Yedeğiniz Yoksa Mac'te Boşaltılmış Çöp Kutusunu Geri Yükleyebilir misiniz?

Mac bilgisayarımda yanlışlıkla Çöp Kutusu’nu boşalttım ve önemli dosyaların hâlâ içinde olduğunu fark ettim. Time Machine veya başka herhangi bir yedeğim yok ve bu belgeleri iş için gerçekten geri almam gerekiyor. Yedek olmadan Çöp Kutusu’nu boşalttıktan sonra silinen Mac dosyalarını kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum.

Bunu bir kez yaşadım ve ilk birkaç dakika her şeyden daha önemliydi. MacBook'ta Çöp Sepetini boşaltmak dosyaları anında silmez. macOS genellikle dosya başvurularını kaldırır ve alanı kullanılabilir olarak işaretler. Veriler çoğu zaman başka bir şey üzerlerine yazana kadar orada kalır.

Bu yüzden MacBook'u şimdi kullanmayı bırakın. Uygulamaları açmayın. Dosya kaydetmeyin. Bir şey yüklemeyin. Etrafta gezinmeyin. Olduğu gibi bırakın. Dahili sürücüye yapılan her yazma işlemi şansınızı azaltır.

Daha yeni Mac'lerde başka bir sorun daha var. SSD'ler TRIM kullanır ve TRIM silinen blokları arka planda temizlemeye başlar. Bunu depolama performansının düşmesini önlemek için yapar. MacBook'ta bu, silinen verilerin uzun süre ortada kalmayabileceği anlamına gelir. Burada zaman önemlidir.

Önce kolay yerleri kontrol edin

1. Bulut hesapları
    Dosyalar iCloud Drive, Dropbox veya Google Drive ile herhangi bir zamanda senkronize edildiyse, mümkünse bunları başka bir cihazdan kontrol edin. Her hizmet, silinen öğeler için bir süre kendi alanını tutar; bu süre çoğu zaman yaklaşık 30 gündür. Bu depolama alanı, Mac’inizdeki Çöp Kutusu’ndan ayrıdır.
  2. Fotoğraflar ve Notlar
    Resimleri veya notları sildiyseniz, uygulamanın içinden kontrol edin. Hem Fotoğraflar hem de Notlar, genellikle yaklaşık 30 ila 40 gün boyunca Yakın Zamanda Silinenler bölümünü tutar.
  3. Time Machine
    Herhangi bir zamanda Time Machine kurulu olduysa, sıradaki bakmanız gereken yer burasıdır. Dosyaların daha önce bulunduğu klasöre geri gidin. Bazen macOS, yedekleme diski bağlı olmadığında bile, son günden kalma yerel anlık görüntüleri dahili sürücüde tutar. Bunun insanları kurtardığını gördüm.

Bu kontroller başarısız olursa, kurtarma yazılımına geçin

Daha yeni MacBook’larda kurtarma eskisine göre daha karmaşıktır. Apple Silicon modelleri ve T2 çipli Mac’ler işleri sıkı şekilde kilitler ve bazı kurtarma uygulamaları dahili sürücüyü iyi yönetemez. Sürekli geri döndüğüm araç Disk Drill oldu.

İnsanların yaptığı en büyük hata, kurtarma yazılımını kurtarmaya çalıştıkları aynı MacBook’a yüklemektir. Bunu yapmayın. Kurulum sürücüye veri yazar ve geri almak istediğiniz dosyaların üzerine yazabilirsiniz.

