iPhone depolama alanım, çok fazla uygulama, fotoğraf veya video eklememiş olmama rağmen aniden doldu. iCloud eşzamanlamasının, yedeklemelerin veya Fotoğraflar uygulamasının, iPhone depolama alanımın uyarı vermeden artmasına neden olup olamayacağını anlamaya çalışıyorum. Bunu neyin tetikleyebileceğini ve önemli verileri kaybetmeden depolama alanını nasıl boşaltabileceğimi anlamak için yardıma ihtiyacım var.
İnsanlar durmadan iPhone'larının depolamayı bir gecede yediğini söylüyor. Böyle birçok telefonu kontrol ettim ve çoğu zaman bunun aslında bir gecede olmadığını gördüm. Alan haftalar boyunca yavaş yavaş azalıyordu. Uyarı sadece boş depolama yeterince azaldığında ortaya çıktı.
Yapacağım ilk şey Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açmak olurdu. Tahmin etmeyin. Çubuğa ve kategori listesine bakın. Genellikle bir bölüm, bazen iki bölüm, hasarın büyük kısmını veriyor.
Fotoğraflar çoğu zaman asıl sorundur
İncelediğim birçok telefonda açık ara en büyük yer kaplayan bölüm Fotoğraflar oldu.
Üstelik bu sadece insanların saklamak istediği fotoğraflar değildi. Alanı kaplayan şeyler şunlardı:
- aynı dakika içinde çekilmiş neredeyse aynı kareler
- unuttuğunuz ekran görüntüleri
- ekran kayıtları
- Canlı Fotoğraflar
- uzun videolar
- seri çekim fotoğrafları
Birinin bir geziden birkaç 4K kliple dönüp fark etmeden birden fazla gigabayt alan kaybettiğini gördüm. Ekran görüntüleri de bunu yapar. Yavaş yavaş birikirler, sonra bir bakmışsınız tüm alan dolmuş.
Uygulamalar yüklendikten sonra büyür
Bu kısım insanların kafasını karıştırır. App Store’da görünen boyut sadece başlangıç noktasıdır. Yüklemeden sonra birçok uygulama veri biriktirmeye devam eder.
Sosyal uygulamalar, sohbet uygulamaları, mağaza uygulamaları, yayın uygulamaları; hepsi önbelleğe alınmış görselleri, videoları, önizlemeleri ve geçici dosyaları tutma eğilimindedir. Bir de çevrimdışı içerikler, indirilen çalma listeleri, kaydedilmiş podcastler, filmler, haritalar ve bir kez indirip sonra unuttuğunuz her şey var.
Mağazada birkaç yüz megabayt civarında görünen bir uygulama görmüştüm, ama telefonda birkaç gigabayta kadar şişmişti. Bir uygulama aşırı büyük görünüyorsa, onu silip yeniden yüklemek bazen gereksiz yükün büyük kısmını temizler.
Mesajlar ve İndirilenler insanların düşündüğünden daha önemlidir
Mesajlar sürekli göz ardı edilir. Edilmemeli.
Sohbetlerde gönderilen her fotoğraf, video, GIF, sesli not ve dosya, siz kaldırmadığınız sürece yerel olarak kalır. Aynı durum Dosyalar içindeki İndirilenler klasörü için de geçerlidir. İçerikler oraya düşer ve sonra bekler.
Bu kategoriler her zaman listenin en üstünde olmaz, yine de tek başlarına birkaç gigabayt yer kapladıklarını gördüm.
Sistem Verileri dağınık
Bariz şeyleri zaten temizlediyseniz ve telefon hâlâ şişkin görünüyorsa, Sistem Verileri bölümünü kontrol edin.
Bu bölüm önbellekleri, günlükleri, güncelleme kalıntılarını ve diğer geçici iOS çöplerini içerir. Bir miktarı normaldir. Bazen olması gerekenden daha fazla büyür. Apple bunun için size temiz bir temizleme düğmesi sunmuyor, bu can sıkıcı, ama en azından alanın nereye gittiğini bilmelisiniz.
Hızlı sonuçlar istiyorsanız, Fotoğraflar ile başlayın
Fotoğraflar en büyük kategori olduğunda, uygulamaları silerek başlamazdım. Medya temizliği genellikle en hızlı sonucu verir.
