Mac’imdeki bir APFS sürücüsünden bazı önemli dosyaları sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu çok geç fark ettim. TRIM, anlık görüntüler veya son disk kullanımı nedeniyle APFS dosya kurtarmanın imkânsız olup olmadığından emin değilim. Herhangi bir şeyin üzerine yazma riski almadan önce hangi adımları denemeliyim?
kullanıcı 1
Hâlâ bir şansınız olabilir, ancak bu büyük ölçüde iki şeye bağlıdır: silmeden sonra o diske bir şey yazılıp yazılmadığı ve bunun bir SSD mi yoksa dönen plakalı bir sabit disk mi olduğu.
En güvenli hareket, o diski hemen kullanmayı bırakmaktır. Üzerine hiçbir şey kaydetmeyin, üzerine kurtarma araçları kurmayın ve şimdilik onarım araçlarını çalıştırmaktan da kaçınırdım. Silinen dosyalar çoğu zaman hemen gerçekten gitmiş olmaz, ancak yeni yazmalar onların kullandığı alanın üzerine yazabilir.
Disk İzlencesi'nde biçimlendirdiyseniz, bu da otomatik olarak verilerin yok edildiği anlamına gelmez. Hızlı bir biçimlendirme genellikle eski verilerin her bitini silmek yerine dosya sistemi yapısını yeniden oluşturur. Sonrasında üzerine bir sürü yeni şey kopyalamadıysanız, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
SSD'ler daha zorlu durumdur, özellikle TRIM etkin olan dahili Mac SSD'leri. TRIM bu silinmiş blokları temizlediğinde, normal kurtarma yazılımları bunları geri getiremez. Harici SSD'ler biraz daha belirsizdir çünkü TRIM kasaya ve bağlantı türüne bağlıdır. Bazıları TRIM komutlarını iletir, bazıları iletmez. Bu yüzden bir harici SSD bazen beklediğinizden daha fazla kurtarılabilir olabilir, ancak yalnızca onu hızlıca kullanmayı bırakırsanız.
Ben en iyi sonucu Disk Drill ile aldım.
Benim için işe yarayan şey temel olarak şuydu:
- Disk Drill'i, kurtarmaya çalıştığınız disk değil, farklı bir diske kurun.
- Dosyaları kaybeden APFS diskini bağlayın.
- macOS istediğinde Tam Disk Erişimi verin.
- Rastgele bir klasörü değil, tüm APFS birimini tarayın.
- Dosyaları almadan önce tam taramanın bitmesine izin verin.
- Kurtarılan dosyaların gerçekten açıldığını kontrol etmek için önizlemeleri kullanın.
- Kurtarılan dosyaları başka bir diske kaydedin.
Benim için en büyük artı, orijinal klasör ve dosya adlarının çoğunu korumasıydı. Bu, göründüğünden daha önemlidir çünkü rastgele adlandırılmış binlerce dosya arasında ayıklama yapmak çok yorucudur.
Bir Time Machine yedeğiniz varsa önce onu kontrol edin. Yoksa, kurtarma yazılımı muhtemelen bir sonraki makul adımdır. Ayrıca APFS anlık görüntülerini de kontrol edin. macOS bazen Time Machine diskiniz takılı olmasa bile yerel anlık görüntüleri tutabilir. Var olmayabilirler, ancak dosyaların gittiğini varsaymadan önce bakmaya değer.
Önemli herhangi bir şeyi kurtarana kadar Disk İzlencesi İlk Yardım'dan kaçınırdım. Benim kuralım önce kurtarma, sonra onarım. Onarımlar hasarlı bir dosya sisteminde yardımcı olabilir, ancak diskte bazı şeyleri de değiştirebilirler; bu da kurtarmadan önce isteyeceğiniz şey değildir.
Disk bağlanmıyorsa, rastgele bağlantısı kesiliyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa, taramalar sırasında donuyorsa veya fiziksel olarak kararsız davranıyorsa, yazılımla uğraşmayı bırakır ve bir kurtarma laboratuvarıyla görüşürdüm. Pek çok iyi laboratuvar ücretsiz değerlendirme yapar ve çoğunda veri yoksa ücret de yoktur. Daha pahalıya mal olur, ancak disk arızalanıyorsa daha güvenli yol budur.
Eksik olan ayrıntı, bunun başlangıç diskiniz olup olmadığı ve FileVault’un açık olup olmadığı. Eğer bu, FileVault açık olan dahili bir Mac SSD’siyse ve dosyaları sildikten sonra Mac’i kullanmaya devam ettiyseniz, beklentileri oldukça düşük tutardım. APFS ve SSD TRIM, silineni hızla pratikte kurtarılamaz hale getirebilir ve şifreleme, insanların eskiden eski sabit disklerde yaptığı gibi işe yarar kalıntıları ayıklayamayacağınız anlamına gelir.
