Nikon fotoğraf makinesinden silinen fotoğrafları kurtarmanın en kolay yolu nedir?

Yedeklemeden önce Nikon kameramdaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim; buna gerçekten geri almam gereken önemli aile fotoğrafları da dahildi. Daha fazla veri kaybına yol açmadan, hafıza kartından silinen Nikon kamera fotoğraflarını kurtarmanın en kolay ve en güvenli yolunu arıyorum.

Henüz kartı gözden çıkarmam. Nikon çekimlerinin yanlışlıkla silindikten sonra, hatta hızlı biçimlendirmeden sonra bile geri geldiğini gördüm. Benim durumumda önemli olan dosyaların nasıl kaybolduğu değildi. Üzerlerine yeni verilerin yazılıp yazılmadığıydı.

İlk olarak, SD kartı şimdi kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf yok. Video klip yok. Tekrar biçimlendirmeyin. Kaydettiğiniz her dosya, eski NEF, NRW veya JPEG dosyalarınızı daha fazla riske atar.

Hızlı biçimlendirme çoğu zaman kurtarılabilir. Tam biçimlendirme veya güvenli silme daha zor bir durumdur. Orada daha kötü sonuçlar aldım.

Yedeğiniz yoksa, doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. Ben Disk Drill kullandım ve NEF ile NRW dahil Nikon RAW dosyalarını, ayrıca normal JPEG’leri sorunsuz şekilde işledi. Kurulum basitti, garip adımlar yoktu.

Yaptıklarım:

1. SD kartı kameradan çıkardım.
  2. Kart okuyucu ile bilgisayarıma bağladım.
  3. Disk Drill’i karta değil, bilgisayara kurdum.
  4. SD kartı seçtim ve Kayıp verileri ara işlemini başlattım.
  5. Evrensel Tarama’yı çalıştırdım. Silinen dosyalar ve hızlı biçimlendirilmiş kartlar için bu bende iyi çalıştı.
  6. Taramanın bitmesini bekledim, sonra önizlemeleri kontrol ettim.
  7. İyi dosyaları bilgisayarıma kurtardım, asla aynı SD karta geri kaydetmedim.

Küçük bir şey gibi görünür, ama önemlidir. RAW dosyalarınız tarama sırasında temiz şekilde önizleniyorsa, şansınız genelde daha iyidir.

Videolarınız da eksikse, ilk geçişten sonra Gelişmiş Kamera Kurtarma’yı çalıştırırdım. Bunu ilk denememde atlamıştım. Standart taramalar fotoğrafları buldu, ama bazı kamera video dosyaları parçalanmıştı ve kamera odaklı taramayı kullanana kadar görünmedi.

İnsanların takıldığı noktalardan biri dosya adlarıdır. Kurtarılan RAW dosyaları genelde genel adlarla ve orijinal klasör düzeni olmadan geri gelir. Bunun bana birden fazla kez olduğu oldu. Bu, görüntülerin bozuk olduğu anlamına gelmez. Yazılım çoğu zaman dosyaları eski dizin ağacını geri yüklemek yerine dosya imzalarından yeniden oluşturur.

Ayrıca, kurtarılan bir NEF dosyası varsayılan Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmayı reddederse, hemen panik yapmam. Windows, Nikon RAW desteğinde tutarsızdır. Önce düzgün NEF desteği olan bir yazılımda açın, sonra dosyayı değerlendirin.

Taramadan önce, unutulmuş kopyaları kontrol edin. Bir keresinde zaten başka bir cihazda bulunan şeyleri kurtarmak için yarım saat harcadım. Bilgisayarınıza, eski içe aktarma klasörlerine, SnapBridge aktarımlarına ve seyahatten önce açıksa bulut fotoğraf senkronizasyonuna bakın.

Kart algılanmıyorsa, sürekli bağlantı koparıyorsa veya fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa durur ve yön değiştirirdim. Daha önce arızalı bir kartı zorladım. Kötü fikirdi. Kararsızsa, veri kurtarma servisi daha güvenli seçenektir.

Yani evet, silinen Nikon fotoğrafları çoğu zaman geri gelir. Hızlı biçimlendirme yapılan kartlar için de aynı şey geçerli. Zamanlama önemlidir. Kartı kullanmayı bırakın, bilgisayardan tarayın ve kurtarılan her şeyi farklı bir sürücüye kaydedin.

Nikon ile çekim yapmayı durdurun. Bu, her şeyden daha önemli.

@mikeappsreviewer ile bir konuda aynı fikirdeyim, kart yeniden kullanılmadıysa silinen fotoğraflar sık sık geri getirilebilir. Ancak bir konuda biraz farklı düşünüyorum. Çok sayıda uygulamayı test etmek için fazla zaman harcamazdım. Aile fotoğraflarınız önemliyse, önce tek bir sağlam araç seçin, bir kez tarayın, bilgisayarınıza kurtarın, işlem tamam. Daha az uğraş, daha az kullanıcı hatası riski.

Disk Drill çoğu insan için en kolay yoldur. Nikon fotoğraf formatlarını, örneğin NEF, NRW ve JPG’yi destekler ve süreci basit tutar. Kart bilgisayarınızda hâlâ bağlanabiliyorsa, silme veya hızlı biçimlendirme sonrasında şansınız fena değildir.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç ek şey:

1. Önce kameranın oynatma menüsünü kontrol edin. Bazı Nikon gövdeleri görüntüleri tarihe veya klasöre göre gizler.
  2. Otomatik yedeklemeleri arayın. Nikon SnapBridge, eski aktarımlar, OneDrive, iCloud Photos, Google Photos.
  3. Ayrı bir kart okuyucu kullanın. Kamerayı doğrudan PC’ye bağlamak bazen sorunlu olabilir.
  4. SD kart onarılmak istediğini söylerse, hayıra basın. Önce tarayın.
  5. Dosyaları Nikon karta geri değil, masaüstünüze veya harici sürücünüze kurtarın. Bu büyük bir hatadır.

