USB Sürücüsünden Silindikten Sonra Dosyaları Kurtarmanın Ücretsiz Bir Yolu Var mı?

USB sürücümden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve sürücüye yeni bir şey eklemeden önce bunu fark ettim. Belgeler ve fotoğraflar dahil silinen USB sürücü dosyalarını geri yüklemek için ücretsiz bir yol arıyorum, çünkü onlara gerçekten tekrar ihtiyacım var ve şu anda ücretli yazılımları karşılayamıyorum. Gerçekte işe yarayan nedir?

Eğer sizin USB belleğinizle uğraşıyor olsaydım, sürücü donanım arızası belirtileri göstermiyorsa işe kurtarma yazılımıyla başlardım. Sistemden kaybolması, 0 bayt göstermesi, sürekli yeniden bağlanması ya da ortada bir neden yokken ısınması gibi durumlardan bahsediyorum. Bu sadece dosyaların yanlışlıkla silinmesi gibi basit bir hataysa, işi pahalı bir laboratuvar sürecine çevirmeden en iyi şansı yazılım verir.

İlk olarak, evet bu gerçekten çok önemli, şu anda USB'ye hiçbir şey yazmayı bırakın. Üzerine dosya taşımayın. Biçimlendirmeyin. Rastgele düzeltmeler denemeyin. USB sürücülerde silinen dosyalar genelde normal Geri Dönüşüm Kutusu akışına girmez. Dosya sistemi alanı boş olarak işaretler ve eski veri biri üzerine yazana kadar orada kalır. İnsanların denemek için bir klasörü geri kopyalayarak kurtarılabilir dosyaları kaybettiğini gördüm. Kötü hamle.

Taramadan önce hızlı bir mantık kontrolü yapın. Bazen dosyalar aslında silinmemiştir. Gizlenmiş, taşınmış ya da daha önce başka bir yere kopyalanmıştır. Ben şu yerlere bakardım:

1. USB'de gizli dosyaları gösterin ve klasörleri tekrar kontrol edin.
  2. Eğer sürücü bir Mac'e takıldıysa $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED ya da .Trashes adlı klasörlere bakın.
  3. Bilgisayarınızda Downloads, Desktop, Documents ya da eşitlenen klasörlerde kalmış kopyaları kontrol edin.
  4. File History, OneDrive, Google Drive ya da Dropbox gibi yedekleme ve eşitleme hizmetlerini gözden geçirin.

Eğer bunların hiçbiri sonuç vermezse, o zaman evet, kurtarma yazılımına geçerdim.

Uygulamalar düzen, tarama derinliği, önizlemeler ve dosya sistemi desteği açısından farklılık gösterir, ama iş akışı çoğunda birbirine yakındır:

1. Kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza kurun, USB'ye değil.
  2. USB'yi bağlayın ve program içinde onu seçin.
  3. Kayıp dosya ya da silinmiş dosya taraması başlatın.
  4. Bitmesine izin verin. Dosyalar önemliyse işlemi yarıda kesmeyin.
  5. Uygulama destekliyorsa tür, tarih, ad ya da boyuta göre sıralayın veya filtreleyin.
  6. Mümkünse dosyaları önizleyin.
  7. Geri almak istediklerinizi seçin.
  8. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza ya da başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı USB belleğe değil.

İnsanlar en çok o son kısımda hata yapıyor. Dosyaları aynı USB'ye geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız diğer silinmiş verilerin üzerine yazma riski doğar. Bunu yıllar önce bir kez yaptım. Geri aldığımdan fazlasını kaybettim. Hızlı öğrendim.

Yazılım tarafında ise ilk bakacağım seçenekler bunlar olurdu:

