısmı beklediğimden daha önemli çıktı. Ödeme yapmadan önce kurtarılan belgeleri, fotoğrafları, videoları ve hatta PSD dosyalarını açıp kullanılabilir olup olmadıklarını kontrol ettim. Bazı uygulamalar size bulunan dosyalardan oluşan dev bir liste gösteriyor, sonra bunların yarısı bozuk çöp çıkıyor. Dosyanın önce açıldığını görmek, boşuna para harcamamı engelledi.

Birkaç ek özellik, gereksiz dolgu değil gerçekten işe yarar oldukları için öne çıktı:

Sonunda kullandığım şeyler

1. Kararsız sürücüler için bayttan bayta disk yedeği
  2. S.M.A.R.T. izleme
  3. Yinelenen dosya temizleme
  4. Recovery Vault koruması
  5. Bölünmüş veya parçalanmış video dosyaları için Advanced Camera Recovery

Sadece disk imajı özelliği bile onu yüklü tutmama yetti. Sürücünüz tıklama sesi çıkarıyorsa, bağlantısı kopuyorsa veya garip davranıyorsa, önce klonunu alın. Bunu eski bir taşınabilir sürücüde biraz geç öğrendim. Bozuk bir diski tekrar tekrar taramak, kötü bir günü daha da kötü hale getirmenin yoludur.

Diğer araçların uygun olduğu yerler

RAID, bozuk bölümler veya NAS kutularıyla uğraşıyorsanız, R-Studio bakmaya değer. Onu da denedim. Hızlı ve ciddi hissettirdi; sanki dosya sistemi başlığının ne olduğunu zaten bildiğinizi varsayan kişiler tarafından yapılmış bir yazılım gibi. Yoğun menüleri ve düşük seviyeli ayrıntıları kurcalamayı sevmiyorsa, bunu sıradan bir kullanıcıya vermezdim.

iBoysoft Data Recovery, APFS ile beklediğimden daha iyi iş çıkardı. Onunla yaklaşık bir saat geçirdim ve kurtarma sonuçları fena değildi. Benim sorunum fiyatlandırmasıydı. Sürekli beni aboneliğe yönlendirdi ve böyle bağlanmış yazılımları pek sevmiyorum.

PhotoRec, ücretsiz olmasının kullanım kolaylığından daha önemli olduğu durumlarda hâlâ bir yere sahip. Çalışıyor, ama biraz kendine özgü sert bir şekilde. İmza tabanlı kurtarma alıyorsunuz, bu yüzden dosyalar çoğu zaman orijinal adları veya klasör yapısıyla geri gelmiyor. Büyük bir sürücüde temizlik işi hızla angaryaya dönüşüyor. Onu yalnızca bütçe ana sınırsa ve sonrasında elle ayıklamaya hazırsanız kullanırdım.

Uygulamadan daha önemli olan şey

Bu kısım çok sık atlanıyor. Kurtarma başarısı, kayıptan hemen sonra ne yaptığınıza büyük ölçüde bağlıdır.

Mac’i hiçbir şey olmamış gibi kullanmaya devam ederseniz, özellikle SSD’lerde, şansınız hızla düşer. Yeni yazmalar eski verilerin üzerine yazar. O bloklar bir kez gidince, gider.

Bu yüzden önemli bir şey kaybettiyseniz, önce şunları yapın:

1. Sürücüyü kullanmayı bırakın
  2. Kurtarma yazılımını aynı sürücüye kurmayın
  3. Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye geri yükleyin
  4. Disk kararsızsa, taramadan önce bir imaj yedeği alın

Benim gördüğüm kadarıyla, bu iki iyi kurtarma uygulaması arasında geçiş yapmaktan daha fazla sonuç değiştiriyor.

Mac’te Çöp Kutusu’nu boşalttıysanız, önce Disk Drill’e bakardım. Çoğu kişi için en kolay seçenek bu, ancak @mikeappsreviewer ile bir noktada tam olarak aynı fikirde değilim, tarama hızı dosya bütünlüğünden daha az önemlidir. Ben daha uzun süre bekleyip belgeleri ve fotoğrafları temiz şekilde geri almayı tercih ederim.

Karşılaştıracağım şeyler:

1. APFS desteği
  2. Kurtarmadan önce önizleme
  3. Başka bir sürücüye kurtarma
  4. Salt okunur tarama davranışı
  5. Fotoğraflar, PDF’ler, belgeler için net dosya filtreleri

Disk Drill bunları macOS’ta iyi yapıyor. Bu yüzden Mac veri kurtarma yazılımı için bu kadar sık öneriliyor. Stresli olduğunuzda ve durumu daha kötü hale getirmemeye çalışırken kullanım kolaylığı önemlidir.

