Harici sabit diskim bağlantı kesildikten sonra sorun çıkarmaya başladı ve şimdi Windows onu yavaş okuyor ve bazen sürücüyü taramamı veya onarmamı istiyor. Dosyaları riske atmadan hataları kontrol edebilen harici bir HDD için güvenli disk onarım yazılımı önerileri arıyorum.
Birini ilk olarak tek bir araca yönlendirmem gerekseydi, özellikle arızalı sürücülerle uğraşmaya alışkın değillerse, muhtemelen bu Disk Drill olurdu. Bunun temel nedeni, veri kurtarmayı önceliklendirmesidir. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir, çünkü verileri kopyalamadan önce hasarlı veya kararsız bir sürücüyü düzeltmeye çalışmak durumu daha da kötüleştirebilir.
RAW olarak görünen harici HDD, Windows'un sürücüyü biçimlendirmenizi istemesi, kayıp dosyalar veya yanlışlıkla silme gibi durumlar için Disk Drill oldukça mantıklı bir başlangıç noktasıdır. Harici sabit diskler, USB bellekler, hafıza kartları ve dahili sürücülerle çalışır, böylece her cihaz için farklı uygulamalarla uğraşmanız gerekmez. Ayrıca kurtarmadan önce dosyaları önizlemenize izin verir, Hızlı ve Derin Taramayı birlikte çalıştırır ve sürücü kararsız görünüyorsa bir disk imajı oluşturabilir. S.M.A.R.T. bilgileri de faydalıdır, çünkü en azından dosya sistemi hasarıyla mı yoksa arızalanmaya başlayan bir sürücüyle mi uğraştığınıza dair bir fikir verir.
Önceliğiniz basit veri kurtarma ise Disk Drill en iyi seçenektir.
Artıları
- Yeni başlayanlar için yeterince kolaydır.
- Silinen dosyalar, biçimlendirilmiş sürücüler, RAW sürücüler ve bozulmuş birimler için iyi bir seçenektir.
- Kurtarmadan önce bir disk imajı oluşturabilir.
- S.M.A.R.T. izleme içerir.
- Windows için ücretsiz sürüm 100 MB'a kadar veri kurtarabilir.
Eksileri
- Bölüm tablolarını veya önyükleme sektörlerini onarmak için tasarlanmamıştır.
- Ciddi kurtarma çalışmaları için ücretli sürüme ihtiyacınız olacaktır.
Dosya kurtarmadan daha kapsamlı bir şeye ihtiyacınız varsa, DiskGenius incelemeye değerdir. Daha çok hepsi bir arada bir disk yardımcı programıdır. Aynı program içinde bölüm yönetimi, kayıp bölüm kurtarma, klonlama, yedekleme araçları, dosya kurtarma ve bazı temel onarım özellikleri sunar. Bir bölüm kaybolduğunda, dosya sistemi bozulduğunda veya herhangi bir şeye dokunmadan önce bir sürücüyü klonlamak istediğinizde kullanışlıdır.
Yine de Disk Drill kadar kullanıcı dostu değildir. Arayüzde çok daha fazla şey olup bitiyor. Yine de, tamamen manuel yönteme geçmeden daha fazla kontrol istiyorsanız, komut satırı araçlarına göre onunla uğraşmak çok daha kolaydır.
Artıları
- Kurtarma, klonlama, yedekleme ve bölüm araçları tek bir yerde.
- Kayıp bölümleri yeniden oluşturabilir.
- RAID ve sanal diskleri destekler.
- Disk sağlık kontrolleri ve bozuk sektör testi vardır.
Eksileri
- Daha iyi özelliklerden bazıları ücretlidir.
- Yeni kullanıcılar arayüzü ilk başta biraz karmaşık bulabilir.
SeaTools, asıl büyük soru sürücünün kendisinin ölüp ölmediğiyse benim kullanacağım araçtır. Ücretsizdir ve kısa ve uzun tanılama çalıştırır, S.M.A.R.T. durumunu kontrol eder ve bir dosya sistemi sorununu donanım sorunundan ayırmaya yardımcı olur. Dosyalarınızı kurtarmaz, ancak sürücü şüpheli davranıyorsa faydalı bir ilk kontroldür.
