Yer açmaya çalışırken SD kartımdan yanlışlıkla bazı önemli GoPro videolarını sildim ve kartı önce biçimlendirmeden onları gerçekten geri almam gerekiyor. Görüntüler yakın zamanda yaptığım bir geziden ve başka hiçbir yerde yedeklenmedi. Silinen GoPro dosyalarını kurtarmanın en güvenli yolunu, hangi kurtarma yazılımının gerçekten işe yaradığını ve durumu daha kötüleştirmemek için neler yapmaktan kaçınmam gerektiğini öğrenmek istiyorum.
GoPro kliplerini birden fazla kez kaybettim ve bu tür bir kurtarma, silinmiş bir fotoğrafı veya Word dosyasını geri yüklemeye kıyasla tam bir dert. İyi tarafı şu ki, silinen görüntüler çoğu zaman hâlâ SD kartta durur. Can sıkıcı tarafı ise bozulma olmadan kullanılabilir bir videoyu geri almaktır.
Buradan başlayın
İlk yapacağım şey, kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu.
Daha fazla görüntü çekmeyin. Kartı biçimlendirmeyin. Rastgele düzeltme araçları çalıştırmayın. Karta yeni veri yazıldığında, eski video parçalarının üzerine yazılır ve kurtarma ihtimali hızla düşer.
Herhangi bir şey kurmadan önce, bazen çok zaman kazandırabildikleri için önce birkaç sıkıcı şeyi kontrol ederdim:
- Hesabınız bunu içeriyorsa GoPro cloud Çöp Kutusu veya Son Silinenler
- Dizüstü bilgisayarınıza veya harici sürücünüze zaten aktardığınız herhangi bir kopya
- Karttaki LRV dosyaları, düşük çözünürlüklü önizleme klipleri
- Kartı tekrar taktığınızda kameranın bir onarım istemi sunup sunmadığı
Bunların hiçbiri kayıp klibi ortaya çıkarmazsa, o zaman kurtarma yazılımına geçerdim.
GoPro kurtarması neden ters gider
İnsanların takıldığı nokta burası. Silinmiş bir JPG bir şeydir. Modern bir aksiyon kamerası videosu ise bambaşka bir karmaşadır.
GoPro'lar her zaman tek parça halinde, düzgün bir MP4 yazmaz. Çoğu zaman ana videoyu, önizleme verilerini, sesi, konum bilgisini, küçük resimleri ve diğer meta verileri ayrı parçalarda depolar. Kart üzerinde görüntüleriniz yüzlerce veya binlerce parçaya dağılmış olabilir.
Bu yüzden evet, bir tarayıcı bir MP4 dosyasını bulabilir ve yine de size oynatmayı reddeden bir dosya verebilir. Bunun olduğunu gördüm. Yazılım parçaları alır, ama onları doğru sırayla yeniden oluşturmaz.
Bu durum özellikle şu cihazlarda çok görülür:
- GoPro Hero modelleri
- DJI dronları
- Insta360 kameraları
- Daha yeni Sony, Canon, Nikon ve Panasonic kameralar
- Araç içi kameralar
Video kurtarmada sadece tarama hikayenin tamamı değildir. Yeniden oluşturma yöntemi çok önemlidir.
İlk deneyeceğim şey
Ben olsam Disk Drill ile başlardım.
Kullanacağım bölüm Advanced Camera Recovery olurdu. Gördüğüm kadarıyla bu tam olarak bu sorun için yapılmış; GoPro, drone ve araç kamerası gibi cihazlardan gelen parçalanmış görüntüler için. Klibi tek bir bütün dosya gibi ele almak yerine, dağılmış video parçalarını tarıyor ve onları oynatılabilir bir şeye dönüştürmek için birleştirmeye çalışıyor.
Adımlar yeterince basit:
- SD kartı düzgün bir kart okuyucuya takın
- Disk Drill’i açın
- Bellek kartını seçin
- Advanced Camera Recovery seçeneğini seçin
- Taramayı başlatın
- Bulduklarını önizleyin
- Kurtarılan dosyaları aynı karta geri değil, başka bir yere kaydedin
Önizleme kısmı önemli. Bir yığın gereksiz dosyayı kaydetmeden önce kurtarılan klibin açılıp açılmadığını test edebilmeyi seviyorum. Ayrıca kart kararsız görünüyorsa Disk Drill’in önce kartın bire bir bayt kopyası görüntüsünü oluşturmayı önerdiğini de fark ettim. Bu, veri kurtarma uzmanlarının genelde yaptığı şeyle örtüşüyor ve kartta hatalar varsa veya bağlantı kopuyorsa bunu yapmak faydalı olur.
İnsanların gündeme getirdiği diğer seçenekler
PhotoRec bir sebepten dolayı sürekli anılıyor. Ücretsizdir, çok sayıda dosya türünü destekler ve gerçekten veri kurtarır. Sorun, onu kullandığınızda oldukça açık hale gelir. Özel bir kamera-video yeniden yapılandırması yok, önizleme sistemi yok ve çıktıyı düzenlemek tam bir ıvır zıvır çekmecesini karıştırmak gibi hissettiriyor. Daha önce elimde binlerce dosya oldu. Hiç eğlenceli değil.
UFS Explorer ise ölçeğin diğer ucunda yer alıyor. Güçlüdür, daha tekniktir ve zor vakalarda bazen alışılmış tüketici uygulamalarından daha iyi sonuç verir. Ancak aynı zamanda daha az kullanıcı dostudur ve bu özel GoPro sorunu için aynı derecede odaklanmış bir Gelişmiş Kamera Kurtarma iş akışına sahip değildir.
