Canon kameramın SD kartındaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim, sonra fark etmeden kartı kullanmaya devam edip daha fazla fotoğraf çektim. Kaybolan fotoğraflardan bazıları gerçekten çok önemli ve kart yeniden kullanıldıktan sonra kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını anlamak için yardıma ihtiyacım var. Durumu daha da kötüleştirmeden silinmiş Canon SD kart fotoğraflarını kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum.
Canon SD kartlarından silinmiş çekimleri birden fazla kez geri aldım, bu yüzden onları henüz gözden çıkarmazdım. Her seferinde yaptığım ilk şey hemen çekimi durdurmak oldu. Kamerayı kullanmaya devam ettiğinizde, yeni dosyalar karttaki aynı alana yazılmaya başlar ve eski fotoğraflarınızın üzerine yazılır.
SD kartı kameradan çıkarın. Bir kart okuyucu kullanın ve bilgisayarınıza takın. Kartta küçük kilit mandalı varsa, başka bir şey yapmadan önce onu kilitli konuma getirin. Ve Windows veya macOS bir biçimlendirme uyarısı gösterirse, bunu yok sayın. İnsanların buna yanlışlıkla tıklayıp durumu daha da kötüleştirdiğini gördüm. Bu genelde sistemin kartı okumakta zorlandığı anlamına gelir, tüm fotoğrafların gittiği anlamına değil.
Kurtarma için ben Disk Drill ile başlardım. Ben bunu kullandım çünkü düzenini takip etmek kolaydı ve RAW dosyaları dahil yaygın Canon formatlarını buluyordu. Önizleme kısmı önemlidir. Bir yığın bozuk dosyayı kurtarıp hasarı sonra ayıklamak istemezsiniz.
İzlediğim genel akış şöyleydi:
1. Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun.
2. Canon SD kartı bir kart okuyucu ile takın.
3. Disk Drill içinde SD kartı seçin.
4. Evrensel Tarama çalıştırın.
5. Silinmiş veya Kayıp alanını açın.
6. Sonuçları Resimler'e göre filtreleyin.
7. Bulduklarını önizleyin.
8. Kurtarılan dosyaları aynı SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.
İnsanların atladığı bir şey daha var. Kurtarmaya çok fazla zaman harcamadan önce diğer yedekleme yerlerinizi kontrol edin. Geri Dönüşüm Kutusu, Çöp Kutusu, Time Machine, Dosya Geçmişi, Google Drive, OneDrive ve Canon'un image.canon senkronizasyonunda “kayıp” fotoğraflar buldum. Bazen dosya gitmemiştir, sadece varlığını unuttuğunuz saçma bir klasöre atılmıştır.
Kart silinmeden sonra kullanılmadıysa şansınız en yüksektir. Üzerine zaten daha fazla fotoğraf veya video çektiyseniz, kurtarma çok daha az temiz olur ve bu çok hızlı gerçekleşir.
Silmeden sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, eksik dosyalar iki gruba ayrılır. Bazılarına hiç dokunulmamıştır. Bazılarının üzerine yazılmıştır. Üzerine yazılan veriler gitmiştir. Bunu hiçbir uygulama düzeltemez.
@mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Biçimlendirme uyarısı kötüdür, ama bir kez yanlışlıkla yapılan hızlı biçimlendirme her zaman kurtarmayı bitirmez. Çoğu zaman fotoğraf verilerini değil, dosya tablosunu siler. Asıl büyük sorun yeniden kullanımdır.
Şu anda benim yapacağım şey:
1. SD kartı kullanmayı bırakın.
2. Önce USB Image Tool veya ddrescue gibi bir araçla kartın birebir imajını alın.
3. Kurtarma işlemini kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.
4. Yalnızca dosya sistemi kurtarmayı değil, dosya oyma araçlarını da deneyin. PhotoRec JPEG ve CR3 için güçlüdür.
5. Sonuçları tarihe ve dosya boyutuna göre sıralayın. Yeniden kullanılan kartlar sık sık kısmi dosyalar ve yeniden adlandırılmış gereksiz dosyalar döndürür.
Daha kolay bir arayüz ve önizlemeler istiyorsanız Disk Drill yine de denemeye değer. Canon SD kart fotoğraf kurtarma yazılımı için sağlam bir seçimdir, özellikle dışa aktarmadan önce küçük önizlemeleri hızlıca kontrol etmeniz gerekiyorsa. Ben bunu PhotoRec ile eşleştirirdim, çünkü bir aracın kaçırdığını diğeri bulabilir.
Ayrıca Canon cihazınızın çift yuvaya yazıp yazmadığını, RAW+JPEG çekip çekmediğini veya kopyaları image.canon üzerine gönderip göndermediğini de kontrol edin. Bu, insanları düşündüklerinden daha sık kurtarır.
Bu video kart kurtarma seçeneklerini oldukça iyi anlatıyor:
SD kart fotoğraf kurtarma araçlarının nasıl karşılaştırıldığını görün
Eski fotoğraflar çok önemliyse, imaj aldıktan sonra kendiniz denemeyi bırakın ve kartı profesyonel bir laboratuvara gönderin. Yapılan her ek yazma işlemi şansınızı azaltır.

