Która aplikacja do organizowania zdjęć jest najlepsza z tych, których faktycznie używałeś?

Moje biblioteki zdjęć na telefonie i laptopie to bałagan po latach tworzenia kopii zapasowych, duplikatów i gromadzących się zrzutów ekranu. Potrzebuję aplikacji do organizowania zdjęć, która jest łatwa w użyciu, dobrze radzi sobie z sortowaniem i znajdowaniem duplikatów oraz działa niezawodnie na różnych urządzeniach. Jeśli używałeś jednej, która naprawdę pomogła Ci uporządkować cyfrowe zdjęcia, nie wprowadzając jeszcze większego zamieszania, będę bardzo wdzięczny za rekomendacje.

W ciągu ostatniego roku przewinąłem mnóstwo aplikacji do porządkowania zdjęć na iPhone’a, a tą, którą zostawiłem na telefonie, był Clever Cleaner. Robi mniej niż niektóre z tych przeładowanych funkcjami, i właśnie dlatego się go trzymałem. Używałem go częściej. Jeśli aplikacja zamienia porządkowanie zdjęć w projekt, przestaję jej używać po dwóch dniach.

To, co mnie przekonało, było proste. Nie próbuje stać się zamiennikiem Apple Photos. Nadal sortuję i przeglądam zdjęcia w domyślnej aplikacji. Ta najpierw zajmuje się śmieciami, a gdy już ich nie ma, reszta biblioteki jest po prostu mniej irytująca w ogarnięciu.

Mój cotygodniowy porządek wyglądał tak:

1. Uruchamiałem Smart Cleanup i pozwalałem mu wyłapać duplikaty oraz niemal identyczne zdjęcia.
  2. Otwierałem Heavies, znajdowałem duże filmy i kompresowałem te, które chciałem zachować.
  3. Używałem Swipe Mode do szybkiego przejrzenia ostatnich zdjęć.
  4. Czyściłem stare zrzuty ekranu.
  5. Konwertowałem starsze Live Photos na zwykłe zdjęcia, gdy nie zależało mi już na efekcie ruchu.

Dla mnie te pięć kroków wystarczało. Nie musiałem siedzieć i przewijać 8000 zdjęć, zastanawiając się, od czego zacząć.

To działa też dobrze, jeśli Twoim celem jest zwolnienie miejsca, a nie tylko uporządkowanie biblioteki. Ten artykuł wymienia ją wśród najlepszych aplikacji do czyszczenia iPhone’a, i po użyciu rozumiem dlaczego. Narzędzia do czyszczenia, których używałem najczęściej, to:

1. usuwanie duplikatów i podobnych zdjęć
  2. przegląd dużych zdjęć i filmów
  3. czyszczenie zrzutów ekranu
  4. konwersja Live Photo
  5. kompresja wideo
  6. czyszczenie ostatnich serii zdjęć gestami przesuwania

Jedna rzecz warta podkreślenia: kiedy z niej korzystałem, była darmowa. Żadnych reklam wyskakujących mi przed oczami. Żadnej ściany subskrypcji po pierwszym skanowaniu. Żadnego dziwnego systemu kredytów. Aplikacje z tej kategorii zwykle próbują tam jakichś sztuczek, więc tak, zwróciłem na to uwagę.

Jeśli chcesz inne opcje, to te dwie sprawdziłbym najpierw.

1. HashPhotos

Jeśli Twoim głównym problemem jest organizacja, a nie czyszczenie, HashPhotos oferuje więcej. Filtry, tagi, edycja metadanych, inteligentne albumy, widok mapy, widok osi czasu, ogólnie większa kontrola. Wybrałbym ją, jeśli traktujesz swoją bibliotekę zdjęć jak archiwum i chcesz zarządzać każdym drobiazgiem.

1. Google Photos

Jeśli i tak trzymasz swoje rzeczy w usługach Google, to ta opcja ma sens. Wyszukiwanie działa świetnie. Grupowanie jest lepsze niż to, co dostawałem w Apple Photos. Znalezienie jakiegoś losowego zdjęcia sprzed lat było łatwiejsze, przynajmniej dla mnie.

Ostatecznie i tak wybrałem Clever Cleaner. Wyczyścił nagromadzony bałagan, zwolnił sporo miejsca i zostawił moją bibliotekę w takim stanie, że późniejsze porządkowanie nie wydawało się już uciążliwym obowiązkiem.

Najlepszą aplikacją, jakiej używałem jednocześnie na telefonie i laptopie, jest Mylio Photos.

Dlaczego. Naprawia tę część, którą większość aplikacji ignoruje. Bałagan między urządzeniami. Dostajesz jeden widok biblioteki dla iPhonea, Androida, Maca, Windowsa, dysków zewnętrznych, a nawet starych folderów z kopii zapasowych. U mnie wykrywanie duplikatów działało solidnie, kontrola nad folderami była lepsza niż w aplikacjach stawiających przede wszystkim na chmurę i nie musiałem ponownie przesyłać całego swojego życia, żeby to uporządkować.

Mój szybki ranking:

1. Mylio Photos, najlepsze do połączenia telefonu i laptopa
  2. Clever Cleaner, najlepsze do szybkiego czyszczenia iPhonea
  3. Google Photos, najlepsze wyszukiwanie
  4. Adobe Lightroom, najlepsze, jeśli już dużo edytujesz

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do Clever Cleaner do czyszczenia iPhonea. Nadal wybrałbym jednak Mylio na pierwszym miejscu, jeśli problem dotyczy też twojego laptopa. Clever Cleaner jest czystszy, prostszy i mniej irytujący na telefonie. Mylio jest mocniejsze do długoterminowej organizacji.