İnsanların bunun için Clever Cleaner kullandığını gördüm. Apple’ın yerleşik yinelenen algılama özelliği, birebir kopyalar için yeterlidir, ancak birçok benzer eşleşmeyi kaçırır. Boşa harcanan alan genellikle bu benzer eşleşmelerde bulunur.
İnsanların bunu genellikle şu amaçlarla kullandığını gördüm:
- toplu olarak benzer fotoğrafları bulmak
- önce en büyük fotoğraf ve videoları öne çıkarmak
- ekran görüntülerini gruplayarak onları hızlıca silmek
- Live Photos öğelerini normal fotoğraflara dönüştürmek
Benzer görselleri, ekran görüntülerini ve Live Photos öğelerini ayıkladıktan sonra 10 GB, 20 GB, hatta 30 GB alan boşaltan kullanıcılarla ilgili yorumlar okudum. Arşiviniz eski ve dağınıksa, bu sayı çok hızlı büyür.
Benim izleyeceğim sıra
Depolama alanınız sürekli azalıyorsa, benim kullanacağım sıra şu olurdu:
- iPhone Depolama alanını açın ve en büyük kategoriyi bulun
- benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları temizleyin
- çok büyük videoları kontrol edin
- uygulamalardan indirilen medyaları kaldırın
- mesaj eklerine ve Dosyalar indirmelerine göz atın
- alışılmadık derecede fazla depolama kullanan uygulamaları inceleyin
Çoğu zaman telefonda bir arıza yoktur. Sorun, biriken medya dosyaları, önbelleğe alınmış uygulama çöpleri ve eski eklerdir. Buna hangi kategorinin neden olduğunu fark ettiğinizde, genellikle önem verdiğiniz şeyleri silmeden hatırı sayılır miktarda alan boşaltabilirsiniz.
Evet, iCloud iPhone depolamasını durduk yere dolmuş gibi gösterebilir, ama çoğu kişinin düşündüğü şekilde değil.
iCloud’un kendisi tam yedeğinizi iPhone’da saklamaz. Yedekler iCloud’da bulunur. Bu yüzden “iCloud Yedekleme” genelde yerel depolamanızın birdenbire şişmesinin nedeni değildir.
Daha büyük sorun iCloud Fotoğrafları eşzamanlamasıdır. İndir ve Özgünleri Koru açıksa, telefonunuz tam çözünürlüklü fotoğraf ve videoları yerel olarak tutar. Bu da alanı çok hızlı tüketir. iPhone Depolamasını Optimize Et açık olsa bile, iOS bazen eşzamanlama, geri yükleme, dizin oluşturma sırasında veya fotoğraf arşivinde büyük bir değişiklikten sonra bir süre daha fazla yerel kopya tutar. İnsanları hazırlıksız yakalayan kısım budur.
Depolama kategorilerini önce kontrol etme konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ama bu noktayı daha fazla vurgulardım. Yalnızca iPhone Depolaması’na değil, Fotoğraflar ayarlarına da bakın. Ayarlar’a gidin, Fotoğraflar’a dokunun, sonra iPhone Depolamasını Optimize Et seçeneğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Kapalıysa açın.
Ayrıca iCloud ile ilgili daha az belirgin şu nedenleri de kontrol edin:
- Dosyalar uygulamasında iCloud Drive’dan indirilen ve çevrimdışı önbelleğe alınan dosyalar
- Yerel olarak kaydedilen paylaşılan albüm medyaları
- iCloud’daki Mesajlar’ın çok sayıda eki yeniden eşzamanlaması
- Verileri yeniden indiren yakın tarihli bir aygıt geri yüklemesi
- Geçici depolama oluşturan takılmış eşzamanlama işleri
Bir şey daha, bir güncellemeden sonra iOS’in dizin oluşturması bir süre Sistem Verileri’ni şişirebilir. Bunun 24 ila 72 saat sonra normale döndüğünü gördüm.
Sorun Fotoğraflar ise, benzer resimleri, büyük videoları ve eski ekran görüntülerini hızlıca temizlemek için Clever Cleaner göz atmaya değer. Ücretsiz bir iPhone temizleme uygulaması önerisi için şu video faydalıdır: depolamayı temizlemek için en iyi ücretsiz iPhone temizleme uygulaması
Yani evet, iCloud eşzamanlaması katkıda bulunabilir, ama bu genelde yedeğin kendisi değil, yerel fotoğraf önbelleklemesi veya indirilen iCloud dosyalarıdır.
