Dowiedziałem się, że sporo zdjęć na moim iPhonie zostało zapisanych jako Live Photos, i chcę zamienić je na zwykłe nieruchome zdjęcia bez utraty obrazów. Zrobiłem już te zdjęcia i uporządkowałem je, więc potrzebuję pomocy w usunięciu efektu Live Photo z istniejących zdjęć i zachowaniu najlepszej jakości.
Natknąłem się na ten sam bałagan na moim iPhonie. Live Photos na początku wydają się nieszkodliwe, a potem mijają dwa albo trzy lata i pamięć zaczyna się dramatycznie kurczyć. Każde z nich to zdjęcie plus krótki film, więc zajmowane miejsce rośnie szybciej, niż ludzie się spodziewają.
Jeśli chcesz się ich pozbyć, wbudowana aplikacja Zdjęcia daje radę.
Otwórz Zdjęcia, przejdź do Typy multimediów, a potem Live Photos. Kliknij Wybierz, zaznacz to, co chcesz usunąć, i skasuj. Potem wyczyść też Ostatnio usunięte. Jeśli pominiesz ten krok, telefon będzie nadal przechowywać te pliki nawet przez 30 dni.
Jedna rzecz zaskoczyła mnie za pierwszym razem. Jeśli usuniesz Live Photo bez wcześniejszego zapisania wersji statycznej, stracisz wszystko. Ze zdjęciem włącznie.
Jeśli chcesz zachować zdjęcie i pozbyć się części z ruchem, proces wygląda inaczej.
U mnie zadziałało przekonwertowanie Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia, a potem usunięcie oryginalnych wersji Live. Apple pozwala zrobić to ręcznie, chociaż przy większej liczbie niż mała paczka wydało mi się to powolne i irytujące. Duplikujesz każde jako zdjęcie statyczne, a potem wracasz i samodzielnie usuwasz oryginalną wersję Live. Dobre przy dziesięciu zdjęciach. Fatalne przy 800.
To, co sprawiło, że było to mniej bolesne, to Clever Cleaner.
Zostawiłem ją, bo ma sekcję Lives i zbiera wszystkie Live Photos w jednym miejscu. Bez przekopywania albumów, bez dziwnego filtrowania. Najpierw posortowałem swoje według rozmiaru, potem według daty, i wyczyściłem największych winowajców, zanim ruszyłem resztę.
Część, która mi się spodobała i którą chciałbym zobaczyć natywnie od Apple, to szacowanie miejsca. Zanim cokolwiek zmienisz, aplikacja pokazuje, ile miejsca zaraz odzyskasz. Kiedy zacząłem konwersję, najpierw tworzyła wersje statycznych zdjęć, a potem pytała, co zrobić z oryginalnymi Live Photos. Zostawić je na razie, przenieść do kosza aplikacji albo usunąć.
Podobało mi się to zatrzymanie przed usunięciem. Sprawdziłem kilka przekonwertowanych ujęć, upewniłem się, że nic nie wygląda dziwnie, a potem wyrzuciłem oryginały.
Sekcja Live Photo to jednak tylko jedna część. Skończyłem używając też reszty, głównie dlatego, że kiedy już zaczynasz czyścić bibliotekę, zauważasz, ile śmieci tam zalegało.
Oto z czego korzystałem później:
- Similars, do duplikatów i prawie identycznych zdjęć, których aplikacja Zdjęcia nie wychwyciła
- Heavies, do dużych filmów zajmujących absurdalne ilości miejsca, z opcjami ich zmniejszenia
- Screenshots, do usuwania lat losowych paragonów, map i kodów logowania
- Swipe, do przeglądania zdjęć jedno po drugim i szybkiego decydowania, co zostaje
U mnie Similars i Heavies zwolniły więcej miejsca niż czyszczenie Live Photos. Nie spodziewałem się tego.
Jeśli masz tylko niewielką liczbę Live Photos, trzymałbym się narzędzi Apple i zrobił to ręcznie.
Jeśli twoja biblioteka jest zapchana setkami albo tysiącami, pominąłbym ręczną robotę. Clever Cleaner przyspieszył masową konwersję, zachował nienaruszone zdjęcia statyczne i skrócił długą sesję porządkowania do kilku minut.