Eğer yakın tarihli bir GoPro veya bir DJI dronedan silinmiş görüntülerle uğraşıyor olsaydım, şu sırayla ilerlerdim. Önce, Disk Drill. Ücretsiz bir yedek seçenek isteseydim, PhotoRec. Durum daha kötü görünseydi ve daha fazla kontrole ihtiyaç duysaydım, UFS Explorer.
Evet, kart yalnızca silindiyse ve biçimlendirilmediyse, şansınız hâlâ fena değil.
Büyük konuda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. SD kartı artık kullanmayı bırakın. Kartı onarım istemlerini aramak için tekrar GoPro’ya takma konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Bu noktada kameradan kaçınırdım. Yanlışlıkla başka bir şey yazılmaması için bir bilgisayarda kart okuyucu kullanın.
Benim yapacağım şeyler:
- Adaptörünüzde varsa SD kartın kilit anahtarını kaydırın.
- Önce kartın bir imajını alın. Kartın tam bir yedek dosyasını oluşturun. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir.
- Kurtarmayı orijinal kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.
- Kurtarılan klipleri bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin.
Neden önce imaj alınmalı? Kartta zayıf sektörler varsa, uzun bir tarama işleri daha da kötüleştirebilir. Bir klon size birden fazla deneme şansı verir. Veri kurtarmada standart uygulama budur.
GoPro görüntülerinde, düz dosya oyma yöntemi çoğu zaman bozuk MP4’ler çıkarır. Disk Drill’in burada eski ücretsiz araçlardan daha çok yardımcı olmasının nedeni budur; çünkü kamera medyasını, alışılmış silinen dosya bulma uygulamalarından daha iyi işler. Disk Drill oynatılabilir bir klip döndürmezse, kurtarmadan sonra GoPro SOS veya Grau Video Repair deneyin. Bu araçlar hasarlı MP4 yapısını onarır. Silinmiş veriyi kurtarmazlar, ancak bazen diğer araçların yarı bozuk şekilde geri getirdiği dosyaları düzeltebilirler.
Ayrıca bölünmüş bölümleri de kontrol edin. GoPro uzun kayıtları sık sık GX01, GX02 vb. olarak kaydeder. Bir parça eksikse, kayıp videonuz yalnızca tek bir bölüm parçası olabilir.
Hızlı bir görsel rehber istiyorsanız, silinen SD kart video dosyalarını kurtarmaya dair bu kısa video faydalıdır:
bu hızlı SD kart video kurtarma ipucunu izleyin
Ana nokta şu: biçimlendirmeyin, kayıt yapmayın, CHKDSK çalıştırmayın. Özellikle sonuncusu daha önce insanların canını yaktı. Dürüst olmak gerekirse, CHKDSK dosya sistemleri için harikadır, silinmiş görüntü vakaları için ise kötüdür.
Kart yalnızca silindiyse ve biçimlendirilmediyse, evet, kurtarma hâlâ mümkündür. @mikeappsreviewer ve @jeff’in söylediklerine ekleyeceğim kısım şu: “biçimlendirilmemiş” olmasının otomatik olarak “kolay” anlamına geldiğini varsaymayın. GoPro klipleri dosya tablosundan kaybolabilir ama ham parçalar hâlinde hâlâ orada olabilir ve bazen asıl sorun SD kartın kendisinin bozulmaya başlamasıdır.
İnsanların atladığı bir şeyi kontrol ederdim: büyük bir şey yapmadan önce başka bir kart okuyucu ve başka bir USB portu/bilgisayar deneyin. Kartların sadece okuyucu kötü olduğu için “boş” göründüğünü gördüm. Kulağa saçma geliyor ama oluyor.
Ayrıca, her onarım aracını hemen deneme konusunda biraz daha temkinliyim. Dosya gerçekten silindiyse, önce veriyi gerçekten kurtarmadan onarım araçları yardımcı olmaz. Aksi takdirde sadece hayaletlerin peşinden koşarsınız, haha.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Kartı kullanmayı bırakın
- Güvenilir bir okuyucuda test edin
- Eksik kliplerin birden fazla bölüm dosyasına ayrılmış uzun bir kaydın parçası olup olmadığını kontrol edin
- Mümkünse karttan, tercihen bir imajdan kurtarma yapın
- Ancak ondan sonra kurtarılmış ama oynatılamayan MP4’lerde onarım araçlarını deneyin
Asıl kurtarma tarafında, Disk Drill burada mantıklı çünkü GoPro ve aksiyon kamerası görüntüleri temel dosya kurtarmadan çok daha uğraştırıcıdır. Normal silineni geri getirme işe yarar bir şey bulamazsa, kameraya odaklı kurtarmanın şansı daha yüksektir. Sadece kurtarma işlemini aynı SD karta yapmayın. İnsanlar “belki kurtarılabilir” durumu böyle “eh, gitti”ye çeviriyor.
Ayrıca, görüntüler bu kadar önemliyse, sağlam bir denemeden sonra kendin yap girişimlerini durdurun. Tekrarlanan taramalar ve rastgele araçlar durumu daha karmaşık hâle getirebilir.
Bununla ilgili ek okuma da burada: Gerçek kullanıcılardan GoPro video kurtarma ipuçları