Jakie aplikacje polecacie do znajdowania podobnych zdjęć na iPhonie?

Mam tysiące zdjęć na moim iPhonie i ostatnio zauważyłem mnóstwo niemal identycznych duplikatów, które zajmują miejsce. Wbudowana aplikacja Zdjęcia nie wykrywa ich wszystkich, więc potrzebuję rekomendacji aplikacji, która potrafi dokładniej znajdować podobne zdjęcia i pomóc mi szybko je uporządkować.

Natknąłem się na to, kiedy mój katalog zdjęć zrobił się bałaganem. Wbudowane w iPhone’a wyszukiwanie duplikatów działa, ale tylko przy niemal identycznych kopiach. Jeśli chcesz ogarnąć rzeczy typu pięć zdjęć tego samego zachodu słońca, dwa ujęcia tego samego paragonu, pozostałości po serii zdjęć albo edytowaną kopię obok oryginału, iOS sam tego za ciebie nie uporządkuje.

Najszybciej zadziałała u mnie osobna aplikacja. Ostatecznie zostałem przy Clever Cleaner. Zwykle unikam aplikacji do czyszczenia, bo większość z nich to pułapki na reklamy albo blokują przydatne funkcje. Ta wydała mi się inna, kiedy ją wypróbowałem. Jest darmowa, działa bezpośrednio na iPhonie i grupowała podobne zdjęcia lepiej, niż się spodziewałem. W moim przypadku jej wybór Najlepsze ujęcie często był trafny, więc zwykle sprawdzałem tylko zdjęcia, na których mi zależało, a resztę usuwałem.

Jak to zrobiłem:

1. Zainstaluj Clever Cleaner z App Store.
  2. Daj jej dostęp do swojej biblioteki zdjęć.
  3. Przejdź do sekcji Similars i poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Przejrzyj każdą grupę samodzielnie albo stuknij Smart Cleanup, jeśli chcesz, żeby zajęła się większością pracy.
  5. Aplikacja oznacza jeden obraz jako Best Shot. Jeśli się z tym nie zgadzasz, zmień go.
  6. Przenieś dodatki do kosza. Potem otwórz Zdjęcia Apple i opróżnij Ostatnio usunięte, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Korzystałem też z innych sekcji, bo były przydatne:

1. Duplicates, dla dokładnych kopii.
  2. Heavies, dla dużych filmów zajmujących pamięć.
  3. Video Compression, do zmniejszania dużych klipów bez wyraźnej utraty jakości.
  4. Lives, do zamiany Live Photos na nieruchome obrazy.
  5. Screenshots, do usuwania starych śmieci za jednym razem.
  6. Swipe Mode, jeśli wolisz przeglądać ręcznie przesuwaniem zamiast ufać aplikacji.

Jedna rzecz, która mi się podobała, i to było dla mnie ważne, to prywatność. Nie wysyłała mojej biblioteki zdjęć do jakiejś chmury w celu skanowania. Z tego, co widziałem, wszystko pozostawało w telefonie, co wydawało się bezpieczniejsze.

Jeśli nie chcesz kolejnej aplikacji, wbudowane opcje są dostępne, ale zajmują więcej czasu.

Szukaj według tematu

1. Otwórz Zdjęcia, a potem Szukaj.
  2. Wpisuj rzeczy takie jak pies, plaża, koncert, Paryż, kot, samochód.
  3. Podobne zdjęcia często grupują się razem, bo mają ten sam temat.

Przeglądaj według dnia lub wydarzenia

1. Otwórz swoją bibliotekę.
  2. Sprawdzaj zdjęcia z tej samej daty, podróży, kolacji, meczu albo dowolnego okresu, w którym robiłeś dużo zdjęć.

To pomaga, jeśli masz nawyk robienia trzech albo czterech ujęć tej samej rzeczy. Co, no tak, ja robię cały czas.

Sprawdź zdjęcia seryjne

1. Otwórz Zdjęcia.
  2. Przejdź do Typy multimediów.
  3. Otwórz Serie.
  4. Wybierz klatkę, którą chcesz zachować, i usuń resztę.

Używaj albumów i grupowań Apple

1. Przejrzyj Osoby i zwierzęta, Podróże, Typy multimediów albo Wspomnienia.
  2. Te sekcje zawężają wybór na tyle, że szybciej można zauważyć powtórki.