Sildikten sonra çekim yapmaya devam ettiyseniz, cevap temelde şu: belki, ama yalnızca üzerine yazılmamış kısımlar kurtarılabilir. Kimsenin yumuşatamayacağı kötü taraf da bu. Yeni Canon fotoğrafları aynı sektörleri yeniden kullandıysa, o eski dosyalar artık tamamen gitmiştir.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @yozora ile aynı fikirdeyim, ama yeniden kullanım sonrası “tam” kurtarma konusunda biraz daha az iyimserim. İnsanlar “kurtarılabilir” sözünü duyunca tüm kayıp fotoğrafların kusursuz şekilde geri geleceğini sanıyor. Pek öyle değil. Gerçekte şunlarla karşılaşabilirsiniz:
- tamamen sağlam bazı fotoğraflar
- yarısı bozuk bazı JPEG dosyaları
- önizleme veren ama düzgün açılmayan bazı RAW dosyaları
- garip isimli ve klasör yapısı olmayan bazı dosyalar
Eklemek istediğim ve onların yeterince vurgulamadığını düşündüğüm bir şey daha var: kartı kameranın içinde oynatma moduyla bir kez daha kontrol edin ve henüz yapmadıysanız kamerayı doğrudan USB ile bağlayın. Bazen bilgisayardaki kart okuyucu sorunlu davranırken kamera yine de DCIM klasörlerini normal şekilde gösterebilir. Çok sık olmaz ama ben gördüm.
Ayrıca, bunlar CR3/RAW çekimleriyse, kurtarılan dosyaları yalnızca Windows Fotoğraflar veya Preview ile değil, Canon Digital Photo Professional ile de test edin. Bazı dosyaların basit görüntüleyicilerde “bozuk” görünüp Canon yazılımında gayet düzgün açıldığını yaşadım. Biraz sinir bozucu, ama doğru.
Daha kolay bir yol istiyorsanız, önizlemeler zaman kazandırdığı için Canon SD kart fotoğraf kurtarma konusunda Disk Drill iş görür. Ama taramadan sonra önce yalnızca gerçekten düzgün önizlenen dosyaları dışa aktarın. 8.000 gizemli dosyayı bir kerede çıkarıp mucize beklemeyin.
Ve eğer fotoğraflar gerçekten hayatta bir kez yaşanacak türdense, ilk denemeden sonra kendi başınıza uğraşmayı bırakın. Kartın klonunu alıp bir uzmana göndermek, saatlerce kurcalamaktan daha akıllıcadır.
Ayrıca bununla oldukça alakalı şu tartışmayı da gördüm:
Facebook'ta gerçek kullanıcılardan Canon fotoğraf kurtarma ipuçları

@yozora ve @techchizkid ile şu büyük noktada hemfikirim: önemli olan silme işleminin kendisinden çok yeniden kullanım. Ama @mikeappsreviewer'ın ilk önce kamera/USB içinde kontrol edin yaklaşımına biraz katılmıyorum. Kart hâlâ herhangi bir yerde bağlanabiliyorsa, fazladan gezinmekten kaçınır ve doğrudan salt okunur bir klona geçerim. Daha az işlem, daha az risk.
Yeterince vurgulanmadığını düşündüğüm ek nokta şu: numaralandırma boşluğunu karşılaştırın. Canon dosya adları, silmeden sonra yaklaşık kaç çekim yapıldığını çoğu zaman kabaca gösterir. Sonradan yalnızca birkaç kare çekildiyse, olasılıklar daha iyidir. Kartın yarısını doldurduysanız, çoğunlukla yalnızca parçalar bekleyin.
Ayrıca Canon kartlarında, kurtarma uygulamalarının önizlemede görmezden geldiği yardımcı ve veritabanı dosyaları bulunabilir. Orijinal klasör yapısı gitmiş olsa bile bunlar eksik oturumları belirlemenize yardımcı olabilir. Bu yüzden başarıyı yalnızca küçük önizlemelere göre değerlendirmeyin.
Yazılım tarafında, Disk Drill ilk geçiş taraması için uygundur.
Artıları:
- kolay önizleme iş akışı
- yaygın fotoğraf biçimleri için iyi destek
- komut satırı araçlarına göre daha az yorucu
Eksileri:
- çok sayıda yinelenen veya yeniden adlandırılmış sonuç döndürebilir
- hasarlı dosya sistemleri için en derin seçenek değildir
- önizlenebilir olması, dışa aktarmadan sonra her zaman tamamen sağlam olduğu anlamına gelmez
Ben yine de ilk değerlendirme için önce Disk Drill kullanır, sonra kurtarılan CR3/JPEG dosyalarını yalnızca Finder/Photos ile değil, Canon DPP veya Lightroom'da doğrularım. Açılan bir dosya her zaman eksiksiz değildir.
Kısa sürüm: kartı kullanmayı bırakın, klonlayın, klonu tarayın, kısmi kurtarma bekleyin ve önce yerine konamaz çekimlere öncelik verin.