1. Disk Drill: Sizin durumunuz için ilk deneyeceğim bu olurdu. FAT32, exFAT ve NTFS gibi yaygın USB dosya sistemlerini destekler ve önizleme aracı çok yardımcı olur. Bir dosya önizlemede açılıyorsa, şansınız genelde daha yüksektir. Sürücüde sadece basit silme değil, küçük dosya sistemi hasarları olduğunda da bunu beğeniyorum.
  2. PhotoRec: Ücretsiz, çirkin, etkili. Dosya sistemi hasarlı ya da karmakarışık olduğunda iyidir. Sorun çıktı kısmıdır. Çoğu zaman orijinal adları ve klasör düzenini kaybedersiniz, bu da kurtarmayı ayıklama karmaşasına çevirir. Yine de zor vakalar için elinizin altında bulundurmaya değer.
  3. Data Rescue: Gördüğüm kadarıyla yeterince sağlam. İşini yapıyor, ama arayüzünü diğerlerine göre daha az net buldum. İlk taramanız bazı şeyleri kaçırırsa, ikinci deneme olarak mantıklıdır.
  4. Recuva: Eski, yalnızca Windows için, ama basit kurtarma işleri için hâlâ kullanışlı. JPG, PDF, DOC dosyaları ya da diğer standart biçimler gibi yaygın şeyleri sildiyseniz, hâlâ denemeye değer.

Başta atlayacağım bir şey de CHKDSK veya herhangi bir onarım komutu olurdu. Bu araçlar dosyaları silinmiş hâlden geri getirmek için değil, dosya sistemini onarmak içindir. Bazen yardımcı olurlar. Bazen işleri karıştırıp kurtarmayı daha kötü hâle getirirler. Ben önce kurtar, sonra onar yaklaşımına bağlı kalırım.

Yani USB hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, önce Disk Drill ile tarardım, önemli dosyaları farklı bir sürücüye geri yüklerdim ve USB'nin kendisiyle sonra ilgilenirdim. Eğer sürücü fiziksel olarak kararsız görünüyorsa ya da dosyalar kaybın kabul edilemeyeceği kadar önemliyse, onunla kurcalamaya devam etmezdim. Durur ve bunun yerine bir kurtarma laboratuvarına giderdim. Biraz pahalıdır, evet, ama daha az risklidir.