Kullanmaya devam etmeyin tavsiyesine katılıyorum, ama bu konuda daha katı olurdum: kaybolan dosyalar dahili sürücüdeyse Mac’i kapatın. Bir kurtarma uygulaması indirmeyin, macOS’i güncellemeyin, Fotoğraflar’ın veya iCloud eşitlemesinin arka planda durmadan çalışmasına izin vermeyin. Başka bir Mac’iniz varsa, target disk mode veya harici bir önyükleme yeni yazma miktarını azaltabilir, ancak daha yeni Apple silicon Mac’ler bunu eskisi kadar basit olmaktan çıkarıyor.
Tarama yapmadan önce, bazen saatler kazandıran sıkıcı şeyleri kontrol ederdim: dosyaları oluşturan uygulamadaki Son Silinenler, iCloud Drive web kurtarma, Time Machine ve yerel anlık görüntüler. Anlık görüntüler varsa, bu genelde kurtarma yazılımından daha temizdir çünkü tahmini bir yeniden yapılandırma yerine gerçek dosyayı geri alırsınız. Disk Drill veya benzeri araçları bundan sonra denemeye değer, ama önizlemeyi gerçek kabul ederdim. Dosyayı doğru şekilde önizleyemiyorsa, doğru ada sahip bir dosyayı kurtarmak bile yine de size çöp verebilir.
Diski deneme yapılacak bir yer gibi görmeyi bırakın.
Yukarıdaki TRIM noktası gerçek, ancak insanların yaptığını gördüğüm daha büyük hata, üç farklı kurtarma uygulamasını doğrudan orijinal diskte çalıştırıp sonra hangisinin işleri daha da kötüleştirdiğini merak etmeleri. Dosyalar önemliyse, önce mevcut durumu koruyun. Mevcut durum kötü olsa bile, kurcalarken değiştirdiğiniz bir durumdan yine de daha iyidir.
Bu harici bir sürücüyse, tarama yapmadan önce başka bir sürücüye tam disk imajı alır veya klon oluştururdum. Finder ile görünen dosyaların kopyasını değil. Tüm aygıtın veya APFS kapsayıcısının düzgün bir blok düzeyi imajı/klonu. Kurtarma aracınız destekliyorsa sonra imajı tarayın. Bu, ilk tarama işe yaramazsa size bir sıfırlama noktası verir ve saatlerce muhtemelen sorunlu bir sürücüyü hırpalamayı önler.
Bu Mac içindeki dahili SSD ise, işler burada daha çirkinleşir. Normal şekilde önyükleme yapmak bile zaten günlükler, önbellekler, Spotlight verileri, iCloud değişiklikleri, tarayıcı çöpleri ve kim bilir başka neler yazıyor. Aracı indirmek için yalnızca Safari açtım bile yine de disk etkinliğidir. Kapatın ve başka bir Mac, Recovery veya ne yaptığınızı biliyorsanız harici bir önyükleme üzerinden çalışın. Bilmiyorsanız, bu kanıtları yok ederek öğrenmeye çalışmaktansa bir dükkâna ödeme yapmanın daha ucuza gelebileceği andır.
Anlık görüntülerle ilgili küçük bir uyarı: Sırf APFS destekliyor diye orada olduklarını varsaymayın. APFS anlık görüntülere sahip olabilir, ancak bu kayıp klasörünüzün bunlardan birinde güvenle durduğu anlamına gelmez. Time Machine yerel anlık görüntüleri yaygın olarak işe yarayan durumdur. Varsa önce onları kullanın çünkü bu tahmindense geri yüklemedir. Kurtarma yazılımı ise daha çok arkeolojiye benzer.
Disk Drill denemek için uygundur, ancak onu her şeyin kurtarılabilir olduğunun kanıtı olarak değil, bir tarayıcı olarak kullanırdım. Dosya listesinden çok önizleme önemlidir. Bozuk önizlemeye sahip kurtarılmış bir dosya adı çoğu zaman sadece teselli eden bir yalandır. Bu özellikle videolar, sanal makineler, Photos arşivleri, veritabanları ve proje dosyaları gibi daha büyük dosyalar için geçerlidir; burada eksik tek bir parça tüm şeyi işe yaramaz hâle getirebilir.
