Odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD aparatu Canon po ponownym użyciu?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia z karty SD aparatu Canon, a potem nadal jej używałem i zrobiłem więcej zdjęć, zanim się zorientowałem. Niektóre z tych brakujących zdjęć są naprawdę ważne i potrzebuję pomocy, aby ustalić, czy odzyskanie ich jest nadal możliwe po ponownym użyciu karty. Szukam najlepszego sposobu na odzyskanie usuniętych zdjęć z karty SD aparatu Canon bez pogarszania sytuacji.
Usunąłem usunięte zdjęcia z kart SD Canon więcej niż raz, więc jeszcze bym ich nie skreślał. Pierwszą rzeczą, którą robiłem za każdym razem, było natychmiastowe zaprzestanie robienia zdjęć. Gdy nadal używasz aparatu, nowe pliki zaczynają zapisywać się w tym samym miejscu na karcie, a stare zdjęcia zostają nadpisane. Wyjmij kartę SD z aparatu. Użyj czytnika kart i podłącz ją do komputera. Jeśli karta ma mały przełącznik blokady, przestaw go na zablokowany, zanim zrobisz cokolwiek innego. A jeśli Windows lub macOS wyświetli monit o sformatowanie, zignoruj go. Widziałem, jak ludzie klikali to przez pomyłkę i pogarszali sytuację. Zwykle oznacza to, że system ma problem z odczytem karty, a nie że wszystkie zdjęcia przepadły. Do odzyskiwania zacząłbym od Disk Drill. Używałem go, ponieważ układ był łatwy do ogarnięcia i wykrywał popularne formaty Canon, w tym pliki RAW. Część z podglądem ma znaczenie. Nie chcesz odzyskać stosu uszkodzonych plików i dopiero później sprawdzać, co się z nich nadaje. Oto ogólny przebieg, którego się trzymałem: 1. Zainstaluj Disk Drill na komputerze. 2. Włóż kartę SD Canon do czytnika kart. 3. Wybierz kartę SD w Disk Drill. 4. Uruchom Uniwersalne skanowanie. 5. Otwórz sekcję Usunięte lub Utracone. 6. Przefiltruj wyniki według Obrazy. 7. Podejrzyj, co zostało znalezione. 8. Zapisz odzyskane pliki na komputerze, a nie z powrotem na tej samej karcie SD. Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Sprawdź inne miejsca kopii zapasowych, zanim poświęcisz zbyt dużo czasu na odzyskiwanie. Zdarzało mi się znajdować „utracone” zdjęcia w Koszu, Koszu systemowym, Time Machine, Historii plików, Google Drive, OneDrive i synchronizacji Canon image.canon. Czasem plik nie zniknął, tylko trafił do jakiegoś głupiego folderu, o którego istnieniu zapomniałeś. Największe szanse masz wtedy, gdy karta nie była używana od momentu usunięcia. Jeśli zdążyłeś już nagrać na niej więcej zdjęć lub wideo, odzyskiwanie bardzo szybko staje się dużo mniej skuteczne.
Jeśli po usunięciu nadal robiłeś zdjęcia, brakujące pliki dzielą się na dwie grupy. Część pozostała nienaruszona. Część została nadpisana. Nadpisanych danych nie da się odzyskać. Żadna aplikacja tego nie naprawi. Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Komunikat o formatowaniu jest zły, ale jedno przypadkowe szybkie formatowanie nie zawsze przekreśla odzyskiwanie. Często usuwa tablicę plików, a nie same dane zdjęć. Większym problemem jest dalsze używanie karty. Co bym teraz zrobił: 1. Przestań używać karty SD. 2. Najpierw wykonaj obraz karty bajt po bajcie, za pomocą czegoś takiego jak USB Image Tool lub ddrescue. 3. Uruchom odzyskiwanie na obrazie, a nie na karcie. 4. Wypróbuj narzędzia do odzyskiwania przez sygnatury plików, nie tylko odzyskiwanie systemu plików. PhotoRec dobrze radzi sobie z JPEG i CR3. 5. Posortuj wyniki według daty i rozmiaru pliku. Karty używane ponownie często zwracają częściowe pliki i pliki-śmieci ze zmienionymi nazwami. Disk Drill nadal warto wypróbować, jeśli chcesz prostszy interfejs i podgląd plików. To solidny wybór jako oprogramowanie do odzyskiwania zdjęć z karty SD aparatu Canon, zwłaszcza jeśli musisz szybko sprawdzić miniatury przed eksportem. Połączyłbym je z PhotoRec, ponieważ jedno narzędzie pomija rzeczy, które inne znajduje. Sprawdź też, czy Canon zapisywał na dwóch slotach, w trybie RAW+JPEG albo wysyłał kopie do image.canon. To ratuje ludzi częściej, niż mogłoby się wydawać. Ten film całkiem dobrze omawia opcje odzyskiwania z karty: zobacz, jak wypadają narzędzia do odzyskiwania zdjęć z karty SD Jeśli stare zdjęcia są bardzo ważne, po wykonaniu obrazu zrezygnuj z samodzielnych prób i oddaj kartę do profesjonalnego laboratorium. Każdy dodatkowy zapis zmniejsza twoje szanse.