Evet. Silmeden hemen sonra USB’yi kullanmayı bıraktıysanız, şansınız oldukça iyi. Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, belleğe hiçbir şeyi geri yazmayın. Ancak araç sıralaması konusunda biraz farklı düşünüyorum. Önce ücretsiz araçları denemek için, başka yerde zaman harcamadan önce Recuva veya PhotoRec ile başlardım. Recuva, FAT32 veya exFAT USB sürücülerindeki basit silme işlemlerinde iyi çalışır. PhotoRec daha kaba görünümlüdür, ancak dizin bilgisi kaybolduğunda çok sayıda fotoğraf ve belgeyi kurtarır. Benim hızlı sıralamam: 1. USB’yi takın. 2. Disk Yönetimi’nde boyutunu kontrol edin. Doğru kapasiteyi gösteriyorsa, bu iyiye işarettir. 3. Yeriniz varsa önce USB’nin bir imajını alın. USB Image Tool veya benzeri yardımcı olur. Orijinali tekrar tekrar taramaktan daha güvenlidir. 4. Recuva derin taramasını çalıştırın. 5. Adlar/klasörler eksikse, sonra PhotoRec’i çalıştırın. 6. Kurtarılan dosyaları USB’ye değil, bilgisayarınıza kaydedin. İnsanlar bunu sürekli yanlış yapıyor. Daha temiz bir arayüz ve daha iyi önizlemeler istiyorsanız, özellikle USB flaş sürücülerdeki belgeler ve fotoğraflar için Disk Drill’i denemeye değer. Sonuçları sıralamak genelde daha kolay olur. Bir şey daha. Dosyalar Mac’te silindiyse, sürücüde gizli çöp klasörlerini kontrol edin. Windows’ta silindiyse, Geri Dönüşüm Kutusu’nun sizi kurtarmasını beklemeyin. Ayrıca, flaş sürücü kurtarma için görsel bir anlatım istiyorsanız, bu video rehberi fena değil: adım adım flaş sürücü dosya kurtarma video rehberi Kısa cevap, evet, ücretsiz kurtarma mümkün. Recuva veya PhotoRec ile başlayın. Daha iyi filtreleme ve önizleme araçları istiyorsanız Disk Drill kullanın.
Silme Sonrası USB Sürücüsünden Dosyaları Kurtarmanın Ücretsiz Bir Yolu Var mı?
Evet, ücretsiz kurtarma mümkündür, ancak ne @mikeappsreviewer ne de @andarilhonoturno yeterince vurgulamadığı bir noktayı eklerdim: Dosyalar çok önemliyse, önce USB'nin birebir bir imajını alın ve işlemleri doğrudan bellek yerine bu imaj üzerinden yapın. Flash bellekler hızla sorun çıkarmaya başlayabilir ve tekrar tekrar tarama yapmak pratikte her zaman zararsız değildir. Gerçekten ücretsiz seçenekler istiyorsanız, en bariz olan TestDisk/PhotoRec'tir, ancak biraz dağınık bir araçtır. Recuva daha kolaydır, fakat exFAT belleklerde karışık sonuçlar aldım. İşte bu noktada hafifçe başlangıçta Recuva kullanın diyenlerle aynı fikirde değilim. Düz silinmiş belgeler ve fotoğraflar için, bazen Disk Drill ayıklaması daha hızlı olabilir çünkü önizlemeler ve filtreleme çok zaman kazandırır, ücretsiz kurtarma sınırları işletim sistemi ve sürüme bağlı olsa bile. Yani önce ücretsiz araçları kullanırdım, ama tüm ücretsiz yöntemlerin eşit derecede sorunsuz olduğunu da iddia etmezdim. Bir ipucu daha: USB daha önce Windows ile kullanıldıysa, kopyaladığınız herhangi bir klasörde Önceki Sürümler'i kontrol edin ve bu dosyalar silinmeden önce eşitlenmişse bulut senkronizasyon çöp kutusuna bakın. İnsanlar bunu unutup doğrudan kurtarma moduna geçiyor. Daha fazla görüş istiyorsanız şunu da okumaya değer: en iyi USB flash bellek kurtarma yazılımı önerileri. Kısa sürüm: - USB'yi kullanmayı bırakın - mümkünse imajını alın - ücretsiz olarak PhotoRec/TestDisk veya Recuva'yı deneyin - daha kolay dosya önizleme ve sıralama istiyorsanız Disk Drill kullanın - dosyaları USB'ye geri değil, başka bir sürücüye kurtarın Sürücü 0 bayt gösteriyorsa veya rastgele bağlantısı kesiliyorsa, kendiniz bir şey yapmayı bırakın çünkü bu artık normal bir silme sorunu değildir.
Silindikten Sonra USB Sürücüsünden Dosyaları Kurtarmanın Ücretsiz Bir Yolu Var Mı?
Evet, ücretsiz kurtarma mümkündür, ancak araçları çalıştırmadan önce bir ek kontrol daha yapmanızı öneririm: denetleyici bunu gösteriyorsa USB'nin SMART/sağlık durumunu inceleyin. Bellek okuma hataları veriyorsa, önce klonlayın ya da durun. Ölmekte olan bir flash sürücüde tekrarlanan taramalar, kurtarılabilir bir durumu daha da kötüleştirebilir. @andarilhonoturno ve @viajantedoceu ile tek bir konuda biraz farklı düşünüyorum: Her zaman doğrudan en derin taramaya geçmezdim. Önce hızlı bir meta veri tabanlı tarama, dosya adlarını ve klasör yapısını daha iyi koruyabilir; ardından yalnızca gerekirse imza tabanlı taramaya geçilir. Disk Drill hakkında, iyi bir orta yol. **Artılar** - önizleme ve filtreleme daha kolay - belgeler ve fotoğraflar için iyi - PhotoRec'ten daha temiz bir arayüz - hem silinmiş hem de kaybolmuş bölümleri/dosyaları bulabilir **Eksiler** - ücretsiz kurtarma sınırları platforma/sürüme bağlı olarak geçerli olabilir - TestDisk/PhotoRec kadar tamamen ücretsiz değildir - derin taramalar, ayıklanması gereken çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir Benim görüşüm: - USB normal şekilde okunuyorsa, önce hızlı bir tarama deneyin - bu başarısız olursa, derin tarama/imza tabanlı taramaya geçin - kurtarılanları başka bir sürücüye alın - dosyalar kritikse, herhangi bir işlemden önce USB'nin imajını alın Disk Drill'in güzel yanı da bu; yine de @mikeappsreviewer'ın da belirttiği gibi, sıfır maliyetli başlangıç noktaları arasında en iyileri Recuva veya PhotoRec olmaya devam ediyor. Sürücünün bağlantısı kesiliyorsa, aşırı yavaşlıyorsa veya yanlış kapasite gösteriyorsa, kendi başınıza işlem yapmayı bırakın.