Kart bozulmuşsa, yavaşsa veya bağlantısı kesiliyorsa durun. Saatlerce yeniden taramaya devam etmeyin. Böyle durumlarda bir laboratuvar daha mantıklıdır.

Basit bir fotoğraf kurtarma rehberi için, bu kolay SD kart fotoğraf kurtarma rehberi temel bilgileri sade bir İngilizceyle anlatıyor.

Kısa versiyon: kartı çıkarın, bir bilgisayara bağlayın, Disk Drill ile tarayın, Nikon dosyalarını önizleyin, iyi olanları güvenli bir yere geri yükleyin. Bunu yakında yapın. Çektiğiniz her yeni fotoğraf kurtarmayı daha da zorlaştırır.

@mikeappsreviewer ve @chasseurdetoiles’in söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: kurtarmaya doğrudan başlamadan önce, önce en basit ihtimali test edin. Nikon bazen yalnızca dizin girişini kaldırır ve kartın kendisi sağlam kalır, ancak kamera ya da Windows dosyaları düzgün göstermeyi bırakır. Bu yüzden SD kartı farklı bir cihazda ve uygun bir fotoğraf uygulamasında kontrol edin, yalnızca Dosya Gezgini’nde değil.

Ayrıca, tarama konusunda bir kez yapıp bitirme fikrine biraz katılmıyorum. İlk kurtarma modu yalnızca bozuk JPG’ler bulursa ya da NEF dosyalarını kaçırırsa, farklı tarama mantığına sahip ikinci bir deneme yardımcı olabilir. Sadece kartı kamerada kullanmaya devam etmek istemezsiniz. Asıl tehlike bu.

Çoğu kişi için en kolay ve en güvenli yol:

• SD kartta yazma koruma anahtarı varsa kilitleyin
  • mümkünse Nikon USB kablosu yerine kart okuyucu kullanın
  • bilgisayarınız kartı okuyabiliyorsa, fotoğraflar çok önemliyse önce kartın birebir imajını oluşturun
  • ardından kurtarmayı orijinal karttan değil, bu imajdan yapın

İnsanların atladığı kısım sonuncusu. Biraz daha fazla uğraştırır ama kart garip davranmaya başlarsa çok daha güvenlidir.

Basit bir şey istiyorsanız, Disk Drill muhtemelen sıradan kullanıcılar için en kolay Nikon fotoğraf kurtarma seçeneğidir. Genellikle NEF, NRW, JPEG ve bazen videoları, insanların ilk denediği yerleşik araçlardan daha iyi algılar. Dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kurtarın, asla aynı SD karta geri yazmayın.

Kart tıklıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa, 0 bayt gösteriyorsa ya da her seferinde biçimlendirme istiyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. DIY müdahaleler bu noktada işleri daha kötü hale getirebilir.

Araçlar hakkında daha fazla görüş istiyorsanız şu da faydalı olabilir: forum kullanıcılarından en iyi SD kart kurtarma yazılımı önerileri

@chasseurdetoiles ile önemli bir konuda aynı fikirdeyim: kart garip davranıyorsa denemeye devam etmeyin. Ama tek tarama yaklaşımına biraz katılmıyorum. Kart sağlıklıysa, bir normal tarama artı bir derin tarama hâlâ makuldür ve kartı tekrar Nikon’a takmak gibi riski artırmaz.

Bana göre en kolay yolun özeti:

• SD kartı hemen bir kenara koyun
  • Kilit anahtarı varsa, kilitli konuma getirin
  • Bu fotoğraflar gerçekten yerine konulamazsa önce tüm kartın bir imaj dosyasını oluşturun
  • Mümkünse kurtarmayı canlı kartta değil, o kopya üzerinde çalıştırın

İnsanların atladığı kısım bu ve en güvenli alışkanlık da bu.

Yazılım konusuna gelince, Disk Drill muhtemelen Nikon fotoğraf kurtarma için yeni başlayanlara en uygun seçenektir.

Artıları:

• basit arayüz
  • NEF, NRW, JPG desteği
  • önizleme, kurtarmadan önce gereksiz dosyaları ayıklamaya yardımcı olur
  • yanlışlıkla silme ve hızlı format durumlarında yeterince başarılıdır

Eksileri:

• derin taramalar çok sayıda yeniden adlandırılmış dosya döndürebilir
  • tam kurtarma ücretlidir
  • verilerin üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
  • bazen gerçekten ihtiyacınız olandan daha fazla karmaşa bulur

Ayrıca, kısa bir gerçeklik kontrolü: kart bilgisayarda düzgün görünüyorsa, kendiniz denemeniz mantıklıdır. Bağlantısı kopuyorsa, sürekli biçimlendirme istiyorsa veya 0 bayt olarak okunuyorsa, orada durun. Bu artık laboratuvarlık bir durumdur.

@nachtdromer ve @mikeappsreviewer, kart okuyucu kullanma ve başka bir sürücüye geri yükleme konusunda haklı. Ben sadece şunu eklerim: Nikon’unuz aynı anda iki karta kayıt yaptıysa, başka bir şey yapmadan önce ikinci yuvadaki kartı kontrol edin. Bu, birçok insanı büyük stresten kurtardı.