Ben ne yapardım

1. Etkilenen Mac’e yüklemeden aracı çalıştırın
    Başka bir bilgisayar kullanın. Uygulamayı oradan indirin. Gerekirse bir USB sürücüsüne koyun. Kurtarmaya çalıştığınız MacBook’a yeni veri yazılmasını engelleyin.
  2. Önce bir disk imajı oluşturun
    Bu adım çok sık atlanır. Kötü bir fikir. Dahili sürücünün tam bayt düzeyinde bir imajını oluşturun ve bunu harici bir diske kaydedin. Ardından imaj üzerinden çalışın. İlk taramanız bir şeyi kaçırırsa, yine de orijinal durumun donmuş bir kopyasına sahip olursunuz.
  3. Dahili sürücüyü veya imajı tarayın
    Kurtarma yazılımını kaynağa yönlendirin ve çalışmasına izin verin. Derin taramalar zaman alır. Büyük bir SSD’de bu hızlı olmaz.
  4. Sonuçları önizleyin
    İyi bir kurtarma aracı, ödeme yapmadan önce bulduklarını incelemenize izin vermelidir. Küçük resimler, belge önizlemeleri, video adları, desteklediği her ne varsa. Dosyaların sağlam görünüp görünmediğini kontrol edin.
  5. Harici depolamaya geri yükleyin
    Kurtarılan dosyaları bir USB sürücüsüne veya harici SSD’ye kaydedin. Bunları aynı dahili sürücüye geri koymayın.

Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız

PhotoRec her zamanki yedek seçenektir. Ücretsizdir ve açık kaynaklıdır, ve evet, çalışır. Kullandım da. Ama çıktıyı sıralamaktan da nefret ettim. Komut satırından çalışır, bu yüzden Terminalde yaşamıyorsanız kullanması zordur. Ayrıca dosyaları çoğu zaman özgün adları veya klasör yapısı olmadan kurtarır, bu da rastgele dosya adlarından oluşan bir yığını didiklemek zorunda kalacağınız anlamına gelir. Sabırlıysanız, sorun değil. Değilseniz, çok çabuk can sıkıcı hale gelir.

Yazılım işi halletmediğinde

Bu noktada sıradaki adım bir veri kurtarma laboratuvarıdır. Bu yerler sürücüyü inceler, neyin kurtarılabilir göründüğünü söyler ve ardından iş için fiyat verir. Sonuç alma süresi genellikle birkaç günden bir haftaya kadardır. Ancak maliyet çok değişir; yine de standart durumlar için genelde 300 ila 1.500 dolar aralığında rakamlar görüyorum. Depolama birimi hasarlıysa veya durum kötüyse daha da fazla olabilir.

Dosyalar önemliyse, önce MacBook kullanmayı bırakın. Ardından bulut çöp kutularını, uygulama düzeyindeki silinen klasörleri ve Time Machine’i kontrol edin. Bunlar da boşsa, veri kurtarma yazılımı için hızlı davranın ve her şeyi harici depolamaya kaydedin. İnsanların bir saat bekleyip makineyi kullanmaya devam ettiğini, sonra da taramanın neden sadece kırıntılar bulduğunu merak ettiğini gördüm. Bunu yapmayın. Hemen harekete geçin.

Mac’te SSD varsa, şansınız hızla düşer. macOS’te Çöp Kutusu’nu boşaltmak çoğu zaman önce dosya tablosunun temizlenmesi, ardından TRIM’in blokları temizlemeye başlaması anlamına gelir. Yeni Mac’lerin çoğunda bu pencere kısadır. Bu yüzden @mikeappsreviewer’a kısmen katılıyorum, ama şunu da eklerim. Dosyalar iş belgeleriyse ve maddi değeri varsa, saatlerce rastgele taramalar denemeyi bırakın. Yazılımla kurtarma ile laboratuvar arasında hızlı karar verin.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç şey:

1. Uygulama otomatik kaydı ve geçici sürümleri kontrol edin.
    Pages, Word, Excel, Preview, Adobe uygulamaları sık sık geçici dosyalar, otomatik kurtarma kopyaları veya sürüm geçmişi tutar. Mümkünse başka bir Mac’ten iCloud’da veya uygulamaya özel kurtarma klasörlerinde bakın. Office’in AutoRecovery klasörleri vardır. Adobe uygulamaları da bazen önbellek veya kurtarma verileri bırakır.

2. Terminal anlık görüntülerini kontrol edin.
    Tam bir Time Machine alışkanlığınız olmasa bile, bazı Mac’ler APFS anlık görüntülerini tutar. Terminal’i açın ve şunu çalıştırın:
    tmutil listlocalsnapshots /
    Girdiler görürseniz, geri dönüş için bir yolunuz olabilir. Bu sonsuza kadar yaygın değildir, ama 30 saniyeye değer.

