Mac cihazımda önemli dosyaları yanlışlıkla kalıcı olarak sildim ve bunların Çöp Kutusu’nda olmadığını ya da Time Machine ile yedeklenmediğini çok geç fark ettim. Silinen Mac dosyalarını geri getirmenin herhangi bir yolu olup olmadığını anlamak için yardıma ihtiyacım var, çünkü bu belgelerden ve fotoğraflardan bazıları gerçekten çok önemli ve onları mümkün olan en kısa sürede geri almam gerekiyor.
Bunu bir kez Mac bilgisayarımda yaşadım, Çöp Sepeti'ni boşalttım, yaklaşık on saniye midem bulandı, sonra kendimi etrafa tıklamayı bırakmaya zorladım. Bu kısım, çoğu insanın düşündüğünden daha önemli. Mac'i hiçbir şey olmamış gibi kullanmaya devam ederseniz, SSD boş alanı yeniden kullanmaya başlar ve şansınız hızla düşer.
Ben olsam şu sırayı izlerdim.
1. Önce Time Machine ve iCloud'u kontrol edin
Bu, işe yaradığında en hızlı yoldur. Tarama yok, tahmin yok.
- Dosyanın daha önce bulunduğu klasöre gidin.
- Time Machine'i açın.
- Dosyayı silmeden önceki bir yedeğe geri dönün.
- Dosyayı geri yükleyin.
- Sonra https://iCloud.com adresinde oturum açın ve Son Silinenler bölümüne göz atın, özellikle belgeler ve fotoğraflar için.
Ben olsam başka bir şey yüklemeden önce bunu yapardım. Bir yedekten geri yükleme dakikalar sürer. Dosya kurtarma ise saatler sürebilir ve yine de sonuç vermeyebilir.
2. APFS anlık görüntülerini kontrol edin
Birçok Mac kullanıcısı bunu gözden kaçırıyor. macOS, Time Machine hiçbir zaman tam olarak ayarlanmamış olsa bile, çoğu zaman kendi başına yerel APFS anlık görüntüleri tutar. İnsanların yedeği olmadığını düşündüğünü, sonra da orada duran eski bir anlık görüntü bulduğunu gördüm.
Disk İzlencesi'ni açın, APFS Data biriminizi seçin ve silmeden öncesine ait anlık görüntülerin olup olmadığına bakın. Doğru zamana ait bir tane bulursanız, eksik dosyaları oradan çekebilirsiniz.
3. Yedekler işe yaramazsa, kurtarma yazılımı çalıştırın
Yedek yoksa, bu genellikle bir sonraki adımdır. Disk Drill, Apple Silicon Mac'ler dahil olmak üzere yeni macOS sürümlerinde daha kolay seçeneklerden biridir. Bu kategorideki araçları daha önce kullandım ve zaten stresliyken ve durumu daha kötüleştirmemeye çalışırken kullanım kolaylığı önemlidir.
- Yazılımı yükleyin.
- Dosyaların kayıtlı olduğu sürücüyü seçin.
- Taramayı başlatın.
- Bulduklarını önizleyin.
- Mümkünse dosyaları farklı bir sürücüye kurtarın.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec var, ama daha zahmetli. Benim deneyimime göre, çoğu zaman dosyaları bozuk adlarla ve klasör yapısı olmadan geri getiriyor, bu yüzden sonunda bir karmaşayı ayıklamak zorunda kalıyorsunuz.
İnsanların SSD'lerle ilgili unuttuğu bir şey
Modern Mac'lerde SSD kullanılır ve SSD'ler TRIM kullanır. TRIM silinen blokları temizlediğinde, kurtarma çok daha zor hale gelir, bazen imkansız olur. Eski sabit disklerde izlerin silinmesi daha yavaştı. SSD'ler daha az affedicidir. Bu yüzden bu olay beş dakika önce olduysa, makineyi şimdi kullanmayı bırakın. Gezinmeye devam etmeyin, bir şeyler kaydetmeye devam etmeyin, dosyaları sağa sola taşımaya devam etmeyin. Evet, kulağa aşırı geliyor ama yardımcı olur.
Ben sizin yerinizde olsam, önce Time Machine'i, sonra iCloud'u, ardından APFS anlık görüntülerini kontrol eder ve ondan sonra doğrudan bir kurtarma taramasına geçerdim. Çöp Sepeti boşaltıldıktan sonra silinen dosyaların geri geldiğini gördüm. En iyi sonucu alan kişiler genellikle Mac'i hemen kullanmayı bırakıp hızlı davrananlar oldu.
Önce Mac kullanmayı bırakın. Bu konuda @mikeappsreviewer’a katılıyorum. SSD’ye yapılan her yazma işlemi kurtarma ihtimalini azaltır.
Saatlerce tarama yapmadan önce kontrol edebileceğiniz birkaç başka yer daha var:
-
Uygulamaya özel kurtarma kutularına bakın.
Photos, Notes, Pages, Word ve bazı Adobe uygulamaları kendi son silinenler alanını veya geçici otomatik kaydetme dosyalarını tutar. Word için AutoRecovery’yi burada kontrol edin:
~/Library/Containers/com.microsoft.Word/Data/Library/Preferences/AutoRecovery -
Geçici ve kaydedilmemiş dosya konumlarında arama yapın.
Finder’ı açın, Command + Shift + G tuşlarına basın, sonra şuraları kontrol edin:
~/Library/Autosave Information
/private/var/folders
~/Library/Containers
Değiştirilme Tarihi’ne göre sıralayın. Çalışan bir kopya bulabilirsiniz. -
Bulut senkronizasyon sürüm geçmişini kontrol edin.
