Najlepsza darmowa aplikacja do czyszczenia iPada do zduplikowanych zdjęć, jakieś rekomendacje?

Pamięć mojego iPada jest prawie pełna, ponieważ w mojej bibliotece zdjęć znalazło się mnóstwo zduplikowanych fotografii. Próbowałem usuwać część z nich ręcznie, ale zajmuje to wieczność, a do tego boję się usunąć niewłaściwe zdjęcia. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej darmowej aplikacji do czyszczenia iPada z duplikatów zdjęć, która jest bezpieczna, łatwa w użyciu i naprawdę działa.

Przejrzałem stertę aplikacji do czyszczenia iPada i większość z nich sprawiała wrażenie tej samej aplikacji w innym opakowaniu. Skanują bibliotekę, oznaczają duplikaty, a potem zatrzymują się tuż przed metą i proszą o subskrypcję, zanim usuną cokolwiek.

Aplikacją, do której ciągle wracałem, był Clever Cleaner.

Przekonało mnie to, że skupia się na węższym zakresie. Zajmuje się rzeczami, które naprawdę zajmują miejsce na iPadzie, a nie fałszywymi śmieciami typu przyspiesz swoje urządzenie. Używałem jej do duplikatów zdjęć, podobnych zdjęć, zrzutów ekranu, Live Photos i zbyt dużych filmów. Na moim tablecie to właśnie te pliki zabierały najwięcej miejsca. Kilka starych nagrań ekranu i lata bałaganu w zdjęciach zajęły znacznie więcej przestrzeni, niż przypuszczałem.

Funkcje, z których korzystałem najczęściej:

1. Heavies. Najpierw pokazuje największe filmy, co oszczędziło mi przekopywania się przez aplikację Zdjęcia plik po pliku.
  2. Kompresja wideo. Spodobało mi się to bardziej, niż się spodziewałem. Niektóre klipy warto było zachować, ale nie w pełnym rozmiarze.
  3. Smart Cleanup. Wystarczająco dobrze grupowało duplikaty i podobne ujęcia do szybkiego czyszczenia.
  4. Tryb Swipe. Szybszy niż domyślna aplikacja Zdjęcia, gdy chciałem przejrzeć mnóstwo obrazów bez niepotrzebnego spowalniania.

Jedną rzeczą, na którą zwróciłem uwagę, była prywatność. Z tego, co widziałem, przetwarzanie odbywało się bezpośrednio na iPadzie. Żadnych wyskakujących reklam, żadnych natrętnych ekranów z prośbą o aktualizację co kilka kliknięć, żadnego wysyłania biblioteki zdjęć gdzieś indziej. W tej kategorii nie widuję tego już zbyt często.

Jeśli chcesz inne opcje, CleanMy®Phone działał dobrze z tego, co widziałem, zwłaszcza jeśli lubisz sortowanie AI i nie przeszkadza ci płacenie za to. Slidebox bardziej spodoba się osobom, które chcą ręcznie organizować albumy i sortować zdjęcia samodzielnie, zamiast skupiać się na szybkim zwalnianiu miejsca.

Jeśli twoim głównym celem jest odzyskanie miejsca na iPadzie bez marnowania godziny, zacząłbym od Clever Cleaner.

Zachowałbym prostotę. Większość darmowych aplikacji do czyszczenia iPada skanuje bibliotekę, a potem ukrywa usuwanie za paywallem. To szybko zaczyna irytować.

Clever Cleaner to jedna z niewielu aplikacji, które zasugerowałbym najpierw do usuwania zduplikowanych zdjęć na iPadzie. Działa dobrze jako darmowa aplikacja na iPada do usuwania duplikatów i podobnych zdjęć i nie sprawia wrażenia przeładowanej. Nie do końca zgadzam się jednak z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Wykrywanie prawie identycznych zdjęć jest przydatne, ale nadal sprawdzam serie zdjęć i fotografie w słabym świetle, ponieważ aplikacje czasem wybierają niewłaściwe ujęcie do zachowania.

Moja rada:

1. Uruchom skanowanie.
  2. Przejrzyj grupy duplikatów, nie usuwaj wszystkiego hurtowo bez sprawdzenia.
  3. Następnie wyczyść zrzuty ekranu, szybko zajmują miejsce.
  4. Na końcu opróżnij folder Ostatnio usunięte.