3. FileVault açıksa, amatör kurtarma yöntemleri daha da zorlaşır.
    İnternetteki eski tavsiyelerin çoğu artık güncel değil. Target Disk Mode, diski sökmek, ham blok araçları; bunların çoğu modern şifreli Mac’lerde daha az işe yarar. 2015 forum gönderileriyle vakit kaybetmeyin.

4. Önce dosya türüne göre kurtarın.
    İş belgeleri için önce DOCX, XLSX, PDF, PSD arayın. Kapsamı daralttığınızda derin taramalar daha az çöp sonuç döndürür. Disk Drill burada iyidir çünkü sonuçları hızlıca filtreleyebilirsiniz; bu da zaman ve akıl sağlığı kazandırır.

5. Tarama dosya adlarını buluyor ama önizlemeler açılmıyorsa, durun.
    Bu genelde kısmi üzerine yazma anlamına gelir. O noktada laboratuvar daha iyi seçenektir.

Ayrıca, kurtarılan dosyaları yalnızca harici bir sürücüye kaydedin. İnsanların bunu görmezden geldiğini ve ardından kurtarılabilir verilerin geri kalanını da yok ettiğini biliyorum. Kötü hamle.

Hızlı ve kolay bir anlatım için, bu Mac’te silinen dosya kurtarma rehberi temel akışı kapsıyor.

Kısa versiyon: evet, yedek olmadan kurtarma mümkündür. Hayır, bu kesin değildir. SSD’li yeni bir MacBook’ta zaman, uğraştan daha önemlidir. Belgeler iş içinse ve onlara yarın ihtiyacınız varsa, hemen Disk Drill’i denerdim ya da doğrudan bir kurtarma laboratuvarına giderdim.

@mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’nin söylediklerine ekleyeceğim bir şey: “önemli iş belgeleri”nin her zaman silinmiş ham veriden kurtarılması gerektiğini varsaymayın. Şaşırtıcı sayıda Mac dosyası, Çöp Kutusu zaten boş olsa bile uygulama geçmişi, eşitleme kalıntıları ve önbelleğe alınmış kopyalardan yeniden oluşturulabilir.

Çok derine inmeden önce şunları kontrol edin:

• Word/Excel otomatik kurtarma
    ~/Library/Containers/com.microsoft.Word/Data/Library/Preferences/AutoRecovery/
    ve benzer Office klasörleri.
  • Pages/Numbers/Keynote bazen sürümleri iCloud’da veya paket içeriklerinde tutar.
  • Preview/PDF uygulamaları geçici klasörlerde yakın tarihli yinelenmiş kopyalara sahip olabilir.
  • Mail ekleri, belge size ya da sizden hiç e-postayla gönderildiyse.
  • Slack/Teams, dosyayı herhangi bir noktada oraya yüklediyseniz.
  • Spotlight kalıntıları. Bazen arama hâlâ izleri veya Hızlı Bakış önbelleklerini gösterir.

Dosyalar gerçekten yerine konamaz ve kaybetmesi pahalı değilse, “doğrudan bir laboratuvara gidin” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Düzgünce silinmiş belgeler için, önce yazılımla kısa ve kontrollü bir zaman aralığında deneme yapardım. Bütün gece değil, rastgele saçma şeyler kurmadan, sadece düzgün bir geçiş. Disk Drill for Mac genelde pratik seçenektir çünkü belge türlerini hızlıca ortaya çıkarabilir ve her şeyi sirk haline getirmeden sonuçları önizlemenize izin verir.

Ayrıca, Mac’iniz silinmeden beri açıksa, şu anda tarama yapmıyorsanız tamamen kapatın. Uyku modu bile arka plan etkinliği riski taşır. Bu kısım çok sık gözden kaçıyor.

Bu yardımcı olursa, Çöp Kutusunu boşalttıktan sonra silinen Mac dosyalarını kurtarma hakkında faydalı bir Facebook başlığı da var.

Kısa cevap: evet, belki kurtarılabilir, ama modern SSD’li bir Mac’te süre acımasızca işliyor. Hızlı hareket edin, metodik olun ve size borcu varmış gibi diski kurcalayıp durmayın.