Alternatif istiyorsanız, Data Rescue ve R-Studio göz atmaya değer. R-Studio güçlüdür, ancak ne yaptığını zaten bilen kişiler için yapılmış gibi hissettiriyor. PhotoRec ücretsizdir, ama dosya adları ve klasör yapısı çoğu zaman karmakarışıktır. İşe yarar, ama temizlik can sıkıcıdır.

Bir şey daha. Mac’iniz SSD kullanıyorsa, TRIM nedeniyle silinen dosyaları hızla kurtarmak daha da zorlaşır. Bu yüzden sürücüyü şimdi kullanmayı bırakın. Geri yüklemeyi Mac’e değil, harici bir sürücüye yapın.

Sağlam bir derleme istiyorsanız, en iyi Mac veri kurtarma yazılımı seçenekleri ve kullanıcı karşılaştırmaları için bu başlık faydalıdır:
Reddit kullanıcılarından en iyi Mac veri kurtarma yazılımı önerileri

Bu normal bir kazara silme + Çöp Kutusu boşaltma durumuyla ilgiliyse, Mac veri kurtarma yazılımları arasında Disk Drill’i üst sıralara koyardım; özellikle de birçok “profesyonel” araca göre daha az uğraştırıcı olduğu için. Yine de @mikeappsreviewer ile tarama hızının çok önemli bir satış noktası olması gerektiği konusunda tamamen aynı fikirde değilim. Mac’te, özellikle fotoğraflar ve belgeler söz konusu olduğunda, benim için kurtarılan dosyaların gerçekten açılması ve yapılarının korunması çok daha önemli.

@cacadordeestrelas’ın sadece ima ettiği bir noktayı ekleyeyim: Silinen dosyalarınız dahili SSD üzerindeyse, TRIM nedeniyle şansınız pek iyi olmayabilir. Bu da en iyi Mac dosya kurtarma uygulamasının bile eli boş kalabileceği anlamına gelir. Yani sürücü zaten işi bitirdiyse, yazılımı fazla sert yargılamayın.

Kısa listem:

1. En kolay genel Mac kurtarma için Disk Drill
  2. Daha teknikseniz R-Studio
  3. Ücretsiz olması kullanım kolaylığından daha önemliyse PhotoRec

Ayrıca, kurtarma işlemini aynı Mac birimine geri yapmayın. İnsanların belki kurtarılabilir durumunu tamamen gittiye çevirmesi tam olarak böyle oluyor.

Basit bir açıklama istiyorsanız, silinen dosyalar için ipuçları içeren şu Mac veri kurtarma yazılımı Reeli göz gezdirmesi oldukça kolay. Dürüst olmak gerekirse başlamak için muhtemelen en güvenli yer Disk Drill.

Ben Disk Drill ile başlardım, ama bir çekinceyle: dosyalar Mac’inizin dahili SSD’sinden silindiyse, yazılım sizi kurtaramayabilir çünkü TRIM kurtarılabilir izleri hızla silebilir.

Disk Drill’in Artıları

• Kullanımı çok kolay
  • İyi APFS ve harici sürücü desteği
  • Dosya önizleme gerçekten faydalı
  • Kurtarılan dosyaları başka bir diske kaydetmenize izin verir
  • Fotoğraflar, belgeler, arşivler için hoş filtreler

Eksileri

• En ucuz seçenek değil
  • Derin taramalar biraz zaman alabilir
  • Ciddi şekilde hasar görmüş sürücülerde, R-Studio kadar adli bilişim hissi vermiyor
  • Kurtarma kalitesi hâlâ büyük ölçüde sürücünün durumuna bağlı

@cacadordeestrelas ve @suenodelbosque’nin “sadece en kolay uygulamayı kullan” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Kullanım kolaylığı önemli, elbette, ama Mac’lerde benim için kurtarılan dosyaların arayüzün ne kadar hoş göründüğünden çok düzgün açılıp açılmadığı daha önemli. Yine de @mikeappsreviewer’ın test konusunu gündeme getirmesi yerindeydi.

Alternatif isterseniz:

• Gelişmiş durumlar için R-Studio
  • Daha geleneksel, Mac odaklı bir seçenek için Data Rescue
  • Öncelik ücretsiz olmasıysa ve dağınık dosya adlarıyla yaşayabiliyorsanız PhotoRec

Kurtarma için en iyi senaryo genellikle bir harici sürücü, SD kart veya USB bellektir. En kötü senaryo ise yoğun kullanım sonrası dahili SSD’dir. Yeterince önemliyse, Mac’i kullanmayı bırakın ve başka bir önyükleme sürücüsünden veya başka bir makineden tarama yapın.