Evet, iCloud bunun bir parçası olabilir, ancak insanların önce Fotoğraflar’ı suçlamasına ne kadar sık rastlandığı konusunda biraz farklı düşünüyorum. Bazen asıl sürpriz yer kaplayan şey kütüphane boyutunun kendisi değil, eşitleme davranışıdır.
@mikeappsreviewer ve @shizuka’nın yeterince vurgulamadığı birkaç şey:
- Bir hesap eklediyseniz/yeniden etkinleştirdiyseniz ve ekleri yeniden önbelleğe aldıysa Mail şişebilir
- Notlar büyük taramaları/PDF’leri eşitleyebilir ve bunları yerel olarak depolayabilir
- iCloud üzerinden eşitlenen Sesli Notlar fark ettirmeden birikebilir
- Podcast ve Müzik uygulamaları bazen güncellemelerden veya hesap sorunlarından sonra içerikleri yeniden indirebilir
- Başarısız iOS güncellemeleri, geçici depolama çöplerini gerekenden uzun süre geride bırakabilir
Ayrıca, iCloud Yedekleme’nin kendisi genellikle telefonu doldurmaz. O kısım cihazınızda değil, Apple’ın bulutunda bulunur. İşin püf noktası, iCloud servisleriyle eşitlenen tüm verilerin, telefon kendi kendini düzene sokarken yerel kopyalar, önbellekler ve geçici dosyalar oluşturabilmesidir.
Kontrol edeceğim bir şey de depolama sıçramasının şunlardan sonra olup olmadığıdır:
- bir iOS güncellemesi
- yeni/onarılmış bir cihaza giriş yapma
- iCloud’da Mesajlar’ı açma
- uzun bir süre sonra yeniden Wi-Fi’ye bağlanma
- Fotoğraflar ayarlarını değiştirme
Depolama artışı yeniyse, bazen yeniden başlatma ve ardından 1 ila 3 gün boyunca Wi-Fi ve güç bağlantısında kalınca normale döner. Eğer düzelmezse, o zaman bu genellikle gizemli depolama değildir; garipleşmiş bir kategoridir.
Sorun gerçekten Fotoğraflar çıkarsa, Clever Cleaner dürüst olmak gerekirse özellikle benzer fotoğraflar, büyük videolar ve ekran görüntüsü karmaşası için dağınıklığı hızlıca temizlemenin daha kolay yollarından biridir. Daha iyi bir açıklama isterseniz, şu iPhone depolama alanını boşaltmak için Clever Cleaner incelemesi bunu sade bir dille açıklıyor.
Kısa versiyon: iCloud sorunu tetikleyebilir, ancak genellikle sebepsiz yere alan yiyen yedeklemeler değil, eşitleme önbellekleri, indirilen dosyalar veya geçici yerel kopyalardır.
Çoğunlukla @shizuka, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim; iCloud Backup’ın kendisi nadiren asıl suçludur. Biraz itiraz edeceğim nokta “sebepsiz yere” ifadesi. Genellikle bir sebep vardır, ama iOS bunu çok kötü gizler.
Yeterince vurgulanmayan iki sinsi neden:
- Safari web sitesi verileri özellikle tarayıcı sekmelerinde çok fazla yayın izliyorsanız saçma derecede büyüyebilir.
- Fotoğraf dizinleme, yüz tanıma ve arama katalogları gibi cihaz üzerindeki yapay zeka işleri güncellemelerden veya geri yüklemelerden sonra depolamayı geçici olarak şişirebilir.
Yani evet, iCloud özellikle büyük bir kitaplığı eşitledikten sonra dolaylı olarak bir artışı tetikleyebilir, ama yalnızca Fotoğrafları suçlamadan önce artışın Sistem Verileri, Safari, Mail veya Mesajlar eklerinde olup olmadığını da kontrol ederdim.
Fotoğraflar büyük ve dağınıksa, Clever Cleaner yardımcı olabilir.
Artıları:
- benzer çekimleri tespit etmede iyi
- ekran görüntüleri ve büyük videolar için hızlı
- elle kurcalamaktan daha basit
Eksileri:
- silmeden önce yine de gözden geçirmeniz gerekir
- her benzer fotoğrafı silmek güvenli değildir
- depolama sorununuz aslında Sistem Verileri veya uygulama önbellekleriyse daha az faydalıdır
Benim görüşüm: iCloud çoğu zaman tetikleyicidir, depolamanın gerçek sahibi değildir.