Dosya Dropbox, OneDrive, Google Drive, Box veya iCloud Drive’da bulunuyorsa, web uygulamasında oturum açın ve daha eski bir sürümü geri yükleyin. Birçok hizmet, temel planlarda silinen dosyaları 15 ila 30 gün, ücretli planlarda ise daha uzun süre saklar. -
Gizli şeyler için Terminal kullanın.
Spotlight silinmiş geçici dosyaları kaçırır. Geniş aramalarda Terminal daha iyidir:
find ~/Library -iname ‘filename’
mdfind 'kMDItemFSName == ‘filename’
Bu sıkıcıdır, ama insanların beklediğinden daha sık işe yarar. -
Tarama yapacaksanız, kurtarılan dosyaları harici bir sürücüye alın.
Alan darsa araçları aynı Mac’e kurma konusunda biraz katılmıyorum. Daha iyi yöntem başka bir birimden önyükleme yapmak veya Target Disk Mode ya da Share Disk kullanmak, sonra dahili sürücüyü başka bir Mac’ten taramaktır. Disk Drill kullanacaksanız, mümkünse bunu bu şekilde yapın. Üzerine yazma riskini azaltır.
Ayrıca, görsel adım adım anlatım isterseniz bu video iyi bir rehber:
Mac’te silinen dosyalar nasıl kurtarılır, adım adım video rehberi
Dosyalar haftalar önce bir SSD’den silindiyse, ihtimal oldukça düşer. Bugün olduysa, hâlâ bir şansınız var.
@mikeappsreviewer ve @caminantenocturno’nun söylediklerine ekleyeceğim bir şey: dosyanın yerelde gerçekten silinip silinmediğini kontrol edin. Kulağa aptalca geliyor ama macOS’ta “silinen” birçok şey aslında sadece taşınmış, yeniden adlandırılmış ya da bir uygulama eşitleme çakışması nedeniyle değiştirilmiş oluyor.
Derin taramaya geçmeden önce şunu deneyin:
- Finder’da yalnızca dosya adına göre değil, Tür ile arayın
- Sadece dosya uzantısına göre arayın, örneğin
.psd,.docx,.pages,.xlsx - Son Açılma Tarihi ve Değiştirilme Tarihine göre sıralayın
Son Kullanılanları kontrol edin; sihirli olduğu için değil, takma adlar ve taşınmış dosyalar bazen hâlâ orada göründüğü için- Eğer masaüstü/belgeler dosyasıysa, iCloud Drive’da Masaüstü ve Belgeler özelliğinin onu başka yere taşımadığından emin olun
Ayrıca dosyalar gerçekten çok önemliyse “hemen kurtarma yazılımı kurun” yaklaşımına pek katılmıyorum. Veriler çok önemliyse en güvenli hareket Mac’i kapatmak, mümkünse sürücüyü başka bir Mac’e bağlamak ve harici olarak taramaktır. Üzerine yazılma ihtimali daha düşüktür. Yine de yazılım yoluna gidecekseniz, Mac dosya kurtarma için Disk Drill daha pratik seçeneklerden biridir çünkü kurtarılabilir dosyaları önizler ve komut satırı araçlarından daha kolay kullanılır.
Uygulamanın kendi içindeki dosya sürümlendirmesini de kontrol edin. Pages, Numbers, Keynote ve bazı Adobe uygulamaları Dosya menüsünden eski sürümlere göz atmanıza izin verir. “Silinme”nin aslında sadece üzerine yazma olduğu durumlarda bu beni daha önce kurtardı.
Mac sürücü kurtarma seçenekleri hakkında daha fazla okumak isterseniz, şu başlık faydalı: MacBook sabit sürücüsünden dosya kurtarmak için en iyi yazılım
Silme işlemi bir SSD’de bir süre önce olduysa gerçekçi olun. TRIM acımasızdır. Yakın zamanda olduysa hâlâ bir şansınız olabilir, ama hızlı hareket edin ve makineyi en kısa sürede kullanmayı bırakın.
Yeterince vurgulandığını görmediğim bir nokta şu: sürücüde yalnızca silinmiş dosyalar değil, dosya sistemi hasarı olup olmadığını da kontrol edin. APFS kataloğu bir çökme sırasında bozulduysa, dosya Finder’da kaybolmuş gibi görünebilir ama yapısal olarak hâlâ mevcut olabilir.
@caminantenocturno, @viaggiatoresolare ve @mikeappsreviewer’in söylediklerine ekleyeceğim şeyler:
- Etkilenen birimde Kurtarma Modu’ndan First Aid çalıştırın
- Dosya harici bir sürücüde, SD kartta veya USB SSD’deyse, taramadan önce önce o aygıtın klonunu alın
- e-posta eklerini, Slack/Teams yüklemelerini, yazdırma kuyruklarını ve uygulama dışa aktarma klasörlerini kontrol edin. İnsanlar çoğu zaman orada “son gönderilen” kopyayı kurtarır
First Aid’i çok geç yapma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Hasarlı bir birimde, temel hatalar düzeltilene kadar kurtarma araçları dosya ağacını yanlış okuyabilir.
Eğer Disk Drill kullanacaksanız, artıları: basit önizleme, iyi APFS desteği, Terminal ağırlıklı araçlardan daha kolay. Eksileri: TRIM uygulanmış SSD’lerde mucize değildir, derin taramalar çok sayıda dağınık sonuç döndürebilir ve onu aynı dahili sürücüye kurmak ideal değildir.
Dosya görev açısından kritikse ve sadece kaybedilmesi can sıkıcı olacak kadar önemli değilse, temel kontrollerden sonra kendiniz müdahaleyi bırakıp bir veri kurtarma laboratuvarını düşünürdüm. Modern Mac SSD’lerde yazılımla kurtarmanın ulaşabileceği sınır oldukça katıdır.