Jeśli nadal robiłeś zdjęcia po ich usunięciu, odpowiedź brzmi zasadniczo: może, ale tylko te części, które nie zostały nadpisane. To jest ta brzydka prawda, której nikt nie osłodzi. Gdy nowe zdjęcia z Canona wykorzystały te same sektory, stare pliki są już stracone. W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @yozora, ale jestem trochę mniej optymistyczny co do „pełnego” odzysku po ponownym użyciu karty. Ludzie słyszą „możliwe do odzyskania” i zakładają, że wszystkie brakujące zdjęcia wrócą w idealnym stanie. Nie. Realistycznie możesz dostać: - kilka w pełni nienaruszonych zdjęć - kilka częściowo uszkodzonych JPEG-ów - kilka plików RAW, które pokazują podgląd, ale nie otwierają się poprawnie - kilka plików z dziwnymi nazwami i bez struktury folderów Jedna rzecz, którą dodałbym, a której oni nie podkreślili wystarczająco mocno: sprawdź kartę jeszcze raz bezpośrednio w aparacie, używając odtwarzania, a także podłącz aparat bezpośrednio przez USB, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Czasami czytnik w komputerze działa niestabilnie, podczas gdy aparat nadal może normalnie pokazać foldery DCIM. Nie zdarza się to bardzo często, ale widziałem takie przypadki. Poza tym, jeśli to są zdjęcia CR3/RAW, testuj odzyskane pliki w Canon Digital Photo Professional, a nie tylko w Windows Photos lub Preview. Miałem pliki, które wyglądały na uszkodzone w podstawowych przeglądarkach, ale otwierały się bez problemu w oprogramowaniu Canona. Trochę irytujące, ale to prawda. Jeśli chcesz prostszą drogę, Disk Drill nadaje się do odzyskiwania zdjęć z karty SD Canona, bo podglądy oszczędzają czas. Ale po skanowaniu najpierw eksportuj tylko te pliki, które faktycznie wyświetlają się poprawnie w podglądzie. Nie zrzucaj po prostu 8 000 tajemniczych plików i nie licz na cud. A jeśli te zdjęcia są naprawdę jedyne w swoim rodzaju, przestań działać samodzielnie po pierwszym podejściu. Sklonowanie karty i wysłanie jej do specjalistów jest mądrzejsze niż grzebanie przy niej godzinami. Widziałem też tę dyskusję, która jest całkiem trafna: Wskazówki dotyczące odzyskiwania zdjęć z Canona od prawdziwych użytkowników na Facebooku
Jestem po stronie @yozora i @techchizkid w tej najważniejszej kwestii: ponowne użycie ma większe znaczenie niż samo usunięcie. Ale trochę nie zgadzam się z podejściem @mikeappsreviewer typu sprawdź to najpierw w aparacie/USB. Jeśli karta nadal montuje się gdziekolwiek, unikałbym dodatkowego przeglądania i od razu zrobił klon tylko do odczytu. Mniej operacji, mniejsze ryzyko. Dodałbym jeszcze coś, czego nie podkreślono wystarczająco mocno: porównaj lukę w numeracji. Nazwy plików Canon często mniej więcej pokazują, ile zdjęć zrobiono po usunięciu. Jeśli później wykonano tylko kilka ujęć, szanse są większe. Jeśli zapełniłeś połowę karty, spodziewaj się głównie fragmentów. Poza tym karty Canon mogą zawierać pliki pomocnicze i pliki bazy danych, które aplikacje do odzyskiwania ignorują w podglądzie. Mogą one pomóc zidentyfikować brakujące sesje, nawet jeśli oryginalna struktura folderów zniknęła. Dlatego nie oceniaj powodzenia wyłącznie po miniaturach. Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill nadaje się jako skaner pierwszego przebiegu. Zalety: - łatwy przepływ pracy z podglądem - dobre wsparcie dla popularnych formatów zdjęć - mniej żmudny niż narzędzia wiersza poleceń Wady: - może zwracać wiele duplikatów lub plików ze zmienionymi nazwami - nie jest najgłębszą opcją przy uszkodzonych systemach plików - to, że coś da się podejrzeć, nie zawsze oznacza, że po eksporcie plik będzie w pełni nienaruszony Nadal najpierw użyłbym Disk Drill do wstępnej oceny, a potem sprawdził odzyskane pliki CR3/JPEG w Canon DPP lub Lightroom, a nie tylko w Finderze/Photos. Plik, który się otwiera, nie zawsze jest kompletny. W skrócie: przestań używać karty, zrób jej klon, przeskanuj klon, licz się z częściowym odzyskiem i najpierw nadaj priorytet ujęciom, których nie da się zastąpić.