Więc tak, iPhone znajduje duplikaty. Podobne zdjęcia to inny problem. W ich przypadku miałem lepsze efekty z aplikacją niż ze scrollowaniem przez dwadzieścia minut i traceniem cierpliwości w połowie.

Pominąłbym większość aplikacji do czyszczenia, ale nie do końca zgadzam się z opinią, że trzeba od razu zaufać Smart Cleanup. Przy dużej bibliotece automatyczne wybory coś pomijają. Edytowane zdjęcia, memy ze zmienionym tekstem, zrzuty ekranu tej samej strony, takie rzeczy.

Clever Cleaner nadal jest jednym z lepszych wyborów do tego. Jest przydatny do podobnych zdjęć na iPhonie, nie tylko do dokładnych duplikatów. Najbardziej podoba mi się ręczny podgląd przed usunięciem. Jeśli masz 10 000 zdjęć, to ma większe znaczenie niż efektowne funkcje.

Moje zdanie:

1. Najpierw użyj Apple Photos do dokładnych duplikatów.
  2. Użyj Clever Cleaner do prawie identycznych duplikatów i podobnych ujęć.
  3. Przeglądaj partie posortowane według miesiąca, a nie całą bibliotekę naraz.
  4. Na końcu opróżnij Ostatnio usunięte, inaczej ilość zajętego miejsca się nie zmieni. Irytujące, ale prawdziwe.

@mikeappsreviewer dobrze omówił stronę z aplikacjami. Dodałbym jedną rzecz. Najpierw przetestuj każdą aplikację do zdjęć na małym albumie. Jeśli poprawnie pogrupuje 20 zdjęć z tego samego wydarzenia, zostaw ją. Jeśli nie, usuń aplikację i przejdź dalej.

Jeśli chcesz więcej porad od użytkowników, ten wątek dobrze opisuje jak szybko usunąć zduplikowane i podobne zdjęcia na iPhonie.

Pewnie podzieliłbym to na dwa zadania: znajdowanie podobnych zdjęć i ich bezpieczne usuwanie.

W pierwszej części w większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel, że Clever Cleaner to jedna z bardziej przydatnych opcji na iPhone’a. Tam, gdzie trochę się nie zgadzam, to podejście w stylu po prostu użyj inteligentnego czyszczenia. Jeśli w bibliotece masz paragony, zrzuty ekranu, memy, edytowane zdjęcia albo dziesięć wersji tego samego zdjęcia zwierzaka, automatyczny wybór potrafi być trochę zbyt pewny siebie. Szybki, tak. Idealny, nie.

Czego szukałbym w aplikacji:

• wykrywania podobieństwa, a nie tylko dokładnych duplikatów
  • skanowania lokalnego, na urządzeniu
  • łatwego ręcznego przeglądu
  • czytelnego grupowania zachowaj to, usuń te
  • bez bzdur z subskrypcją przy podstawowym czyszczeniu

Dlatego Clever Cleaner wyróżnia się bardziej niż wiele kiepskich aplikacji do czyszczenia w App Store. Zwykle wyłapuje prawie duplikaty, które pomija natywna aplikacja Zdjęcia.

Jedna dodatkowa wskazówka, której nie podkreślono wystarczająco mocno: rób porządki partiami. Zacznij od zrzutów ekranu, zapisów z mediów społecznościowych i zdjęć z jednego konkretnego miesiąca. Jeśli spróbujesz przejrzeć 8000 obrazów na jednym posiedzeniu, mózg ci się trochę stopi.

Poza tym, zanim usuniesz coś większego, upewnij się, że Zdjęcia iCloud są w pełni zsynchronizowane. Jeśli biblioteka jest w trakcie synchronizacji, mogą dziać się dziwne rzeczy.

Jeśli chcesz szersze zestawienie, to ten przegląd najlepszych aplikacji do czyszczenia iPhone’a i poradnik porządkowania pamięci też warto przejrzeć.

Krótka wersja:

• Apple Zdjęcia do dokładnych duplikatów
  • Clever Cleaner do podobnych zdjęć na iPhonie
  • przejrzyj ręcznie przed ostatecznym usunięciem
  • wyczyść folder Ostatnio usunięte, żeby pamięć faktycznie się zwolniła

Na tym ostatnim punkcie ludzie wykładają się za każdym razem.