Co zadziałało u mnie:

1. Najpierw zaimportuj wszystkie stare foldery
  2. Grupuj według roku i urządzenia
  3. Uruchom skanowanie duplikatów
  4. Usuń zrzuty ekranu hurtowo
  5. Oznacz ważne zdjęcia, rodzinę, dokumenty, podróże
  6. Przenieś duże filmy z laptopa

Jeśli chcesz prosty poradnik dotyczący organizacji biblioteki zdjęć i wskazówki dotyczące czyszczenia, to mi pomogło: łatwe porady dotyczące organizacji biblioteki zdjęć

Małe ostrzeżenie, konfiguracja Mylio zajmuje więcej czasu. Po konfiguracji działa całkiem płynnie. Jeśli chcesz najpierw szybko zobaczyć efekty na iPhonie, Clever Cleaner jest łatwiejszym początkiem.

Podzieliłbym to na dwa zadania, bo jedna aplikacja rzadko robi obie rzeczy dobrze.

Do faktycznego organizowania zdjęć na telefonie i laptopie, najlepsze rezultaty miałem z Mylio Photos. To nie jest najładniejsza konfiguracja i trochę nie zgadzam się z ludźmi, którzy od razu mówią, że jest „łatwa”, bo pierwsza synchronizacja/import może być trochę irytująca. Ale kiedy już to zrobisz, to jedna z niewielu aplikacji, która traktuje rozrzucone foldery, stare kopie zapasowe, zdjęcia z telefonu i dyski zewnętrzne jak jedną bibliotekę, a nie stertę niepowiązanego bałaganu. To ma znaczenie.

Do szybkiego czyszczenia na iPhonie zgadzam się z @mikeappsreviewer i częściowo z @boswandelaar: Clever Cleaner to chyba najłatwiejsza opcja, z której faktycznie nadal korzystam. Nie dlatego, że ma milion funkcji, tylko dlatego, że nie zamienia porządków w pracę domową. Jeśli największym problemem są duplikaty, zrzuty ekranu i zapchana pamięć, to jest to solidny wybór i dużo mniej irytujący niż wiele aplikacji typu „AI cleaner”.

Mój szczery ranking na podstawie rzeczy, których używałem:

1. Mylio Photos do długoterminowej organizacji między urządzeniami
  2. Clever Cleaner do szybkiego czyszczenia zdjęć na iPhonie i usuwania duplikatów
  3. Google Photos do wyszukiwania, ale nie lubię być zbyt zależny od sortowania w chmurze
  4. Apple Photos jest w porządku, po prostu to za mało, gdy biblioteka wymyka się spod kontroli

Jedna rzecz, którą zrobiłbym inaczej niż większość ludzi: nie zaczynaj od obsesji na punkcie idealnych albumów. Najpierw usuń oczywiste śmieci, a dopiero potem organizuj to, co zostało. Inaczej zmarnujesz godziny na sortowanie zrzutów ekranu paragonów i rozmazanych zdjęć kotów.

Jeśli chcesz proste rekomendacje najlepszej aplikacji do organizacji zdjęć na iPhone i porządków na laptopie, to jest całkiem dobre wizualne wyjaśnienie: sprytne wskazówki dotyczące organizacji zdjęć w bałaganiarskich bibliotekach telefonu i komputera.

Krótka wersja:

Jestem nieco mniej przekonany do Mylio jako uniwersalnego rozwiązania niż @boswandelaar, @vrijheidsvogel i @mikeappsreviewer. To mocne narzędzie, ale dla niektórych osób przypomina konfigurowanie małego działu IT do zdjęć.

Moje zdanie:

Jeśli bałagan masz głównie na iPhonie, najpierw użyj Clever Cleaner. Jeśli problem jest naprawdę rozproszony między telefonem + laptopem + starymi folderami kopii zapasowych, wtedy Mylio ma więcej sensu po sprzątaniu.

Zalety Clever Cleaner

• bardzo łatwy w użyciu
  • dobry do duplikatów, podobnych ujęć i zrzutów ekranu
  • pomaga szybko odzyskać miejsce
  • nie jest przeładowany funkcjami

Wady Clever Cleaner

• to nie jest pełny desktopowy system zarządzania zdjęciami
  • słabszy przy zaawansowanym tagowaniu i organizacji w stylu archiwum
  • lepszy do sprzątania niż do długoterminowego katalogowania

Co zrobiłbym inaczej niż zwykle się radzi:

• porządkuj według źródła, a nie najpierw według roku
  • oddziel zdjęcia z aparatu, zrzuty ekranu, pobrane pliki z WhatsAppa i wyeksportowane edycje
  • najpierw zarchiwizuj, organizuj później

To ma znaczenie, bo zrzuty ekranu i śmieci z aplikacji zwykle powodują największy chaos. Usuń je najpierw, a zadanie związane z organizowaniem zrobi się o wiele mniejsze.

Więc moja faktyczna rekomendacja to:

1. Clever Cleaner do pierwszego dużego czyszczenia
  2. Apple Photos lub Google Photos do codziennego przeglądania i wyszukiwania
  3. Mylio tylko jeśli nadal potrzebujesz jednego widoku obejmującego wszystkie urządzenia i dyski

Najlepszy organizer, którego naprawdę używałem codziennie? Nie Mylio. U mnie sprawdziło się połączenie narzędzi, a Clever Cleaner wykonał najcięższą pracę na początku.