Artıları
- Ücretsizdir.
- Basit kısa ve uzun testler.
- Yalnızca Seagate modelleriyle değil, birçok sürücüyle çalışır.
- Onarım denemelerinden önce iyi bir adımdır.
Eksileri
- Dosya kurtarma yoktur.
- Bölüm onarma veya kayıp veri kurtarma yoktur.
Asıl kaçınacağım şey, sürücüye art arda bir sürü onarım aracı yüklemektir. Dosyalar önemliyse önce onları kopyalayın veya önce kurtarın. Veriler güvende olana kadar onarımlar bekleyebilir.
Sürücü fiziksel olarak arızalanıyor gibi görünüyorsa, ona farklı yaklaşın. Tıklama veya sürtünme sesleri, aşırı yavaş okumalar, sürücüyü açtığınızda Windows'un donması, I/O hataları, rastgele bağlantı kopmaları veya bekleyen ya da yeniden eşlenen sektörlerle ilgili S.M.A.R.T. uyarıları kötü işaretlerdir. Böyle bir durumda ne olacağını görmek için taramaları tekrar tekrar çalıştırmayın. Bu taramalar daha fazla yük bindirir.
- Önemli dosyaları hemen kopyalayın veya kurtarın.
- Sürücü kararsızsa, onarım yapmadan önce tam bir disk imajı oluşturun.
- Verileriniz güvende olduktan sonra sürücüyü değiştirin. Fiziksel aşınma kendi kendine düzelmez.
- Sürücü hiç algılanmıyorsa veya garip mekanik sesler çıkarıyorsa, kendin yap araçlarını bırakın ve profesyonel bir veri kurtarma laboratuvarıyla görüşün. Yazılım hasarlı kafaları, motorları veya denetleyici kartlarını onaramaz.
CHKDSK veya Windows tarama ve onarma işlemini, önemsediğiniz dosyalar başka bir yere kopyalanana kadar çalıştırmayın; çünkü bozuk girdileri silerek dosya sistemini onarabilir. Önce kurtarma için Disk Drill uygundur, ancak sürücü bağlantıyı kesmeye devam ediyorsa veya açılması çok uzun sürüyorsa, onarım yazılımını atlar ve başka bir şey yapmadan önce klonlamayı veya imaj almayı tercih ederdim.
Muhafazayı elemeden o USB bağlantı noktasını kullanmayı bırakın.
“Bağlantı kesildikten sonra harici diskim bozuldu” vakalarının çoğu aslında kötü kablo, zayıf USB gücü, gevşek bağlantı noktası ya da harici kutudaki USB-SATA köprüsünün saçmalaması yüzündendir. Onarım yazılımını dengesiz bir bağlantı üzerinden test etmeye devam ederseniz, her tarama soruna neden olan aynı güvenilmez yol üzerinden gerçekleşir.
Bir şey satın almadan önce şu sıkıcı donanım kontrollerini yapardım:
Farklı ve kısa bir USB kablosu deneyin.
Bu bir masaüstüyse ön panel bağlantı noktası veya hub yerine arka anakart USB bağlantı noktasını kullanın.
3.5 inç harici diskse güç adaptörünün doğru olduğundan emin olun.
Takılıyken kabloyu oynatmayın.
Muhafaza eskiyse ve içindeki disk muhafaza tarafından donanımsal olarak şifrelenmemişse, diski çıkarıp sorunsuz olduğu bilinen bir SATA yuvası veya adaptörle bağlamayı düşünün.
Bu son kısım önemli. Bazı WD ve Seagate harici birimlerinde doğrudan SATA erişimini zorlaştırabilecek muhafaza davranışları vardır, bu yüzden taşıdıktan sonra Windows onu birden farklı görürse hiçbir şeyi biçimlendirmeyin veya başlatmayın.
Windows’un hemen “tara ve onar” yapmasına izin vermeme konusunda @jeff’e katılıyorum. O düğme zararsız gibi hissettirir ama bir kurtarma aracı değildir. Bir dosya sistemi tutarlılık aracıdır. Bir klasör girdisinin bozuk olduğuna karar verirse bir şeyleri found.000 içine taşıyabilir, adlarını değiştirebilir veya kullanışlı yapınız kötüleşirken dosya ağacını daha temiz gösterebilir.
