Yedeklemeden önce bir exFAT hafıza kartından birkaç kamera videosunu yanlışlıkla sildim. Kartı hemen kullanmayı bıraktım, ancak hangi kurtarma araçlarının veya adımlarının en güvenli olduğundan emin değilim. Üzerine yazmadan bir exFAT SD karttan silinen videoları kurtarmanın en iyi yolu nedir?
Evet, kart bozuk görünüyor olsa veya Windows sizden biçimlendirmenizi istese bile, birçok durumda exFAT SD karttan dosyaları hâlâ kurtarabilirsiniz. En önemli şey, kartı hemen kullanmayı bırakmaktır. Daha fazla fotoğraf çekmeyin, üzerine hiçbir şey kopyalamayın ve önce onarmaya çalışmayın.
Birçok kişi ilk adım olarak kartı biçimlendirerek veya CHKDSK çalıştırarak durumu daha da kötüleştirir. Sorun yalnızca dosya sistemi bozulmasıysa, bu düzeltmeler yapıyı kurtarmayı zorlaştıracak kadar değiştirebilir. Hızlı biçimlendirme genellikle gerçek dosya içeriğini hemen silmez, ancak sonrasında yazılan her şey geri getirmeye çalıştığınız verilerin üzerine yazabilir.
Bende işe yarayan yöntem oldukça basitti. exFAT SD karttan bazı kamera videolarını yanlışlıkla sildim, kartı hemen kameradan çıkardım ve bilgisayarımda bir kart okuyucu kullandım. Muhtemelen en çok yardımcı olan şey buydu çünkü kamera karta yeni veri yazma fırsatı bulamadı.
Kurtarma için Disk Drill kullandım. Temel akış şöyleydi:
- Disk Drill’i SD karta veya USB sürücüye değil, bilgisayarınıza kurun.
- exFAT kartı veya USB aygıtını takın.
- Aygıtı seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Çoğu normal kurtarma durumu için Evrensel Tarama kullanın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin, ardından bulduklarını önizleyin.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın. Bunları aynı karta veya USB belleğe geri kaydetmeyin.
Windows’ta Disk Drill, 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma yapmanıza izin verir; bu da herhangi bir ödeme yapmadan önce dosyaların görünüp görünmediğini kontrol etmek istiyorsanız kullanışlıdır. Kullanılmaya değer bir diğer şey de disk görüntülemedir. Kart yavaşsa, sürekli bağlantısı kopuyorsa veya kararsız görünüyorsa, önce bir imaj alın ve asıl aygıta tekrar tekrar yüklenmek yerine onu tarayın.
Özellikle DJI, GoPro, Canon, Sony ve benzeri cihazlardan gelen kamera kayıtları için Advanced Camera Recovery (ACR) özelliğini de deneyin. Video dosyaları kart üzerinde parçalara ayrılmış olabilir, bu yüzden normal bir tarama onları düzgün şekilde yeniden oluşturamayabilir. ACR, bu tür parçalanmış kamera videolarını kurtarmak için tasarlanmıştır.
Disk Drill dosyaları bulamazsa, bir sonraki olarak TestDisk’e bakardım. Ücretsizdir ve yeni başlayanlar için daha az kullanıcı dostudur, ancak asıl sorun bozuk bir bölüm tablosu veya zarar görmüş dosya sistemiyse çok iyi olabilir.
Kendi başıma uğraşmaya devam etmeyeceğim tek durum, donanımın arızalı görünmesidir. SD kart veya USB sürücü birden fazla bilgisayarda görünmüyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa, görünür hasarı varsa veya garip şekilde ısınıyorsa, orada durun ve bir veri kurtarma laboratuvarıyla görüşün. Birçoğu ücretsiz inceleme yapar, ancak gerçek kurtarma işlemi arızanın türüne bağlı olarak birkaç yüz dolardan 1.000 doların oldukça üzerine kadar çıkabilir.
Yani evet, yedek olmadan exFAT kurtarma mümkündür. Sadece aygıtı kullanmaya devam etmeyin, önce biçimlendirmeyin ve herhangi bir onarım adımını denemeden önce dosyaları başka bir yere kurtarın.
Mümkünse doğrudan kart üzerinden kurtarma yapmayın. Daha güvenli sıra şudur: kartı kameradan çıkarın, SD adaptöründe anahtar varsa kilitleyin, başka bir sürücüye sektör sektör bir görüntü alın, ardından seçtiğiniz Disk Drill veya PhotoRec ya da başka bir aracı bu görüntü üzerinde çalıştırın. Silinen exFAT dosyaları çoğu zaman hâlâ oradadır, ancak kamera videoları can sıkıcı olabilir çünkü dizin girdisi kaybolmuşken gerçek video verileri parçalanmış olabilir. Bulunan bir dosyanın önizlemesini görmek faydalıdır, ancak sadece dosya adı görünüyor diye dosyanın sağlam olduğunu varsaymayın. Kurtarılan bir kopyayı açın ve sevinmeden önce içinde ileri geri gezinin. Klipler değerli ücretli işlerse, beş araç deneme aşamasını atlayın ve bir kez görüntü alın ya da profesyonel destek alın. Tekrarlanan taramalar muhtemelen sağlıklı bir karta zarar vermez, ancak arızalı bir kartın durumu hızla kötüleşebilir.
Sonuçların karışık olmasını bekleyin: tamamen kurtarılmış klipler, kısmen kurtarılmış klipler veya doğru uzantıya sahip olup belirli bir noktadan sonra oynatmaya çalıştığınızda bozulan dosyalar elde edebilirsiniz.