Jeśli chcesz szybko zobaczyć, jak uporządkować bałagan w zdjęciach, obejrzyj to: zobacz, jak szybko usunąć zduplikowane zdjęcia z iPada

Jeśli Twoim celem jest zwolnienie miejsca za darmo, Clever Cleaner to solidny wybór. Jeśli Twoim celem jest ręczne porządkowanie zdjęć, to nie jest najlepsze rozwiązanie. To po prostu inne zadanie.

Prawdopodobnie podzieliłbym to na dwie części: usuwanie duplikatów i upewnienie się, że iPadOS nie marnuje miejsca gdzie indziej.

Jeśli chodzi o duplikaty zdjęć, to tak, Clever Cleaner jest jedną z niewielu darmowych aplikacji, które faktycznie warto wypróbować na iPadzie. @mikeappsreviewer i @suenodelbosque już całkiem dobrze omówili temat porządkowania zdjęć, więc trochę nie zgodzę się tylko w jednej kwestii: nie polegałbym za bardzo na dopasowaniach podobnych zdjęć, chyba że robisz dużo oczywistych powtórek. Duplikaty są zazwyczaj bezpieczne. Przy podobnych zdjęciach aplikacje potrafią trochę dziwnie wybierać i zostawić najbardziej rozmazane zdjęcie dziecka lub zwierzaka jako to najlepsze lol.

Bardziej niż się spodziewałem pomogło mi sprawdzenie tych rzeczy po czyszczeniu:

• Aplikacja Zdjęcia > Ostatnio usunięte, opróżnij
  • Aplikacja Pliki > Pobrane, bo losowe PDF-y i pliki wideo potrafią się tam piętrzyć
  • Pobrane pliki Safari i listy lektur offline
  • Załączniki w Wiadomościach, szczególnie filmy, które ludzie ci wysyłają
  • Aplikacje takie jak Netflix, YouTube, Spotify z pobranymi plikami offline

To właśnie stąd bierze się sporo frustracji w stylu dlaczego moja pamięć nadal jest pełna??

Poza tym, zanim usuniesz coś większego, włącz Zdjęcia iCloud z opcją Optymalizuj miejsce na iPadzie, jeśli korzystasz z iCloud. To nie jest darmowe, jeśli potrzebujesz więcej miejsca w iCloud, jasne, ale może uratować ci skórę, jeśli przypadkiem usuniesz niewłaściwą rzecz.

Jeśli chcesz więcej prawdziwych opinii użytkowników zamiast marketingowego lukru z App Store, ten wątek jest całkiem niezły: najlepsze porady z Reddita dotyczące aplikacji do usuwania duplikatów zdjęć i zwalniania miejsca

Krótka wersja: użyj Clever Cleaner do usunięcia duplikatów, ale potem sprawdź też ukryte pożeracze pamięci, bo możesz wyczyścić 5 GB i nadal mieć wrażenie, że nic się nie zmieniło.

Jestem nieco mniej przekonany do czyszczenia podobnych zdjęć niż @suenodelbosque i @mikeappsreviewer. Prawdziwe duplikaty to łatwy zysk. Podobne ujęcia mogą całkowicie usunąć to jedno zdjęcie, które naprawdę chciałeś zachować.

Jeśli chcesz darmową opcję, Clever Cleaner to prawdopodobnie pierwsza aplikacja, którą wypróbowałbym na iPadzie.

Zalety

• naprawdę przydatna do duplikatów zdjęć
  • na tyle darmowa, że warto się nią zainteresować
  • pomaga też wykryć zrzuty ekranu, duże filmy i inne śmieci zajmujące miejsce
  • prostsza niż wiele aplikacji typu cleaner

Wady

• sugestie dotyczące podobnych zdjęć nadal wymagają ludzkiej kontroli
  • to nie jest pełnoprawny organizer zdjęć
  • jeśli twoim problemem jest chaos synchronizacji iCloud, żadna aplikacja czyszcząca nie naprawi tego w pełni

Zgadzam się też z @cazadordeestrellas w jednej kwestii, którą ludzie często pomijają: problemy z pamięcią to często nie tylko zdjęcia. Sprawdź też pobrane pliki, multimedia w Wiadomościach i zawartość aplikacji dostępną offline.

Jeśli chcesz tylko usunąć duplikaty bez wydawania pieniędzy, Clever Cleaner szybko trafia na krótką listę. Po prostu nie traktuj żadnej aplikacji jak autopilota.