Yazılım konusunda ben “tanılama”, “kurtarma” ve “onarım”ı ayırırdım. İnsanlar bunları birbirine karıştırıyor ve hatalar da burada oluyor.
Tanılama için CrystalDiskInfo Windows’ta hızlı ve ücretsiz bir kontroldür. Hiçbir şeyi düzeltmez ama sürücünün yeniden ayrılmış sektörler, bekleyen sektörler, CRC hataları veya başka uyarılar bildirip bildirmediğini gösterebilir. CRC hataları genelde daha çok kablo/bağlantı sorunlarına işaret eder. Bekleyen veya yeniden ayrılmış sektörler ise daha çok disk yüzeyinin bozulduğunu gösterir. Bu da sırada ne yapmanız gerektiğini değiştirir.
Kurtarma için, daha basit bir arayüz istiyorsanız ve sürücü tarama yapacak kadar uzun süre bağlı kalıyorsa Disk Drill makuldür. Önemli uyarı, dosyaları farklı bir sürücüye kurtarmaktır; asla aynı harici HDD’ye geri yazmayın. Disk Drill önce görüntü oluşturma seçeneği sunuyorsa ve sürücü garip davranıyorsa, derin taramadan önce bunu kullanın. Ölmekte olan bir diskte derin tarama çok uzun sürebilir ve diskin kötü alanlarda tekrar tekrar zorlanmasına neden olabilir.
Sürücü bağlantıyı kesiyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya taramalar sırasında kayboluyorsa, ilk adım olarak normal bir Windows kurtarma uygulaması kullanmazdım. O noktada diskin imajını Linux ortamında ddrescue veya HDDSuperClone gibi kötü okumalar için geliştirilmiş bir araçla alırdım. Bu, Disk Drill kadar kullanıcı dostu değildir ama kötü alanları atlayıp sonsuza kadar takılı kalmak yerine daha sonra onlara dönmede daha iyidir. Bu çok uğraştırıcı geliyorsa ve veriler önemliyse, işte o noktada bir veri kurtarma servisi daha mantıklı olmaya başlar.
Gerçek onarım için CHKDSK ancak veriler kopyalandıktan veya imajı alındıktan sonra uygundur. DiskGenius veya benzeri araçlardaki bölüm onarım araçları için de aynısı geçerli. Faydalı olabilirler ama sihirli değillerdir. Değişiklik yazarlar. Yedeklemediğiniz bir sürücüye değişiklik yazmak kumardır.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Önce bağlantı değişkenini düzeltin.
- Salt okunur bir araçla SMART’ı kontrol edin.
- Sürücü okunabiliyorsa en önemli dosyaları elle kopyalayın.
- Kopyalama yavaşsa veya hata veriyorsa bir imaj/kopya oluşturun.
- Mümkünse kurtarma yazılımını imaj veya kopya üzerinde çalıştırın.
- Ancak ondan sonra CHKDSK veya bölüm onarımını deneyin.
Dosyaları umursamıyor ve sadece sürücünün yeniden kullanılabilir olmasını istiyorsanız, elbette üretici testini çalıştırın, silin ve yeniden biçimlendirin. Ama sürücü zaten bağlantıyı kesmeye başladıysa veya okuma hataları veriyorsa, sonrasında önemli hiçbir şey için ona güvenmezdim. Yazılım onu yeniden normal şekilde bağlanır hale getirse bile bu, sürücünün sağlıklı olduğu anlamına gelmez.
Burada başka bir sürücüde ne kadar boş alanınız olduğu önemlidir, çünkü kurtarma yazılımı, kurtarılan dosyaları veya imajı koyacak güvenli bir yeriniz yoksa işe yaramaz. Disk Drill, okunabilir bir harici HDD için ilk deneme olarak uygundur, ancak hiçbir şeyi aynı diske geri kurtarmayın. Yalnızca tek bir sürücünüz bağlıysa durun ve önce ikinci bir tane edinin.