Görüntü alma öncelikli tavsiyeye katılıyorum, ancak “ona dokunmayın” kısmında daha katı olurdum. Kartı “sadece kontrol etmek için” tekrar kameraya takmayın. Windows’un onu onarmasına izin vermeyin. Photos içine aktarmayın. Klasörlerin adını değiştirmeyin. Zararsız görünen şeyler bile cihaza ve işletim sistemine bağlı olarak kart üzerinde küçük resim/veritabanı dosyaları oluşturabilir. SD adaptöründe bir kilit anahtarı varsa, onu bilgisayara bağlamadan önce kilitleyin. Bu kusursuz bir donanımsal yazma engelleyici değildir, ama yine de hiç yoktan iyidir.
Bence en iyi sıra şu:
- Kartı çıkarın ve kullanmayı bırakın.
- Kartın başka bir sürücüye tam görüntüsünü alın.
- Orijinal kartı bir kenara kaldırın.
- Kurtarma araçlarını görüntü üzerinde çalıştırın.
- Verileri farklı bir diske kurtarın.
- Kurtarılan her videoyu baştan sona test edin.
Görüntü alma adımı için normal bir “dosyaları kopyalama” yeterli değildir. Sektör düzeyinde bir görüntü istersiniz. Komut satırı araçlarına rahatsanız, ddrescue çoğu zaman düz dd’den daha iyidir çünkü okuma hatalarını daha akıllıca yönetir. Buna rahat değilseniz, önce disk görüntüsü oluşturabilen, ardından o görüntüyü tarayan bir kurtarma yazılımı kullanın.
Disk Drill, özellikle TestDisk/PhotoRec tarzı araçlara alışık değilseniz ve grafik arayüz ile önizleme istiyorsanız, ilk deneme olarak uygundur. Ancak kameradan gelen videolarda önizlemeler yanıltıcı olabilir. Bir klip ilk kareyi veya ilk birkaç saniyeyi önizleyebilir ama ilerleyen kısımlarda yine de bozuk olabilir. Uzun MOV/MP4 dosyaları için, kurtarılan kopyayı gerçekten VLC veya başka bir oynatıcıda açın ve zaman çizelgesinde ileri geri atlayın. Başını, ortasını ve sonunu kontrol edin.
PhotoRec’i denemeye de değer, ancak dosya adlarının ve klasör adlarının kaybolmasına şaşırmayın. Bu, carving işlemi için normaldir. Elinizde genel adlarla isimlendirilmiş bir dosya yığını kalabilir ve bunları sıralamak kurtarma işinin bir parçası haline gelir. Sinir bozucu, ama görüntüleri tamamen kaybetmekten iyidir.
Bölümün kendisi kayıp değilse veya kart RAW olarak görünmüyorsa, TestDisk’i sıradaki bariz araç gibi görme konusunda biraz temkinli olurdum. TestDisk, sorun bölüm tablosu veya dosya sistemi yapısı olduğunda harikadır. “Aksi halde okunabilen bir exFAT karttan video dosyalarını sildim” durumu için, videoya duyarlı bir kurtarma/carving aracı genellikle daha uygun yoldur.
Çirkin uç durum, parçalanmış videodur. Kameralar, özellikle kart silinmeden önce çok kullanıldıysa, büyük dosyaları genellikle parçalar halinde yazar. Temel dosya carving işlemi videonun başlangıcını bulabilir ama tüm parçaları doğru sırayla yeniden oluşturamayabilir. İşte burada, genel bir silme geri alma taramasından çok, kameraya özel video kurtarma daha önemli olabilir. Bunlar önemli ücretli çekimlerse, karta karşı rastgele araçlar çalıştırarak bütün bir hafta sonunu harcamazdım. Bir kez görüntüsünü alın, sonra ya görüntü üzerinden çalışın ya da kartı/görüntüyü bir laboratuvara gönderin.
Kurtarılan bir MP4 veya MOV oynatılmıyorsa, hemen silmeyin. Bazen medya verisi oradadır ama meta veriler bozulmuş veya eksiktir. untrunc veya ffmpeg tabanlı onarım iş akışları gibi araçlar, aynı kameradan, aynı ayarlardan, aynı çözünürlükten, aynı kare hızından alınmış başka iyi bir klibiniz varsa, bazen oynatılabilir bir dosyayı yeniden oluşturabilir. Bu garanti değildir, ama kamera görüntülerinde gerçekten mümkün olan bir şeydir.
Burada SD karttan silinen videoları kurtarma hakkında pratik bir başlık var, ama ben yine de görüntü alma ile başlardım. Araç seçimi, orijinal karta yazmaktan kaçınmak kadar önemli değildir.
İnsanların unuttuğu son küçük şey: hedef sürücüde bolca boş alan olduğundan emin olun. Kurtarma yazılımı kopyaları, bozuk parçaları, küçük resimleri, proxy dosyalarını ve unuttuğunuz eski silinmiş klipleri ortaya çıkarabilir. Kart 256 GB ise, 40 GB boş alanı olan bir dizüstü bilgisayara kurtarmaya çalışıp sonra iyi dosyaların neden yarıda kaldığını merak etmeyin.
Bir görüntü oluşturur, bağlar veya tararsanız, yazılım size bu seçeneği sunuyorsa onu salt okunur olarak kullanın. Daha da iyisi, dokunulmamış bir görüntüyü ana kopya olarak saklayın ve bir kopya üzerinden çalışın; çünkü bazı kurtarma programları yan dosyalar, günlükler veya onarılmış sürümler oluşturur ve tek klonunuzun yanlışlıkla zarar verdiğiniz yeni şey haline gelmesini istemezsiniz.