Jaki jest najłatwiejszy sposób na odzyskanie usuniętych zdjęć z aparatu Nikon?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia z mojego aparatu Nikon przed wykonaniem kopii zapasowej, w tym ważne rodzinne fotografie, które naprawdę muszę odzyskać. Szukam najłatwiejszego i najbezpieczniejszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z aparatu Nikon z karty pamięci bez powodowania dalszej utraty danych.

Nie skreślałbym jeszcze tej karty. Widziałem, jak zdjęcia z Nikona wracały po przypadkowym usunięciu, a nawet po szybkim formatowaniu. W moim przypadku nie miało znaczenia, w jaki sposób pliki zniknęły. Liczyło się to, czy nowe dane zostały na nich nadpisane.

Pierwsza rzecz: przestań teraz używać tej karty SD. Żadnych kolejnych zdjęć. Żadnych klipów wideo. Nie formatuj jej ponownie. Każdy zapisany plik zwiększa ryzyko utraty starych plików NEF, NRW lub JPEG.

Szybkie formatowanie często da się cofnąć. Pełne formatowanie albo bezpieczne wymazanie to znacznie trudniejsza sytuacja. Miałem wtedy gorsze wyniki.

Jeśli nie masz kopii zapasowej, od razu sięgnąłbym po oprogramowanie do odzyskiwania danych. Używałem Disk Drill i dobrze poradził sobie z plikami Nikon RAW, w tym NEF i NRW, a także zwykłymi JPEG-ami. Konfiguracja była prosta, bez dziwnych kroków.

Co zrobiłem:

1. Wyjąłem kartę SD z aparatu.
  2. Podłączyłem ją do komputera za pomocą czytnika kart.
  3. Zainstalowałem Disk Drill na komputerze, nie na karcie.
  4. Wybrałem kartę SD i uruchomiłem Wyszukiwanie utraconych danych.
  5. Uruchomiłem Uniwersalne skanowanie. W przypadku usuniętych plików i kart po szybkim formatowaniu to u mnie działało dobrze.
  6. Poczekałem na zakończenie skanowania, a potem sprawdziłem podglądy.
  7. Odzyskałem dobre pliki na komputer, nigdy z powrotem na tę samą kartę SD.

To drobiazg, ale ma znaczenie. Jeśli pliki RAW wyświetlają się poprawnie w podglądzie podczas skanowania, szanse są zwykle większe.

Jeśli brakuje też filmów, po pierwszym przebiegu uruchomiłbym Zaawansowane odzyskiwanie z aparatów. Za pierwszym razem to przeoczyłem. Standardowe skanowanie znalazło zdjęcia, ale niektóre pliki wideo z aparatu były pofragmentowane i nie pojawiły się, dopóki nie użyłem skanowania ukierunkowanego na aparat.

Jedna rzecz, o którą ludzie często się potykają, to nazwy plików. Odzyskane pliki RAW często wracają z ogólnymi nazwami i bez oryginalnego układu folderów. Zdarzyło mi się to więcej niż raz. To nie znaczy, że obrazy są uszkodzone. Oprogramowanie często odbudowuje pliki na podstawie sygnatur plików, a nie odtwarza stare drzewo katalogów.

Poza tym, jeśli odzyskany plik NEF nie chce się otworzyć w domyślnej aplikacji Windows Zdjęcia, jeszcze bym nie panikował. Windows ma nierówne wsparcie dla plików Nikon RAW. Najpierw otwórz go w programie z prawidłową obsługą NEF, a dopiero potem oceniaj stan pliku.

Zanim zaczniesz skanowanie, sprawdź, czy nie ma gdzieś zapomnianych kopii. Kiedyś spędziłem pół godziny na odzyskiwaniu czegoś, co już miałem na innym urządzeniu. Sprawdź komputer, stare foldery importu, transfery SnapBridge i synchronizację zdjęć z chmurą, jeśli była włączona przed wyjazdem.

Zatrzymałbym się i zmienił podejście, jeśli karta nie jest wykrywana, ciągle się rozłącza albo wygląda na fizycznie uszkodzoną. Kiedyś naciskałem na uszkodzoną kartę. Zły pomysł. Jeśli jest niestabilna, bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie serwis odzyskiwania danych.

Więc tak, usunięte zdjęcia z Nikona często da się odzyskać. To samo dotyczy kart po szybkim formatowaniu. Czas ma znaczenie. Przestań używać karty, przeskanuj ją z poziomu komputera i zapisuj wszystko, co uda się odzyskać, na innym dysku.

Przestań robić zdjęcia Nikonem. To ma większe znaczenie niż cokolwiek innego.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii, usunięte zdjęcia często da się odzyskać, jeśli karta nie była ponownie używana. Nieco się jednak nie zgadzam w jednej sprawie. Nie poświęcałbym dużo czasu na testowanie wielu aplikacji. Jeśli rodzinne zdjęcia są ważne, najpierw wybierz jedno solidne narzędzie, przeskanuj kartę raz, odzyskaj pliki na komputer i gotowe. Mniej kombinowania, mniejsze ryzyko błędu użytkownika.

Disk Drill to najprostsza opcja dla większości osób. Obsługuje formaty zdjęć Nikona, takie jak NEF, NRW i JPG, a sam proces pozostaje prosty. Jeśli karta nadal montuje się na komputerze, szanse na odzyskanie danych po usunięciu lub szybkim formatowaniu są całkiem dobre.

