Eğer sizin USB belleğinizle uğraşıyor olsaydım, sürücü donanım arızası belirtileri göstermiyorsa işe kurtarma yazılımıyla başlardım. Sistemden kaybolması, 0 bayt göstermesi, sürekli yeniden bağlanması ya da ortada bir neden yokken ısınması gibi durumlardan bahsediyorum. Bu sadece dosyaların yanlışlıkla silinmesi gibi basit bir hataysa, işi pahalı bir laboratuvar sürecine çevirmeden en iyi şansı yazılım verir.
İlk olarak, evet bu gerçekten çok önemli, şu anda USB'ye hiçbir şey yazmayı bırakın. Üzerine dosya taşımayın. Biçimlendirmeyin. Rastgele düzeltmeler denemeyin. USB sürücülerde silinen dosyalar genelde normal Geri Dönüşüm Kutusu akışına girmez. Dosya sistemi alanı boş olarak işaretler ve eski veri biri üzerine yazana kadar orada kalır. İnsanların denemek için bir klasörü geri kopyalayarak kurtarılabilir dosyaları kaybettiğini gördüm. Kötü hamle.
Taramadan önce hızlı bir mantık kontrolü yapın. Bazen dosyalar aslında silinmemiştir. Gizlenmiş, taşınmış ya da daha önce başka bir yere kopyalanmıştır. Ben şu yerlere bakardım:
- USB'de gizli dosyaları gösterin ve klasörleri tekrar kontrol edin.
- Eğer sürücü bir Mac'e takıldıysa $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED ya da .Trashes adlı klasörlere bakın.
- Bilgisayarınızda Downloads, Desktop, Documents ya da eşitlenen klasörlerde kalmış kopyaları kontrol edin.
- File History, OneDrive, Google Drive ya da Dropbox gibi yedekleme ve eşitleme hizmetlerini gözden geçirin.
Eğer bunların hiçbiri sonuç vermezse, o zaman evet, kurtarma yazılımına geçerdim.
Uygulamalar düzen, tarama derinliği, önizlemeler ve dosya sistemi desteği açısından farklılık gösterir, ama iş akışı çoğunda birbirine yakındır:
- Kurtarma uygulamasını bilgisayarınıza kurun, USB'ye değil.
- USB'yi bağlayın ve program içinde onu seçin.
- Kayıp dosya ya da silinmiş dosya taraması başlatın.
- Bitmesine izin verin. Dosyalar önemliyse işlemi yarıda kesmeyin.
- Uygulama destekliyorsa tür, tarih, ad ya da boyuta göre sıralayın veya filtreleyin.
- Mümkünse dosyaları önizleyin.
- Geri almak istediklerinizi seçin.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza ya da başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı USB belleğe değil.
İnsanlar en çok o son kısımda hata yapıyor. Dosyaları aynı USB'ye geri yüklerseniz, henüz kurtarmadığınız diğer silinmiş verilerin üzerine yazma riski doğar. Bunu yıllar önce bir kez yaptım. Geri aldığımdan fazlasını kaybettim. Hızlı öğrendim.
Yazılım tarafında ise ilk bakacağım seçenekler bunlar olurdu:
- Disk Drill: Sizin durumunuz için ilk deneyeceğim bu olurdu. FAT32, exFAT ve NTFS gibi yaygın USB dosya sistemlerini destekler ve önizleme aracı çok yardımcı olur. Bir dosya önizlemede açılıyorsa, şansınız genelde daha yüksektir. Sürücüde sadece basit silme değil, küçük dosya sistemi hasarları olduğunda da bunu beğeniyorum.
- PhotoRec: Ücretsiz, çirkin, etkili. Dosya sistemi hasarlı ya da karmakarışık olduğunda iyidir. Sorun çıktı kısmıdır. Çoğu zaman orijinal adları ve klasör düzenini kaybedersiniz, bu da kurtarmayı ayıklama karmaşasına çevirir. Yine de zor vakalar için elinizin altında bulundurmaya değer.
- Data Rescue: Gördüğüm kadarıyla yeterince sağlam. İşini yapıyor, ama arayüzünü diğerlerine göre daha az net buldum. İlk taramanız bazı şeyleri kaçırırsa, ikinci deneme olarak mantıklıdır.
- Recuva: Eski, yalnızca Windows için, ama basit kurtarma işleri için hâlâ kullanışlı. JPG, PDF, DOC dosyaları ya da diğer standart biçimler gibi yaygın şeyleri sildiyseniz, hâlâ denemeye değer.
Başta atlayacağım bir şey de CHKDSK veya herhangi bir onarım komutu olurdu. Bu araçlar dosyaları silinmiş hâlden geri getirmek için değil, dosya sistemini onarmak içindir. Bazen yardımcı olurlar. Bazen işleri karıştırıp kurtarmayı daha kötü hâle getirirler. Ben önce kurtar, sonra onar yaklaşımına bağlı kalırım.
Yani USB hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, önce Disk Drill ile tarardım, önemli dosyaları farklı bir sürücüye geri yüklerdim ve USB'nin kendisiyle sonra ilgilenirdim. Eğer sürücü fiziksel olarak kararsız görünüyorsa ya da dosyalar kaybın kabul edilemeyeceği kadar önemliyse, onunla kurcalamaya devam etmezdim. Durur ve bunun yerine bir kurtarma laboratuvarına giderdim. Biraz pahalıdır, evet, ama daha az risklidir.