İnsanlar ayrıca silinen dosyaların normal dosyalar olmayabileceğini de unutuyor. Kaybettiğiniz şey Photos, Notes, Mail, Lightroom, Final Cut, bir eşitleme klasörü veya bir paket dosyası içindeyse, en iyi kurtarma yolu o uygulamanın kendi çöp kutusu, yedeği, önbelleği, sürüm geçmişi veya bulut kurtarma sayfası içinde olabilir. Dosya kurtarma araçları parçalar bulabilirken, uygulamada hâlâ temiz bir kopya veya bir veritabanı kaydı bulunabilir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Mac’i kullanmayı bırakın veya harici sürücünün bağlantısını kesin.
- Uygulamaya özgü Son Silinenler alanlarını ve bulut kurtarmayı kontrol edin.
- Time Machine’i ve yerel anlık görüntüleri kontrol edin.
- Temiz bir geri yükleme yoksa, uygunsa sürücünün imajını alın veya klonlayın.
- Ancak bundan sonra imajı veya orijinali tarayın.
- Kurtarılanları tamamen farklı bir diske kaydedin.
- Kutlama yapmadan önce kurtarılan dosyaları açın.
Daha sonra bir süre kullanılmaya devam edilmiş dahili bir Apple SSD’de silinmiş bir dosya için beklentileri düşük tutardım. Harici bir APFS sabit diskte veya TRIM’den geçmemiş harici bir SSD’de ise olasılıklar çok daha iyi olabilir. Aynı dosya sistemi, çok farklı kurtarma durumu.
Aynı Mac kullanıcı hesabındaki Çöp Sepetini, özellikle dosyalar harici bir sürücüdeyse, herhangi bir şeyi taramadan önce kontrol edin. macOS, Çöp Sepetini tek bir yermiş gibi gösterir, ancak her birimin kendi gizli Çöp Sepeti klasörü olabilir. Harici bir APFS diskinden sildiyseniz ve ardından onu başka bir Mac’e veya başka bir kullanıcı hesabına taktıysanız, aslında sadece baktığınız Çöp Sepetinde gösterilmediği halde “gitmiş” gibi görünebilir.
Diğer yanıtlar yazmaları durdurma konusunda haklı, ancak “silinmiş” durumunu birkaç vakaya ayırırdım çünkü bunlar eşdeğer değil. Dosyaları Çöp Sepetine sürüklediyseniz ve henüz boşaltmadıysanız, kurtarma genellikle sadece onları geri yüklemektir. Çöp Sepetini boşalttıysanız, Command-Option-Delete kullandıysanız, Terminal’den rm ile sildiyseniz veya bir uygulama onları temizlediyse, artık gerçek kurtarma alanına giriyorsunuz. Sürücü dahili bir SSD ise ve Mac o zamandan beri normal şekilde çalışıyorsa, olasılık hızla düşer. Disk Drill, PhotoRec, R-Studio vb. SSD’ye zaten atabileceği söylenmiş blokları kurtaramaz.
Anlık görüntüler için yalnızca Time Machine uygulamasının arayüzünü kontrol etmeyin. Terminal’i açıp başlangıç birimi için tmutil listlocalsnapshots / gibi bir komut çalıştırabilirsiniz. Başka bir bağlı birim için yol önemlidir. Anlık görüntüler varsa, birinden geri yüklemek dosyaları oyup çıkarmaktan çok daha iyidir. Anlık görüntü yoksa, APFS’nin geri döneceği sihirli bir şey yoktur. APFS’nin modern olması, silinen her dosyanın güvenlik kopyasını tuttuğu anlamına gelmez.
Küçük bir uyarı: bir kurtarma programının klasör yapısını düzeltmesine izin vermeyin ve kurtarılan dosyaları aynı APFS sürücüsüne geri kaydetmeyin. Aynı diske geri kaydetmek, insanların kurtarmaya çalıştıkları verilerin üzerine yazmasına yol açar. Ayrı bir diske kurtarın, sonra dosyaları orada test edin. Belgeler ve fotoğraflarda önizleme yapmak makul bir işarettir. Kütüphaneler, sanal makineler, video projeleri, veritabanları ve uygulama paketlerinde ise üst düzey dosyayı açmak yeterli değildir çünkü paketin bir kısmı hâlâ eksik olabilir.
Yani hayır, otomatik olarak çok geç değil. Ancak bu TRIM etkin ve silmeden sonra normal kullanım görmüş dahili bir Mac SSD’siyse, yazılım kurtarmasını bir plan olarak değil, düşük olasılıklı bir deneme olarak görün. Harici bir sabit sürücüydüyse veya TRIM’in iletilmediği harici bir SSD idiyse, şimdi ona dokunmayı bırakırsanız hâlâ makul bir şansınız olabilir.