Kilka dodatkowych rzeczy, które ludzie pomijają:

1. Najpierw sprawdź menu odtwarzania w aparacie. Niektóre modele Nikona ukrywają obrazy według daty lub folderu.
  2. Poszukaj automatycznych kopii zapasowych. Nikon SnapBridge, stare importy, OneDrive, iCloud Photos, Google Photos.
  3. Użyj osobnego czytnika kart. Bezpośrednie połączenie aparatu z komputerem bywa zawodne.
  4. Jeśli karta SD prosi o naprawę, kliknij nie. Najpierw ją przeskanuj.
  5. Odzyskuj pliki na pulpit lub dysk zewnętrzny, a nie z powrotem na kartę Nikona. To duży błąd.

Jeśli karta jest uszkodzona, działa wolno lub się rozłącza, zatrzymaj się. Nie skanuj jej bez końca przez wiele godzin. W takiej sytuacji laboratorium ma większy sens.

Jeśli chcesz prosty poradnik odzyskiwania zdjęć, ten prosty poradnik odzyskiwania zdjęć z karty SD wyjaśnia podstawy prostym językiem.

Krótka wersja: wyjmij kartę, podłącz ją do komputera, przeskanuj w Disk Drill, podejrzyj pliki Nikona, przywróć dobre w bezpieczne miejsce. Zrób to szybko. Każde nowe zdjęcie pogarsza szanse na odzyskanie.

Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @chasseurdetoiles: zanim od razu przejdziesz do odzyskiwania, najpierw sprawdź najprostszą możliwość. Nikon czasami usuwa tylko wpis indeksu, a sama karta jest w porządku, ale aparat lub Windows po prostu przestaje poprawnie wyświetlać pliki. Sprawdź więc kartę SD na innym urządzeniu i w porządnej aplikacji do zdjęć, a nie tylko w Eksploratorze plików.

Poza tym lekko nie zgadzam się z pomysłem skanowania raz i po sprawie. Jeśli pierwszy tryb odzyskiwania znajduje tylko uszkodzone pliki JPG albo pomija pliki NEF, drugie podejście z inną logiką skanowania może pomóc. Po prostu nie chcesz dalej używać tej karty w aparacie. To jest prawdziwe zagrożenie.

Najłatwiejsza i najbezpieczniejsza droga dla większości osób:

• zablokuj kartę SD, jeśli ma przełącznik zapisu
  • użyj czytnika kart, a nie kabla USB Nikona, jeśli to możliwe
  • jeśli komputer może odczytać kartę, najpierw utwórz jej obraz bajt po bajcie, jeśli zdjęcia są bardzo ważne
  • potem uruchom odzyskiwanie z obrazu, a nie z oryginalnej karty

Tę ostatnią część ludzie zwykle pomijają. To odrobina dodatkowej pracy, ale jest znacznie bezpieczniejsze, jeśli karta zaczyna dziwnie się zachowywać.

Jeśli chcesz czegoś prostego, Disk Drill to prawdopodobnie najłatwiejsza opcja odzyskiwania zdjęć z Nikona dla zwykłych użytkowników. Zwykle wykrywa pliki NEF, NRW, JPEG, a czasem także wideo lepiej niż wbudowane narzędzia, które ludzie próbują najpierw. Odzyskuj na komputer lub dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na tę samą kartę SD.

Jeśli karta klika, rozłącza się, pokazuje 0 bajtów albo za każdym razem prosi o formatowanie, przestań przy niej majstrować. To jest moment, w którym samodzielne działania mogą pogorszyć sytuację.

Przydatne także, jeśli chcesz poznać więcej opinii o narzędziach: najlepsze rekomendacje oprogramowania do odzyskiwania kart SD od użytkowników forum

Zgadzam się z @chasseurdetoiles w jednej kluczowej kwestii: nie eksperymentuj dalej, jeśli karta zachowuje się dziwnie. Ale trochę nie zgadzam się z podejściem „tylko jeden skan”. Jeśli karta jest sprawna, jeden normalny skan plus jeden głęboki skan nadal jest rozsądny i nie zwiększa ryzyka tak, jak ponowne wkładanie karty do Nikona.

Moja wersja najprostszej drogi:

• Natychmiast odłóż kartę SD na bok
  • Jeśli ma przełącznik blokady, przesuń go do pozycji zablokowanej
  • Skopiuj najpierw całą kartę do pliku obrazu, jeśli te zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia
  • Jeśli to możliwe, uruchom odzyskiwanie na tej kopii, a nie na samej karcie

To jest ten krok, który ludzie pomijają, a to najbezpieczniejszy nawyk.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to prawdopodobnie najbardziej przyjazna dla początkujących opcja do odzyskiwania zdjęć z Nikona.

Zalety:

• prosty interfejs
  • obsługuje NEF, NRW, JPG
  • podgląd pomaga odfiltrować śmieci przed odzyskiwaniem
  • dobrze sprawdza się przy przypadkowym usunięciu i szybkim formatowaniu

Wady:

• głębokie skany mogą zwracać wiele plików ze zmienionymi nazwami
  • pełne odzyskiwanie jest płatne
  • to nie magia, jeśli dane zostały nadpisane
  • czasami znajduje więcej bałaganu, niż rzeczywiście potrzebujesz

Krótko mówiąc, warto spojrzeć na to realistycznie: jeśli karta poprawnie wyświetla się na komputerze, samodzielne działanie ma sens. Jeśli się rozłącza, ciągle prosi o formatowanie albo pokazuje 0 bajtów, na tym poprzestań. To już bardziej sprawa dla laboratorium.

@nachtdromer i @mikeappsreviewer mają rację co do używania czytnika kart i przywracania danych na inny dysk. Dodałbym tylko: jeśli Nikon zapisywał jednocześnie na dwie karty, sprawdź kartę z drugiego slotu, zanim zrobisz cokolwiek innego. To oszczędziło ludziom dużo stresu.